Metropolis

Spelinformatie

Titel Metropolis / The City

Auteur Tom Lehmann

Illustrator Klemens Franz

Uitgever 999 Games / Amigo

Aantal spelers 2 tot 5

Leeftijd vanaf 10 jaar

Speelduur 20 minuten

Taal Nederlands / Duits

Materiaal 110 speelkaarten

Geschreven door Enrico, november 2011

Introductie

In dit spel waarin de kaarten zowel als gebouwen en als betaalmiddel gebruikt worden, groeit je stad iedere ronde een beetje. Dit levert je inkomsten en overwinningspunten op. Door de kaarten slim te gebruiken maak je een goede kans om tot ereburger uitgeroepen te worden.

Het spelmateriaal

Spelverloop

De architectkaarten worden open op tafel neergelegd. De overige kaarten worden geschud. Iedere speler krijgt 7 kaarten, de rest wordt centraal op een gedekte stapel gelegd. Van de 7 kaarten leg je er 2 naar keuze af.

Iedere ronde bestaat uit 3 fases: kiezen van een kaart, gebouwen bouwen en inkomsten krijgen

Kiezen van een kaart

Alle spelers kiezen tegelijkertijd één kaart uit hun handkaarten en leggen deze gedekt voor zich neer. Wil of kun je geen kaart kiezen, dan zijn er 2 alternatieven:

1. het uitspelen van één architectkaart

In plaats van een handkaart mag je één keer gedurende het hele spel een architectkaart kiezen. Deze leg je voor je neer. De architectkaart kost niets en levert je de rest van het spel inkomsten op.

2. Passen

Als je past, dan pak je 5 kaarten van de gedekte stapel. Hiervan mag je er één houden, de andere 4 leg je op de aflegstapel.

Gebouwen bouwen

Je draait de gekozen kaart om en betaalt de bouwkosten met handkaarten. De bouwkosten staan bovenaan de kaart en iedere handkaart heeft een waarde van één. In principe mag je ieder kaart bouwen, maar er zijn kaarten bij waarbij aan bepaalde voorwaarden voldaan moet zijn voor je hem mag bouwen. Sommige kaarten zorgen er op hun beurt voor dat gebouwen in de toekomst goedkoper zijn. De uitgespeelde kaarten komen allemaal open in een rijtje voor je te liggen.

Enkele kaarten met voorwaarden en kortingen

Inkomsten krijgen

Je krijgt nu inkomsten uit alle gebouwen die je tot nu toe gebouwd hebt en open voor je op tafel liggen. De inkomsten bestaan uit kaarten en punten. Het aantal kaarten dat je krijgt, is op de kaarten aangegeven in dollartekens. Het aantal punten is aangegeven in oranje sterren.

Bij zowel de kaarten als punten kunnen de inkomsten afhankelijk zijn van symbolen (auto, fontein of winkelwagen) die op eigen kaarten of kaarten van medespelers afgebeeld zijn. Heb je meer van deze symbolen, dan nemen je inkomsten of punten ook toe.

Na de inkomsten mag je maximaal 12 kaarten op handen hebben. Heb je teveel kaarten, dan moet je het overschot afleggen. Welke kaarten dit zijn, mag je zelf bepalen.

Het spel eindigt als minimaal één speler na de inkomstenfase 50 punten of meer heeft. De speler met de meeste punten wint het spel. Bij een gelijke stand is het aantal handkaarten doorslaggevend, waarbij in dit geval de limiet van 12 kaarten niet van toepassing is.

Een mooi setje: per beurt 11 kaarten en 12 overwinningspunten

Waardering

Metropolis/The City is een spel dat snel uitgelegd is en ook niet lang duurt. Een typisch spel voor tussendoor dus. Hoewel je afhankelijk bent van de kaarten die je trekt, kun je de geluksfactor flink inperken door de juiste keuzes te maken. Prima

Opmerking Enrico

  • In het begin lijkt het alsof het erg lang zal gaan duren voor je aan 50 punten komt, maar na 7 tot 10 ronden is het al afgelopen. Dat komt doordat je iedere ronde weer de punten scoort van de vorige ronde plus die van de extra kaart die je uitgespeeld hebt.

  • De punten moet je zelf bijhouden. Hou dus pen en papier bij de hand.

  • Hoewel The City ook in het Nederlands een heel acceptabele naam zou zijn geweest, heeft 999 Games er toch voor gekozen om een compleet andere naam aan dit spel te geven.

  • De afbeeldingen in deze spelbeschrijving zijn uit de Duitse versie afkomstig. De Nederlandse versie ziet er identiek uit, maar uiteraard zijn alle teksten vertaald. De voorkant van de speldoos is echter heel anders.

voorkant van de Duitse uitvoering

Strategie

  • Als er in je startkaarten enkele dure kaarten zitten (bijvoorbeeld met 8 of 10 kosten), leg deze dan als eerste af. Later komen er toch nog meer goede kaarten.

  • Zorg ervoor dat je zo snel mogelijk je inkomsten op orde hebt. Hoe meer kaarten je krijgt, hoe meer keuze je hebt.

  • Als je in de eerste beurt een leuke kaart krijgt die 5 kost, kies er dan voor om de eerste beurt de architect te leggen. Dan krijg je in de tweede beurt een extra kaart en kun je die kaart van 5 uitspelen. De punten en/of inkomsten die je daarvan krijgt, profiteer je het hele spel van.