30 Seconds

Spelinformatie

Titel 30 Seconds

Uitgever 999 Games

Aantal spelers vanaf 3 spelers of 2 teams

Leeftijd vanaf 12 jaar

Speelduur 30 minuten

Taal Nederlands

Materiaal 230 opgavekaarten, 1 kaartenbak, 1 speelbord, 1 zandloper, 1 dobbelsteen, 4 speelstukken

Geschreven door Sandra, 2004 (update Enrico, september 2012)

Introductie

Gedurende beurten van 30 seconden moet je woorden raden om vooruit te komen op het speelbord. Degene die het eerste bij de finish is, heeft het spel gewonnen.

Spelverloop

Bepaal de teams. Zet de benodigde speelstukken op start. Zorg dat de dobbelsteen, kaartenbak met de kaarten en de zandloper klaar staan. Het team dat het hoogste gooit, mag beginnen.

Als je aan de beurt bent, dobbel je met de dobbelsteen. Iemand van je eigen team pakt een opgavekaartje. Wanneer de tegenpartij de zandloper omdraait en ‘start’ roept, mag je beginnen met het beschrijven van de woorden die op het kaartje staan (niet van tevoren spieken!).

Dit mag in willekeurige volgorde, maar het moeten wel de woorden zijn van de kleur van het vakje waar je speelstuk op staat. De andere leden van jouw team moeten de woorden raden. Het beschrijven van de woorden is aan regels gebonden. Deze regels staan duidelijk in de spelregels. Belangrijk is bijvoorbeeld, dat je geen ‘klinkt als’ woorden mag gebruiken. Maar ‘dezelfde voornaam als…’ mag wel !

Het spelmateriaal

Wanneer de zandloper doorgelopen is, roept het andere team ‘stop’ en wordt bekeken hoeveel woorden er goed geraden zijn. Wanneer er meer woorden goed geraden zijn dan wat er met de dobbelsteen gegooid is aan het begin van de beurt, dan gaat het speelstuk dat aantal op het speelbord naar voren. Het opgavekaartje gaat terug in de kaartenbak en het andere team is aan de beurt.

Een speelstuk gaat nooit achteruit op het speelbord, tenzij een speler een of meer regels overtreedt. Dan gaat het speelstuk 1 plaats terug en is de beurt van dit team is voorbij.

De finish op het speelbord is het einde van het spel. Het team dat het eerste bij de finish is, heeft het spel gewonnen.

Waardering

Persoonlijk heb ik het niet zo op dit soort spelletjes, maar met genoeg mensen en wat evenwichtige teams kan ik er af en toe de lol van inzien. Hoewel ik het idee heb dat dit spel weer de zoveelste variant is op alle woord-raad-spelletjes, heeft het toch enkele nieuwe spelaspecten uitgewerkt. Zo hoef je geen vragen te beantwoorden, maar kun je de woorden beschrijven. En met een beetje fantasie kom je een behoorlijk eind. Maar 30 seconden blijft erg kort ! Het verplaatsen van je speelstuk op basis van de dobbelsteen in combinatie met de goed geraden antwoorden is ook een onderdeel wat het spel aantrekkelijk maakt. Het is een spel om te spelen met een niet te kleine groep mensen. De drie-persoons variant vind ik duidelijk minder. Voldoende

Opmerking Sandra

  • Het staat in de regels vermeld, maar toch zeer belangrijk: spreek van tevoren goed af wat wel en niet goedgekeurd wordt. Denk hierbij aan het roepen van halve woorden en het gebruik van enkelvoud of meervoud.

  • Er staat ook een spelvariant beschreven met 3 spelers: hierbij is 1 speler altijd de beschrijver. De andere twee spelers raden de woorden en lopen met hun speelstukken naar de finish. Afhankelijk van de soort spelers is deze variant wel of niet aan te raden.

Opmerking Enrico

  • 30 Seconds heeft door de jaren heen meerdere uitvoeringen gekend. In 2011 is het volledig vernieuwd door 999 Games en zijn alle vragen geactualiseerd en gemoderniseerd.

  • In 2012 is 30 Seconds genomineerd voor Speelgoed van het Jaar (in de categorie gezelschapsspellen voor 12-99 jaar).

Strategie

Schroom niet handen en voeten te gebruiken bij dit spel: je hebt ze niet voor niets. Woorden roepen, ook al heb je nog geen idee kan ook soms zeer goed uitpakken!

Links


Met dank aan 999 Games voor het beschikbaar stellen van een recensie-exemplaar.