Spiel 2016 verslag Ronald deel 1

Geschreven door Ronald Hoekstra


Spiel 2016 is alweer voorbij. Vier dagen spellen spelen, spellen bekijken, ontwerpen zien, uitgevers spreken en vooral veel mensen zien. Na een eerste rondje door de beurshallen kwam ik Niek tegen, of liever gezegd, hij zag mij. Hij stond met Tanya en Martyn te wachten bij Fields of Green en vroeg of ik aan wilde schuiven. Na ongeveer 10 minuten konden we plaatsnemen en kregen zelfs een uitleg in het Nederlands. Door middel van een drafting systeem (vergelijkbaar met 7 Wonders) krijg je verschillende kaarten. Er zijn 4 soorten: velden, dieren, uitrusting en gebouwen. Elk van de 4 rondes is hetzelfde opgebouwd: inkomen, kaarten trekken, kaarten verdelen en oogsten. De kaarten moeten betaald worden om gebouwd te mogen worden. Dit gebeurt met geld, water en voedsel. Water is afkomstig uit een opslag en de te bouwen kaart mag maximaal 2 afstand van deze watervoorraad hebben. Je kunt de verkregen gebouwen ook afleggen voor andere mogelijkheden. Nadat alle kaarten zijn gebouwd, is het tijd om te oogsten: Tijdens het oogsten gebruik je water en voedsel om voedsel, geld en punten te genereren. Je mag zelf kiezen in welke volgorde je de kaarten uitvoert. Uiteraard is er een boete als je iets niet kunt doen: je kaart wordt omgedraaid en werkt niet meer, tenzij je later een kaart aflegt, om de kaart weer te activeren. Iedereen was druk bezig met zijn eigen bouwwerk en daarom werd er nog niet echt op de bouwwerken van de andere spelers gelet en de gevolgen van het doorgeven van bepaalde kaarten. Na 2 rondes werd de tafel al een beetje krap voor alle bouwwerken en we hadden inmiddels een goed idee van het spel. Het zat goed in elkaar, maar gaf niet meteen het wauw-gevoel dat ik een beetje had verwacht. Ik wil het zeker nogmaals proberen, maar het stond niet meteen op de kooplijst. We besloten het spel hierbij te laten.

Trade meeting point

Het was inmiddels bijna 12 uur en ik moest daarom snel naar het trade-meeting point om wat spellen van de hand te doen. Ruim 100 mensen stonden buiten met stapels spellen en hielden bordjes omhoog om de afspraken te vinden. Een prachtig gezicht. Handig om zo spellen te verhandelen, zonder verzendkosten. Nadat alle handel was afgerond, kon ik weer verder met mijn rondje over de beurs.

Armageddon

Armageddon - spelmateriaal

Het is niet altijd even gemakkelijk om in je eentje een speelplek te vinden, maar ineens deed de mogelijkheid zich voor bij Queen Games en het spel Armageddon. Het spel heeft niet direct een thema dat je bij Queen Games zou verwachten. In Armageddon proberen de spelers de wereld weer op te bouwen na een nucleaire oorlog. Met de overlevenden proberen ze uitrusting te verzamelen en gebouwen bewoonbaar te maken. Daarnaast moet er worden opgepast voor plunderaars. Iedere speler krijgt een eigen spelerbord met enkele gebouwen en ruimte voor meer gebouwen. Het spel duurt 6 rondes en halverwege is er een scoreronde. In elke ronde komt een aantal uitrustingskaarten beschikbaar. Deze zorgen tevens voor extra overlevenden en mogelijk plunderaars. Verder komen er nieuwe gebouwen beschikbaar, voorzien van een fiche dat een positief of negatief effect heeft. Nu begint er een “veiling” voor de uitrustingskaarten, de gebouwen en de overige acties. Elke speler mag in elke veiling slechts eenmaal een bod doen. Dit bod bestaat uit een aantal overlevenden uit jouw gemeenschap. Hoeveel mensen stuur je op pad voor uitrusting en hoeveel om nieuwe gebouwen te zoeken. In volgorde worden de veilingen nu uitgevoerd. De speler die de meeste mensen heeft ingezet, mag als eerste (en krijgt een bonus). Bij een gelijke stand geldt de inzetvolgorde. De speler die als laatste mag, krijgt een negatieve bonus. Zo worden de uitrustingen+overlevenden en gebouwen verdeeld. Wie plunderaars bij zijn overlevenden krijgt, moet zijn score op het plunderspoor bijwerken.

