Detective Club

Spelinformatie

Titel Detective Club

Auteur Oleksandr Nevskiy

Uitgever Jumping Turtle Games

Aantal spelers 4 tot 8

Leeftijd vanaf 8 jaar

Speelduur 45 minuten

Taal Nederlands

Materiaal 168 bewijskaarten, 68 puntenfiches, 8 vergrootglazen, 8 bewijsbordjes, 7 notitieboekjes, 1 potlood

Geschreven door Ronald, augustus 2021

Introductie

Om toe te mogen treden tot de Detective Club moeten de spelers bewijzen goede detectives te zijn. Ze moeten daartoe proberen de samenzweerder te ontmaskeren. Wie slaagt daar het beste in?

Spelverloop

Er zijn zoveel notitieblokjes nodig als een minder dan het aantal spelers.Elke speler krijgt een bewijsbordje en een vergrootglas. Verder krijgt iedere speler 6 bewijskaarten van de stapel. Om beurten zijn de spelers de zogenaamde actieve speler. Deze bekijkt zijn kaarten en verzint een woord dat van toepassing is op twee kaarten. De actieve speler schrijft het woord nu in alle notitieblokjes, op één na. Hij schudt de notitieblokjes en deelt deze uit aan de andere spelers. Een van de spelers ontvangt nu dus een leeg notitieblokje. Dit is nu de samenzweerder.

De actieve speler speelt een van zijn gekozen kaarten uit. In volgorde spelen de andere spelers nu een kaart uit die past bij het woord in het notitieblokje. De samenzweerder probeert ook een passende kaart uit te spelen. Iedereen trekt direct weer een nieuwe kaart. Vervolgens speelt de actieve speler zijn tweede kaart uit, gevolgd door de andere spelers.

Nadat alle spelers twee kaarten hebben uitgespeeld, vertelt de actieve speler welk woord hij heeft opgeschreven en hoe zijn kaarten daarop aansluiten. In volgorde leggen alle spelers nu uit waarom ze de gekozen kaarten hebben uitgespeeld. Het is zaak voor de samenzweerder om dat zo goed mogelijk te doen. Na de toelichting probeert iedereen (behalve de actieve speler) te raden wie de samenzweerder is, door zijn vergrootglas bij de speler neer te leggen. Nadat iedereen zijn vergrootglas heeft geplaatst, maakt de samenzweerder zich bekend en worden er punten verdeeld.

Elke detective die zijn vergrootglas bij de samenzweerder heeft gelegd, verdient 3 punten. De samenzweerder en de actieve speler verdienen alleen punten als er maximaal één vergrootglas bij de samenzweerder ligt. Zij scoren dan respectievelijk 5 en 4 punten.

Nu wordt de volgende speler de actieve speler.

Einde van het spel

Als iedereen één (bij 6-8 spelers) of twee (bij minder dan 6 spelers) keer aan de beurt is geweest, kan de winnaar worden bepaald door de behaalde punten op te tellen.

Waardering

Detective Club moet het hebben van creativiteit. De actieve speler moet met zijn aanwijzing de samenzweerder van dienst zijn, terwijl de detectives proberen zo min mogelijk te verklappen. Voor de samenzweerder is het zaak zijn kaarten zo goed mogelijk te verdedigen. De originele kaarten geven de spelers vele mogelijkheden. Het toelichten van de kaarten geeft een leuke interactie tussen de spelers, hoewel niet iedereen daar even goed in zal zijn. Iedereen wordt echter steeds beter in het spel, waardoor het ook steeds leuker wordt. Het geven van aanwijzingen aan de hand van bijzondere kaarten komt ook voor in Dixit. Dat spel is wat mij betreft wat sterker, maar Detective Club geeft er een leuke twist aan. Voldoende.

Opmerkingen van Ronald

  • Het spel is een soort samenvoeging van Dixit en Spyfall. Je kunt zo de speelkaarten van Dixit aan Detective Club toevoegen. Dan kun je weer even voort.

  • Het zo maar zijn, dat je tijdens het spel nooit de samenzweerder bent, of juist bijna elke beurt. Dat is een beetje jammer.

  • De puntentelling is eigenlijk een beetje bijzaak, het draait vooral om het spel en de interactie tussen de spelers.

  • Het spel zit in een blik in plaats van in een gewone doos. Dat stapelt helaas niet echt handig.

  • Ondanks dat er veel te zien is op de afbeeldingen, zal het toch vaak lastig blijken om een geschikte kaart te kiezen, niet alleen voor de samenzweerder, maar ook voor de detectives.

  • Het spel is genomineerd voor de Nederlandse Spellenprijs 2021 (Familie).