FAQ Online

Kun je ook bordspellen via e-mail of online spelen?

E-mail

Er zijn inderdaad mogelijkheden om bordspellen via e-mail te spelen. Daarvoor is vaak een programmaatje nodig dat optreedt als spelleider, maar het is natuurlijk ook mogelijk met een echte spelleider. Om beurten voeren de spelers hun zet uit en mailen een bestand door naar de andere spelers of de spelleider. Het voordeel hiervan is dat je wat langer kunt nadenken over je zet op de momenten die je uitkomen. Een nadeel hiervan is dat het spel best lang kan gaan duren. Bekende spellen in dit genre zijn United en Diplomacy.

Online

Je kunt ook online bordspellen spelen. Hiervoor zijn drie mogelijkheden.

 1. De eerste is een online spel tegen diverse computer tegenstanders. Het voordeel hiervan is dat je geen tegenspelers nodig hebt en dat het spel vrij snel verloopt. Een nadeel hiervan is dat je online moet zijn. Vaak is het mogelijk het spel te downloaden, zodat je het offline kunt spelen. Zelf vind ik dit het meest geschikt voor meerpersoons spellen, zoals Puerto Rico en Ticket to Ride.

 2. De tweede mogelijkheid is dat je via een soort portaal contact zoekt met andere spelers en dan het bordspel echt online kunt gaan spelen. Een voordeel hiervan is dat je ook kunt spelen als je geen medespelers in de buurt hebt en ook op tijden dat andere spelers wellicht in bed liggen. Een nadeel hiervan is dat je moet wachten op de tegenspelers en dat je vaak de echte interactie mist. Zelf vind ik dit het meest geschikt voor korte snelle spellen, zoals Trans America en Carcassonne.

Er zijn bij deze online versies 2 mogelijkheden: het spel dwingt de regels van het spel af of het is een wereld waar het spelmateriaal aanwezig is en je het spel kunt spelen. Dit laatste vraagt wat handigheid in de besturing en je zult er zelf op moeten letten dat het spel volgens de regels wordt gespeeld.

 1. De derde mogelijkheid lijkt een beetje op spelen via e-mail. Ook nu zoek je contact via een soort portaal met andere spelers. De spelers hoeven echter niet tegelijk online te zijn. Zodra je aan de beurt bent, doe je je zet en daarna is het wachten op de tegenstander(s). Zodra zij hun zet gedaan hebben, kun je dat zien in het portaal, of je krijgt een berichtje. Je kunt goed nadenken over je zet en spelen wanneer het je uitkomt. Nadeel is wel, dat de partij erg lang kan duren. Zelf vind ik dit het meest geschikt voor 2-persoons spellen, zoals Streetsoccer en Subulata.

Met veel plezier speel ik op Board Game Arena. Daar kunnen meer dan 250 spellen gespeeld worden, van eenvoudige spellen tot hele complexe. De spelregels worden op de site afgedwongen en alle puntentellingen gaan automatisch. Je kunt gratis spelen of premium lid worden voor wat extra functies en mogelijkheden. Er is een chatfunctie en ook de mogelijkheid bij spellen met maximaal 4 spelers om videochat te doen. Tabletopia heeft ruim 1500 spellen, waaronder veel recente spellen. Het is even wennen hoe je al het spelmateriaal bedient (zoals het schudden van kaarten, het draaien of omdraaien van kaarten en spelmateriaal). Je moet zelf volgens de spelregels spelen. Er zijn diverse handige toetsencombinaties en je kunt diverse camera standpunten definiëren, zodat je niet voortdurend het beeld hoeft te sturen. Je raakt vrij snel gewend aan de besturing, maar toch vind ik het zelf allemaal wat omslachtig.

Communicatie

Het is handig om tijdens het spel te kunnen communiceren. Soms zit er in het spel de mogelijkheid, maar anders kun je een apart communicatiekanaal aanleggen, bijvoorbeeld via Discord, Zoom, Jitsi, Teams, Hangouts of gewoon via Whatsapp.

Links

 • Board Game Arena, meer dan 250 spellen met o.a. Terra Mystica, Carcassonne, De Crew, Het Stenen Tijdperk, 7 Wonders, Tzolk'In

 • Tabletopia, meer dan 1500 spellen met o.a. Cartographers, Architects of the West Kingdom, Everdell, Tapestry, Paleo, Spyfall

 • Tabletop Simulator, met o.a. Wingspan, Scythe, Viticulture, Mistfall, de Epic serie, maar je kunt ze ook zelf maken

 • Happy Meeple, met ruim 10 kaart- en dobbelspellen en ondertussen bouw je een eigen dorp

 • Yucata, meer dan 150 spellen met o.a. Underwater Cities, Castles of Burgundy, Grand Austria Hotel, Rajas of the Ganges

 • BrettSpielWelt, meer dan 60 spellen met o.a. Caylus, Brugge, Imhotep, Kingsburg, Catan, Trans America

 • LittleGolem, met o.a. Go, Schaken, Tzaar, Dvonn, StreetSoccer

 • JijBent, met o.a. De Beer is Los, Rozenkoning, Subulata, SeaSim

 • OnlineBrettspiele, waar je 5 spellen online tegen de computer kunt spelen


Losse spellen voor grotere groepen