CuBirds

Spelinformatie

Titel CuBirds

Auteur Stefan Alexander

Illustrator Kristiaan der Nederlanden

Uitgever Gam'inBiz

Aantal spelers 2 tot 5

Leeftijd vanaf 8 jaar

Speelduur 20 minuten

Taal Nederlands

Materiaal 110 vogelkaarten

Geschreven door Ronald, juli 2021

Introductie

Velden vol kleurrijke vogels in het mooie lenteweer. Ze worden echter opgeschrikt en vliegen alle kanten op. Het is de taak van de spelers de vogels weer terug bij hun familie te brengen. We heeft als eerste 7 verschillende vogels verzameld of 3 vogels van 2 soorten.

Een spelletje CuBirds op BoardGameArena

Spelverloop

Aan het begin van het spel worden er vier rijen van 3 verschillende vogels neergelegd. Elke speler krijgt 1 vogel in zijn collectie open voor zich en 8 vogelkaarten op handen.

De afbeelding geeft aan welke vogel het is. Rechtsboven staat aangegeven hoe groot een kleine en een grote familie zijn (bijvoorbeeld 6 / 9). Linksonderaan staat aangegeven hoeveel kaarten van deze vogel in het spel zijn.

Om beurten moeten de spelers vogels aanleggen aan een rij. Je moet alle vogels van één soort uit je hand aanleggen, links of rechts van een rij. Als er al vogels van die soort in die rij liggen en je sluit andere vogels in, dan neem je al die andere vogels op handen.

In de bovenstaande afbeelding zou de speler bijvoorbeeld zijn zwarte toekan links van de eerste rij kunnen aanleggen en daarmee 3 rietzangers binnen kunnen halen.

Als er geen vogels van die soort in de rij liggen, dan mag je (als je dat wilt) 2 kaarten van de stapel trekken en toevoegen aan je hand.

In de bovenstaande afbeelding zou de speler bijvoorbeeld zijn papegaai aan de derde rij kunnen aanleggen (links of rechts).

Aan het eind van zijn beurt mag een speler één familie vormen als je dat kunt. Heeft hij voldoende vogels van dezelfde soort in handen (zie rechtsboven op de kaart), dan mag hij een familie vormen. Een kleine familie levert 1 exemplaar op. Een grote familie levert zelfs 2 exemplaren op. Deze worden open in zijn collectie gelegd. De rest van de kaarten worden afgelegd.

Als een rij nog maar uit één soort vogels bestaat, worden er nieuwe vogels van de stapel aan toegevoegd, tot er weer ten minste 2 soorten in de rij liggen.

Als een speler aan het eind van zijn beurt geen kaarten meer op handen heeft (bijvoorbeeld als hij met zijn laatste kaarten een familie heeft gemaakt, of als hij geen 2 kaarten van de stapel heeft getrokken), dan moet iedereen al zijn handkaarten afleggen. Vervolgens krijgt iedereen 8 nieuwe kaarten van de stapel en is dezelfde speler nogmaals aan de beurt. Daar zullen de andere spelers meestal niet zo blij mee zijn! Houd de andere spelers dus goed in de gaten.

Einde van het spel

Het spel eindigt direct, zodra een speler 7 verschillende vogelsoorten in zijn collectie heeft of van 2 soorten minstens 3. In het geval dat er niet voldoende kaarten zijn om kaarten uit te delen, dan eindigt het spel ook. De speler met de meeste vogels in zijn collectie wint dan.

Waardering

Wat is dit een ontzettend leuk klein kaartspelletje. De opvallende vogelafbeeldingen trekken meteen je aandacht, maar dat ben je snel vergeten als je dit spel speelt. Heel eenvoudige spelregels, maar leuke tactische beslissingen. Je moet de andere spelers goed in de gaten houden. Je kunt elkaar een beetje pesten en het blijft spannend tot het eind. Natuurlijk zit er een geluksfactor in, maar die is helemaal niet storen. Direct spelen!

Opmerkingen van Ronald

  • Zorg dat je de aflegstapel goed schudt om een nieuwe stapel te vormen. De vogels liggen namelijk allemaal in setjes bij elkaar.

  • Alle vogelkaarten zijn verschillend! Hetzij de houding van de vogel, hetzij de achtergrond. Dat is wel heel leuk gedaan. Ook de hoekige vormen van de vogels trekken meteen de aandacht.

  • Je moet altijd alle vogels van één soort aanleggen. Zorg er dus voor dat je keus hebt. Het zou zonde zijn als je je verzameling van 5 roodborstjes weg moet leggen, omdat je geen andere keus hebt.

  • Het spel is genomineerd voor de Nederlandse Spellenprijs 2021 (Familie).