Spiel 2019 verslag Ronald deel 1

Geschreven door Ronald Hoekstra

De dag voor de beurs is het tijd voor de jaarlijkse persconferentie. Deze wordt altijd prima verzorgd voor de aanwezig pers.

Spiel is in 2019 weer groter: meer vloeroppervlak, meer standhouders.

Ten opzichte van 2013 is het beursoppervlak zelfs verdubbeld, zoals uit de plattegronden blijkt! Waanzinnig groot.

In 2018 kwamen er 190.000 bezoekers uit meer dan 100 verschillende landen uit 5 verschillende continenten.

Bij de persconferentie was ook de prijsuitreiking van de InnoSpiel prijs. Daarin worden innovatieve spelconcepten beloond. Dit keer waren genomineerd Ab Durch Die Mauer, een kinderspel, waarbij spoken "echt" door de muren kunnen bewegen, Detective, een bordspel dat ook gekoppeld is met de werkelijkheid, waardoor het thema heel dichtbij komt en Keyforge, waarbij elk spel een eigen uniek deck speelkaarten heeft. Een verzamelspel zonder het verzamelaspect. De winnaar werd uiteindelijk Ab Durch Die Mauer.

Tot slot was er aandacht voor een goede doel actie, waarbij Youtubers en andere vloggers taarten bakten om geld in te zamelen. Verder werden door uitgevers gedoneerde spellen in geblindeerde tassen verkocht via de Spiel4Good actie. Je wist van tevoren niet welke spellen je kocht, maar je had er vast en zeker een goede deel aan. Zo is er meer dan € 10.000 opgehaald voor het goede doel.


Daarna was het tijd voor een bezoekje aan de Neuheitenschau en een rondje door de hallen met veel in aanbouw zijnde stands.

Originele tafels en stoelen gemaakt van houten pallets. Grote stiften uit het spel Just One.

De pers kon de nieuwe spellen rustig bekijken bij de Neuheitenschau.

De spellen zien er tegenwoordig allemaal heel verzorgd uit. Dat moet ook wel als je boven 1.000 andere spellen wilt uitsteken. De bloemen en vlinders van Papillon trokken in ieder geval wel mijn aandacht.

Marco Polo II: een nieuwe editie van Marco Polo met een nieuw bord, nieuwe acties, een nieuwe grondstof. Meer van hetzelfde dus, maar gedurende de beurs kwamen er heel positieve geluiden over naar buiten. 999Games gaat de Nederlandse editie doen. Ik ben erg benieuwd.

Ook liepen er diverse "monsters" rond. Altijd goed voor wat aandacht. Van de Aziatische uitgevers kun je vaak bijzondere spelmechanismen verwachten, maar of het altijd werkt, is maar de vraag.

Een nieuwe trend is ook het maken van nieuwe uitgaves van oudere spellen. Deze nieuwe uitgaves zien er prachtig uit en hebben veel mooier spelmateriaal. Daarnaast zijn vaak de laatste schoonheidsfoutjes weggewerkt. Voor de liefhebbers van de spellen een mooi moment om op een beter exemplaar over te stappen en voor diegenen die het spel nog niet hebben, een geschikt instapmoment. Op de foto's nieuwe uitvoeringen van Modern Art en Yggdrasil.

Op de laatste dag voor de beurs wordt er nog hard gewerkt aan de inrichting. Bij sommige stands vraag je je echt af of deze op tijd klaar zijn. Andere stands zien er al netjes uit en zijn klaar voor gebruik. Tafels netjes op een rij of prachtig aangekleed. Hoewel dit laatste er prachtig uitziet, is het vaak niet echt praktisch en zitten de mensen toch liever op een goede stoel, dan op een sfeervol krukje.


In de avond was ik aanwezig bij de eerste Preview Night. Ruim 500 deelnemers konden als eerste de nieuwe spellen proberen. De akoestiek en de temperatuur in de verschillende ruimtes waren niet ideaal en ook de catering behoeft nog wat verbetering, maar voor een eerste keer was het helemaal niet slecht geregeld. De organisatie had het zelfs 3 keer kunnen uitverkopen.

Cities Skyline, een bordspel gebaseerd op een computerspel. Hoe maak je de perfecte stad? In het begin hadden we nog niet echt een idee waar we mee bezig waren en of het goed of slecht ging. De auteur liep toevallig langs, zodat we een foto van hem konden schieten. Daarna richtten we ons weer op het spel en het werd steeds moeilijker. Veel slechte nieuwsberichten, waardoor we veel inkomen misliepen en het geld werd dan ook steeds schaarser. We konden steeds minder gebouwen plaatsen, omdat we al tegen het maximum aan criminaliteit en autovervuiling aan liepen en voor de andere gebouwen hadden we te weinig geld. Uiteindelijk liepen we vast en verloren we het spel. Dit vraag om een revanche.

In Drachenland probeer je gebieden te veroveren door de meerderheid aan manschappen in het gebied te hebben. Je spaart setjes kaarten (dezelfde kleur, opeenvolgend, dezelfde waarde). Hoe meer kaarten, hoe meer dobbelstenen je mag werpen. Werp je het getal dat minstens nodig is, dan mag je een meeple in het gebied plaatsen. Je kunt je worp nog verbeteren het gebruik van voorwerpen of manschappen die eerder uit een verloren gevecht zijn gekomen. Als alle plaatsen in een gebied zijn gevuld, dan worden de punten verdeeld. Er zijn ook nog "neutrale" goblins, die ook plaatsen innemen. Daardoor kan een kaart eerder vol zijn. Een leuk spelletje voor tussendoor, maar geen hoogvlieger.

In Bumuntu verzamel je punten door dieren te verzamelen. Het oerwoud ligt vol met allerlei soorten dieren. De dieren bepalen hoe je je speelfiguur mag verplaatsen. Daarna krijg je het dier. Soms krijg je daarbij een banaan. Deze kun je gebruiken om je speelfiguur te verplaatsen voordat je je beurt doet. Sommige dieren hebben een donkere achtergrond. Als je dit dier vangt, dan mag je de "koers" van 2 dieren op de ranglijst veranderen. Hoe hoger een dier op de koerslijst staat, hoe meer deze waard is. Tot slot zijn er dieren met een bepaald symbool. Hoe meer je daarvan verzamelt, hoe meer punten deze opleveren. Daar wist Lody slim gebruik van te maken en behaalde zo ruim de overwinning.

Cartographer, een spel in de wereld van Roll Player. Het spel wordt gespeeld over 4 seizoenen. In deze seizoenen probeer je het perfecte gebied te vinden en vast te leggen op de kaart. Elke beurt wordt er een kaart omgedraaid. Deze bepaalt wat voor soort gebied er getekend moet worden en van welke vorm. Je hebt meestal een keus uit 2. Aan het eind van het seizoen worden 2 van de 4 opdrachtkaarten gescoord à la Skye. Soms worden er monsters getrokken. Die worden door je buurman op de kaart ingetekend. Lege velden naast monsters leveren strafpunten op. Het blijkt een alleraardigst spel te zijn, waarbij je voor een groot deel wel solitair bezig bent. Met 96 punten behaalde ik een dikke overwinning.


Daarna was het tijd om het hotel op te gaan zoeken. De preview night was een goed begin, maar er zal nog het een en ander aan verbeterd moeten worden.

Naar deel 2.