Spiel 2022 Preview

Geschreven door Enrico van Kessel, Ronald Hoekstra en Saskia van ReedenUpdate: 05-08-2022


Tijdens Spiel zullen er weer vele nieuwe spellen uitkomen. De verwachting is dat het er wel eens meer dan 1.200 kunnen zijn. Te veel om hier allemaal te bespreken. Bovendien zijn er al diverse andere websites die een keurig overzicht bijhouden. Daarom zullen we net al vorig jaar een selectie maken van spellen die onze persoonlijke interesse hebben gewekt. Naarmate Spiel dichterbij komt, zullen we het verder aanvullen.

Selectie van spellen

Planet B (Hans im Glück)

2-4 spelers / 40 minuten per speler / vanaf 14 jaar


Zoals gewoonlijk is er vooraf niet zo heel veel bekend van de nieuwe spellen van Hans im Glück. Wat ik wel weet is dat ze vaak van hoge kwaliteit zijn, dus daar neem ik zeker een kijkje. Het is nu werkelijk zo ver. De mensheid gaat naar planeet B, om daar haar fouten te herhalen. En natuurlijk probeert iedereen daar zo rijk mogelijk van te worden. Sluit daarvoor de meest kromme deals, laat anderen voor je werken en draag politiek je steentje bij. Voor zwart geld deins je natuurlijk niet terug. Volgens Hans im Glück een groot strategisch spel met een flinke dosis sarcasme. (Ronald)

Discordia (Irongames)

1-4 spelers / 70 minuten / vanaf 12 jaar


De eerste steden aan de Rijn zijn voortgekomen uit Romeinse buitenposten waar de Romeinse grenzen bewaakt werden. In dit spel is het je taak om jouw buitenpost optimaal te ontwikkelen en tegelijkertijd de Germaanse stammen buiten de deur te houden. Agrippina en haar zoon Nero komen je acties inspecteren en belonen degene die zijn taak het best heeft uitgevoerd. Boeren, schepen, kazernes, markten en handel, op diverse vlakken kun je je stad ontwikkelen. Tot zover denk je misschien: Gaaaaaap. Been there, done that.


Toch is er iets dat de aandacht trekt, een innovatief spelmechanisme: er zijn geen winstpunten te verdienen in dit spel. In plaats daarvan krijg je in elke ronde werklieden die je zo snel mogelijk moet zien kwijt te raken. Het spel eindigt na vier ronden of zodra een speler van al zijn werklieden af is. Dit nieuwe spelmechanisme kan je misschien toch verleiden om dit expertspel op Spiel eens uit te proberen. Coronaproof; je kunt het ook solo spelen. (Saskia)

Cat in the box Deluxe edition (Hobby Japan)

2-5 spelers / 20-40 minuten / vanaf 13 jaar


Een slagen- annex meerderhedenspel voor twee tot vijf spelers dat er schattig uitziet, maar het niet is.

Een soort Schrödingers kat: de kleur van je kaarten staat niet vast tot je ze uitspeelt. Schat vooraf goed in hoeveel slagen je verwacht te halen en breng je bod uit. Je zet spelfiches op het onderzoeksbord, terwijl je je kaarten uitspeelt en probeert grote groepen fiches te vormen om zo extra punten te scoren.


Het bieden en knokken om ruimte op het speelbord maken dit spel, naast de quantumkaarten, net weer even anders dan alle andere slagenspellen. En maken het zo tot een aardige hersenkraker. Neem risico, ga voor de hoogste score of… ga finaal onderuit omdat je te hebberig was. Een kat komt toch vrijwel altijd op zijn pootjes terecht! (Saskia)

Heat: Pedal to the Medal (Days of Wonder)

1-6 spelers / 30-60 minuten / vanaf 10 jaar


Alweer een nieuw racespel zou je zeggen. In Heat draait het om het beheersen van de temperatuur van je motor. De snelheid van je auto wordt bepaald door de versnelling en de gespeelde kaarten. Dit kunnen snelheidskaarten zijn, maar ook stresskaarten. De snelheid van een stresskaart is van tevoren niet bekend en dat kan vervelende gevolgen hebben. Ga je bijvoorbeeld te snel door een bocht, dan moet je heatkaarten van je motor afleggen op je aflegstapel. Deze komen later in je hand en beperken de keuze van de snelheidskaarten, want ze kunnen niet gespeeld worden. Heb je geen heatkaarten meer in je motor, dan spint je auto en moet je weer in versnelling 1 beginnen. Door tijdens het racen terug te schakelen naar een lagere versnelling, kun je heatkaarten uit je hand weer in je motor stoppen. Zo krijg je weer ruimte in je hand en kan je motor weer problemen opvangen. Dat klinkt als een interessant mechanisme. Het spel komt met maar liefst 4 racetracks (2 dubbelzijdige borden) en ook de mogelijkheid tot het aanpassen van je auto en het rijden van een kampioenschap. (Ronald)

Splendor Duel (Space Cowboys)

