Spiel 2018 verslag Ronald deel 3

Naar deel 2.


Dag twee van Spiel. Dirk had ons ingeschreven voor een prototype van Glory, a Game of Knights. Na een eerste rondje over de beurs konden we daar aanschuiven. Het spel komt in 2019 uit en speelt zich af in de middeleeuwen. Het spel bestaat uit drie grote rondes. Elke ronde bestaat uit een aantal voorbereidingsbeurten, gevolgd door een toernooi. Met dit toernooi zijn punten te verdienen. We speelden op de beurs maar één ronde en dus ook maar één toernooi. Dit duurde al ongeveer een uur, dus een totaal spel wordt wel erg lang.

Glory, a Game of Knights

De uitleg van het spel was een beetje rommelig, maar uiteindelijk begon alles wel op zijn plaats te vallen. De spelers zijn ridders en de hulpjes worden ingezet om de ridders beter te maken: trainen, beter materiaal, steun van geestelijken, schildknapen die helpen bij het toernooi, tussendoor "even" op kruistocht en ga zo maar door. Na deze voorbereidingsronde is het tijd voor het toernooi. Uit 8 ridders komt uiteindelijk een winnaar naar voren. De ridders die niet door de spelers worden gespeeld, zijn neutrale ridders. Zij hebben een basiswaarde die de spelers moeten overtreffen.

Glory, a Game of Knights

De gevechtsronde verloopt via een vast ritme. Eerst bepalen de ridders hoeveel "kracht" zij inzetten in het gevecht. Dit bepaalt hoeveel rode dobbelstenen er tijdens het gevecht worden gegooid. Dit zijn de sterkste dobbelstenen. Daarnaast is het aantal witte en zwarte dobbelstenen afhankelijk van het paard en het harnas. Beide spelers gooien de dobbelstenen. Daarna moet de zwakste telkens als eerste een keuze maken. Met behulp van "geloof" kunnen er 2 dobbelstenen opnieuw worden gegooid. Daarna kan er een schildknaap (of ander hulpje) worden ingezet en daarna nog een. Tot slot kan er nog eenmaal een voorwerp worden ingezet. Wie dan het sterkste is, wint de ronde. Bij een gelijke stand wint de speler die de meeste reputatie heeft. Een gevecht bestaat uit drie rondes. Wie twee van de rondes wint, wint het gevecht. Ingezette fiches, hulpjes en voorwerpen zijn echter voor de rest van het toernooi verbruikt. En daar komt tactiek om de hoek. Probeer je in de eerste ronde zoveel mogelijk zaken van de tegenpartij uit te schakelen om vervolgens ronde 2 en 3 te winnen? Wat heb je nog nodig in de latere toernooirondes?

Glory, a Game of Knights

Het spel liet wat gemengde gevoelens na. Iedereen had wel het gevoel dat er veel in zat, maar het voelde toch nog niet helemaal goed of compleet. Het worker placement gedeelte was niet vernieuwend, de toernooien waren echter wel leuk om te doen, met wel wat downtime voor de andere spelers. (Hoewel het kijken naar een spannend gevecht ook leuk kan zijn). En ook de speelduur zou wel eens behoorlijk kunnen oplopen. We wachten af hoe het in 2019 er uit zal zien.


Leonie wilde graag de nieuwe Pandemic Fall of Rome uitproberen en dat wilde ik natuurlijk ook graag. Dus gingen we op zoek naar een tafel. Deze waren allemaal bezet. We besloten bij een tafel te gaan wachten. De andere liepen in afwachting nog even rond in de hal. We stonden bij een tafel waar 5 spelers bezig waren en ineens besloten twee spelers te stoppen en weg te gaan. Ze lieten de andere drie met stomheid geslagen achter. We boden direct aan om aan te schuiven. De spelers waren even bang dat alles uitgelegd moest worden, maar al snel bleek dat we best wel ervaren Pandemic spelers waren.