De uitrustingen worden verzameld en bepaalde combinaties leveren punten op aan het eind van het spel. De overlevenden die zijn ingezet bij de derde veiling worden ingezet in de eigen gebouwen. De kleur van de mensen maakt daarbij uit en kan zo een extra bonus opleveren, bijvoorbeeld bij technische werkzaamheden of beveiliging. Zo moet je in ieder geval zoveel beveiliging leveren als je stand op het plunderspoor. Hoe verder je op het spoor staat, hoe meer beveiliging je moet leveren. Doe je dat niet, dan is er een ander spoor waarop je vooruit gaat. En dat spoor levert aan het begin van elke beurt een hoop narigheid op. Dat wil je zeker voorkomen. Tot slot moeten al je mensen onderdak vinden in je gebouwen. Heb je niet genoeg onderdak, dan lopen er mensen weg en dat kost natuurlijk punten. We mochten bij Queen een half spel spelen, dus tot de eerste scoreronde. Het spel verliep redelijk gestroomlijnd en de veilingen gingen vlot, omdat je in elke veiling maar één bod mocht doen. Er waren leuke keuzes te maken, maar je kreeg niet echt gevoel voor het thema. Het paste allemaal wel en de afbeeldingen versterkten dat ook, maar het bleef schuiven met poppetjes en fiches. Ik stond er al met al erg goed voor. Ver op het scorespoor en juist niet ver op de andere sporen, maar een van de tegenstanders bleek een erg goede combinatie van kaarten te hebben verzameld. Bij de eerste scoreronde haalde hij me ruimschoots in. Ook dit spel kwam niet meteen op mijn kooplijstje, maar ook deze zou ik graag nogmaals spelen en dan tot het einde.

Drukte in de gangpaden

Overal spelende mensen

Tot slot van deze dag kreeg ik de gelegenheid aan te schuiven bij Railroad Revolution van What’s Your Game. De uitleg nam nodige tijd in beslag en dat viel niet mee aan het eind van de dag. De eerste twee rondes na de uitleg tastten we allemaal nog in het duister, maar toen begon het op zijn plaats te vallen. Je bouwt spoorlijnen, stations en telegraaflijnen. Door deze dingen te bouwen kun je doelen vervullen, die punten opleveren. De arbeiders die je hebt kun je “upgraden”, zodat ze hun werk beter doen. Naarmate meer beurten werden gespeeld werden de combinaties tussen de verschillende elementen steeds duidelijker en kon er steeds meer worden gepland. Er was niet al te veel gelegenheid de andere spelers dwars te zitten, maar er was genoeg om over na te denken. Verder zijn er drie verschillende scoresporen, die bepalen hoeveel punten bepaalde dingen voor je waard zijn. Zo kun je de punten die een oost-west verbinding opleveren flink verhogen en dan uiteraard meer van die verbindingen maken. Na afloop werd duidelijk wie er had gewonnen. Alle spelers hadden in het begin een heel andere strategie gekozen en het was goed om te zien dat de scores niet te veel uiteen liepen. Het spel was me erg goed bevallen en bleek voor mij uiteindelijk het beste spel dat ik tijdens Spiel gespeeld heb. Top! Het spel had best lang geduurd en het einde van de eerste beursdag naderde.

Tijd om het hotel om te zoeken en een hapje te gaan eten.


Naar verslag dag 2