Spiel 2021 Ronald verslag deel 3

Geschreven door Ronald Hoekstra

De eerste beursdag. De stands staan er nog leeg bij. Er wordt hard gewerkt om alles op tijd af te krijgen. Een van de speerpunten van Hans im Glück is Paleo en de nieuwe uitbreiding.

CGE besteed veel aandacht aan de nieuwe gestroomlijnde versie van Galaxy Trucker, waaronder een levensgrote versie. Vier spelers kunnen hier live het spel spelen en moeten uit een grote hoop tegels halen om hun ruimteschip te bouwen. Motoren, wapens, opslagruimtes, cabines voor de bemanning, schilden, batterijen en alles moet nog goed aan elkaar zitten ook. Daarna wordt een ruimtereis gemaakt, waarbij planeten worden ontdekt, meteorieten en piraten moeten worden weerstaan en goederen moeten worden meegenomen. (Koop Galaxy Trucker bij Bol.com)

Een kwartier eerder dan gepland stroomden de eerste bezoekers de hallen binnen, allemaal keurig voorzien van een mondkapje.

De ruimteschepen bij Galaxy Trucker waren van wisselende kwaliteit. Niet iedereen was even handig in het bouwen, maar het was wel leuk om te zien!

Van Sandra en Enrico kreeg ik een berichtje dat ze met Ark Nova waren begonnen. Dit was een van de snelst uit verkochte spellen op de beurs. Er stond een gigantische rij voor de stand en even laten konden alleen nog de voorbestelde exemplaren worden opgehaald. White Goblin Games gaat dit spel in het Nederlands uitbrengen. In dit pittige en zeker geen korte spel, bouwen de spelers aan hun eigen dierentuin. Het spel bestaat maar liefst uit 255 kaarten met dieren, specialisten en speciale gebouwen voor je dierentuin. Om beurten voeren de spelers een van de vijf mogelijke acties uit. Deze acties staan weergegeven op kaarten die aan de onderkant van je spelbord liggen. Hoe verder naar rechts een actie ligt, hoe sterker hij wordt. Elke keer als een actie wordt uitgevoerd, gaat de actiekaart weer helemaal naar links. Zo kun je nieuwe kaarten krijgen, gebouwen bouwen, dieren in de gebouwen stoppen, samenwerken met de buitenwereld of sponsors binnenhalen. Er zijn 3 scoresporen op het centrale bord. Twee daarvan lopen aan de buitenkant in tegengestelde richting. Zodra iemand op deze sporen de scorestenen bij elkaar weet te krijgen, is het einde van het spel nabij. Op de beurs kon maar een deel gespeeld worden en de spelleider zorgde ervoor dat iedereen met een geschikte hand kaarten begon, om zo gemakkelijker in te stromen.

Ark Nova

Het was nog erg wennen om iedereen met een mondkapje te zien, maar gedurende de dag werd Spiel langzaam weer Spiel.

Project L

Ik kon aanschuiven bij Project L. Het spel bestaat uit allemaal puzzelstukjes bekend uit het computerspel Tetris. Verder zijn er allemaal dubbellaags kaarten met puzzelvormen. De bedoeling is om deze vormen te vullen met puzzelstukjes. Door de puzzel te completeren scoor je niet alleen punten, maar vaak ook nieuwe puzzelstukjes.

In je beurt heb je 3 acties ter beschikking uit de volgende keuzes: pak een level 1 puzzelstukje, verhoog het niveau van een puzzelstukje, pak een nieuwe puzzelkaart of plaats 1 puzzelstukje in een puzzel. Eenmaal per beurt mag je een zogenaamde masteractie doen en 1 puzzelstukje in elk van je (nog niet gecompleteerde) puzzelkaarten leggen. In deze masteractie ligt de kracht. Je probeert het zo te plannen dat je in al je puzzels stukjes kunt leggen, terwijl je nog genoeg stukjes over houdt om de volgende beurt verder te puzzelen. Als een puzzel af is, verdien je eventueel een puzzelstukje, maar beter nog, je gebruikte puzzelstukjes zijn weer beschikbaar!

Als de puzzelkaarten op zijn, krijg je nog 1 beurt om je puzzels af te maken. Elk stukje dat je moet leggen kost echter 1 strafpunt, maar heb je een puzzel niet af, dan levert deze geen pluspunten, maar strafpunten op.

Een aangenaam puzzelspelletje, met eenvoudige regels. (Koop Project L bij Spelspul.nl)

Bellum Magica

Met Lody en Caroline speelde ik een spelletje Bellum Magica. Elke speler heeft een magische leider en deze probeert schatkisten te verzamelen. Zodra iemand 10 schatkisten heeft verzameld, kan de winnaar worden bepaald: de speler met de meeste waarde aan schatkisten.

Op elke leiderkaart staat aan de linker- en de rechterkant een rijtje van 1 tot 6. De linkerkant zorgt voor inkomsten (voedsel, schatkaarten of magische stenen) en de rechterkant zorgt voor wapens (gewone en magische zwaarden of maskers). De speler die aan de beurt is, werpt de dobbelsteen en bepaalt daarmee welk getal op de leiderkaart wordt gebruikt. Er zijn mogelijkheden om de worp opnieuw te doen. Daarna krijgt iedereen inkomsten en eventueel een schatkist. Om beurten mag nu iedereen een aanval uitvoeren, hetzij op het dorp, hetzij op een andere speler. Dat kan alleen als je voldoende juiste zwaarden en maskers hebt.

Daarna kunnen met de grondstoffen bendeleden worden gerekruteerd, die half onder de leider worden geschoven. Zo worden de waardes aan de linker- of de rechterkant verbeterd.

Al met al was het best een leuk spelletje, maar er miste naar ons gevoel toch nog iets. En er was ook een runaway leader gevoel. Nog maar eens proberen voor een definitief oordeel. (Koop Bellum Magica bij Spelhuis.be)