2 spelers / 30 minuten / vanaf 10 jaar


Splendor Duel is een vervolg op Splendor, ontworpen door Marc André. Bruno Cathala (o.a. bekend van 7 Wonders Duel) heeft zijn steentje hieraan bijgedragen. Ook nu kun je weer kaarten kopen met behulp van fiches en korting van eerdere kaarten. De fiches neem je van een spelbord. Je kunt ook gebruik maken van speciale rollen om je meer vrijheid te geven bij het kiezen van de fiches. De kaarten geven je de benodigde prestigepunten en kronen. Er zijn verschillende manieren om het spel te winnen: ten minste 20 prestigepunten, ten minste 10 kronen of ten minste 10 prestigepunten op kaarten van dezelfde kleur. Ik ben benieuwd of het echt zoveel toevoegt aan Splendor dat het bij 2 spelers eerder op tafel zal komen dan het origineel. (Ronald)

Undaunted Stalingrad (Osprey Games)

2 spelers / 45 minuten / vanaf 14 jaar


Een nieuw stand alone spel in de Undaunted serie en wat voor een. Met maar liefst 375 kaarten, 129 bordtegels (!) en 204 fiches is dit spel aanzienlijk groter dan de voorgangers. Het speelt zich af in 1942 in Stalingrad. Er kunnen 15 gekoppelde scenario’s worden gespeeld, afhankelijk van de uitkomst van de voorgaande spellen (150 verschillende missie briefings). Verliezen die je lijdt, blijven je de rest van het spel achtervolgen. Gelukkig kan alles weer worden gereset en kun je een nieuwe poging wagen. Het spel zelf volgt in grote lijnen het spelsysteem van de eerdere spellen, maar uiteraard zijn er weer nieuwe eenheden en spelmechanismes. Het spel wordt eind oktober pas verwacht, maar hopelijk is het al op Spiel aanwezig. (Ronald)

Nederlandse inbreng

Binnenkort

Overzicht van uitbreidingen

Er komen natuurlijk ook weer de nodige uitbreidingen uit. Het onderstaande lijstje poogt zeker niet compleet te zijn, maar geeft aan naar welke uitbreidingen onze aandacht uit gaat.

 • Origins First Builders: loot box 1, met 2 nieuwe modules en daarnaast uitbreidingen voor andere spellen.

 • Origins First Builders: Ancient Wonders, met 2 nieuwe modules, waaronder (hoe verrassend) te bouwen wereldwonderen.

 • Mandala Stones: Harmony met 12 nieuwe jokerstenen.

 • Tawantinsuyu: The Golden Age met maar liefst 4 nieuwe modules.

 • The Red Cathedral: Contractors, een uitbreiding die bijna net zoveel spelmateriaal heeft als het basisspel.

 • Fog of Love: Love on Lockdown, waarbij een stelletje voor maanden in lockdown zit opgesloten (hoe verzinnen ze het?).

 • Endangered: Monarch Butterfly Scenario, waarbij je de Monarch Butterflies voor uitsterven moet behoeden.

 • King of Tokyo: Even more wicked! is een mini-uitbreiding, waarbij je ook snoodheidspunten kunt verdienen, die je extra eigenschappen kunnen geven.

 • Die Abenteuer des Robin Hood: Bruder Tuck in Gefahr met 4 nieuwe avonturen.

 • Targi: Bonus box met houten spelmateriaal, nieuwe kaarten en een solo-mode.

 • Meadow: Downstream voegt 80 nieuwe kaarten toe met waterleven en een dubbelzijdig rivierbord met een snelle of langzame rivier.

 • Auztralia: Tazmania voegt een dubbelzijdig spelbord toe speciaal ontworpen voor 1 of 2 spelers.

 • Sagrada: The Great Facades Glory, de derde (en laatste) uitbreiding in The Great Facades, die extra grijze dobbelstenen toevoegt.

Verwachte toppers

Voorkeuren van Enrico

Enrico is vooral een liefhebber van de zogenaamde Eurogames. Daarbij blijft de speelduur beperkt tot ongeveer anderhalf uur, zodat er wel enige diepgang mogelijk is maar het geen verhaal zonder einde gaat worden. Strategie is gewenst, maar een zekere factor geluk is geen probleem. Het zal je dan ook niet verbazen dat je veel van dit type spellen in zijn lijstje ziet staan. Voor de afwisseling zijn ook kortere spellen en kaartspellen erg welkom.


Voorkeuren van Ronald

Ronald heeft een brede smaak aan spelstijlen, van lang tot kort en van diepgaand tot eenvoudig. Zijn lijstje met titels voor Spiel zal een voorkeur hebben voor de wat kortere spellen met voldoende pit en de spellen met nieuwe of verrassende elementen.


Voorkeuren van Saskia

Saskia houdt van variatie. Als een spel haar boeit, mag het best 5 uur duren. Haar lijstje voor Spiel bevat sologames, coöps en competitieve spellen. Ze speelt graag innovatieve spellen en vindt vormgeving belangrijk.

Enrico


Ronald

 • Clank! Catacombs

 • Planet B

 • Discordia

Saskia