In Fall of Rome worden de Romeinen belaagd door 5 barbarenstammen. Deze vallen het Romeinse rijk vanaf de grenzen binnen en volgen een bepaalde route. Als er een kaart wordt getrokken waar de barbaren willen aanvallen, dan wordt de route teruggevolgd, totdat er aangrenzend al barbaren van deze stam staan. Zo rukken de barbaren op richting Rome. Het doel is om met alle 5 de stammen een verbond aan te gaan of de stammen helemaal uit het Romeinse rijk te verjagen. Als je bijvoorbeeld met 3 stammen een verbond hebt en de 2 andere stammen zijn uit het rijk verjaagd, dan heb je het spel gewonnen. Om een verbond aan te gaan moet je 3 tot 5 kaarten van dezelfde kleur hebben (dat verschilt per stam). De barbaren kunnen worden verslagen met legioenen, maar dat gaat nu met dobbelstenen. Deze geven aan of er een barbaar wordt uitgeschakeld of een legioen, of allebei. Er wordt dus een geluksfactor aan het spel toegevoegd. Reizen over grote afstanden kan alleen met de boot (ze hadden toen nog geen vliegtuigen).

Pandemic Fall of Rome

Al snel hadden we ook deze versie in de vingers en konden nuttige tips aandragen. Drie rondes later hadden we gewonnen. Ik geloof dat de medespelers wel blij met ons waren. Het Pandemic mechanisme is duidelijk herkenbaar, maar er is weer een interessante twist toegevoegd. Petje af.


De anderen hadden uiteraard niet staan wachten en waren ergens aan het spelen geslagen. Met Leonie schoof ik daarom aan bij Sunflower Valley, een kort dobbel/tekenspelletje. Iedere speler heeft een eigen spelbordje. Elke beurt worden er 5 dobbelstenen gegooid. Om beurten kiezen de spelers er een en kiezen in welke regio de afbeelding van de dobbelsteen wordt geplaatst. Elke dobbelsteen en elke regio kan in een ronde maar een keer worden gekozen.

Sunflower Valley

Op de dobbelstenen staan spoorrails (recht of krom), huizen (met 2 mensen), schapen en zonnebloemen (met en zonder 1 mens). Deze afbeelding teken je op je spelerbordje. Huizen zonder schapen ernaast leveren strafpunten op. Je probeert huizen met rails te verbinden en dit levert een oplopend aantal punten op. Zonnebloemen verhogen de waarde van aangrenzende bergen en kunnen tevens punten opleveren voor meerderheden per regio.

Sunflower Valley

Het was een onderhoudend spelletje, wat leuk is om zo tussendoor te doen. Maar verder niet heel bijzonder. Leonie was er wat enthousiaster over. Inmiddels waren de anderen ook klaar met spelen. Nisha had een cadeautje voor Eric van de BGG meegenomen. We besloten om te kijken of hij in de stand aanwezig was. En dat was het geval. En hij had ook nog even tijd om haar te woord te staan. In een van zijn filmpjes had hij gezegd dat hij vlokken de beste herinnering aan Nederland vond. Ze had daarom een pak vlokken voor hem meegenomen.

Eric is blij met vlokken

Nisha wilde graag een workshop scenery maken volgen. Er was gelukkig plek, dus gingen we aan de slag. Stap voor stap werd ze door het proces geloodst. Schilderen, highlights, strooisel, gras, een boom, water... Het resultaat mag er zijn (zie de foto's).

Een kaal stuk scenery wordt beschilderd.

Dit is het eindresultaat. Nisha is er blij mee.

Corrie en Leonie waren in de tussentijd The Snitch gaan spelen met de ontwerper. In dit spel proberen de spelers gezamenlijk uit de gevangenis te ontsnappen, maar uiteindelijk is er iemand de verrader. Het is zaak deze te ontdekken, voordat het pistool aan een van de ontsnappers moet worden toebedeeld. Bij dezelfde stand speelden ze ook nog Wurst Case Scenario over een stel worsten op een lopende band naar de gehaktmolen. Je wilt uiteraard niet dat je eigen worst gehakt wordt. Iedereen krijgt de gelegenheid een kaart te spelen, waarna de lopende band een stapje opschuift. Weet je als laatste worst over te blijven? Een spelletje in de stijl van Guillotine.

The Snitch

Wurst Case Scenario

The Snitch

En inmiddels was ook dag 2 ten einde.


Naar deel 4.