Spiel 2022 Ronald verslag deel 4

Geschreven door Ronald Hoekstra

De zaterdag was, zoals verwacht, aanzienlijk drukker dan de voorgaande dagen. Het kostte iets meer moeite om ergens aan te schuiven. Ik kwam uit bij Phraya. Twee Italianen wilden net beginnen en ik kon nog net de uitleg meekrijgen. Iedere speler heeft een boot met 2 roeiers en twee opslagmanden. Je kunt maximaal 2 extra roeiers inhuren en maximaal 4 extra manden in je boot plaatsen. Je begint je beurt door een kaart uit te spelen (zoals bij Concordia). Na het uitvoeren van de kaart, vaar je met je bootje door diverse kanalen, maximaal net zoveel velden als het aantal roeiers dat je hebt. De plek waar je eindigt grenst aan twee locaties. Beide locaties mag je eventueel uitvoeren. Dat kan zijn het in- of verkopen van goederen, het leveren van goederen aan een restaurant of offeren in een tempel, je kunt nieuwe (betere) kaarten kopen of nieuwe huisjes bouwen.

Er vaart ook een koning rond, die je met kaarten kunt besturen. Je mag deze koningsboot niet passeren, maar als je er aan grenst, dan kun je de koning natuurlijk wel geschenken geven. De vier verschillende goederen hebben een bepaalde koers, die je door het uitspelen van kaarten kunt aanpassen. Er is één kaart waarmee je alle gespeelde kaarten weer terug krijgt. Hoe meer je er terug krijgt, hoe meer geld je er bij krijgt. Het spel speelt lekker vlot en geeft je interessante keuzes. Offeren aan de tempel en schenken aan de koning is wel heel belangrijk. Als je dat niet doet, krijg je strafpunten en dat hakt er behoorlijk in. Voor mij was dit het beste spel dat ik tot nu toe gespeeld heb op Spiel. Helaas was het niet te koop, maar je kunt wel een Late Pledge doen bij Gamefound. Het spel wordt dan in november geleverd.

In de galeria vind je vooral dingen voor de wat jongere kinderen, zoals een groot opblaasfort of jongleerspullen. Maar je kunt er ook bouwen met houten plankjes. En dat doen niet alleen kinderen, zoals op de foto te zien is. Er worden soms heel hoge torens mee gebouwd.

Verder zijn er vooral foodtrucks in de galeria. Dat zorgt soms wel voor de nodige opstoppingen als de rijen te lang worden.

Om 15:00u is er dagelijks een ontmoetingsplaats in hal 7, waar mensen hun tweedehands spellen uitwisselen, die via BoardGameGeek zijn verhandeld. Een leuk gezicht, al die mensen die met naambordjes rondlopen.

Steeds meer spellen bleken uitverkocht te zijn. Overal hingen daar bordjes voor: Bijvoorbeeld Beer & Bread en Wolves.

De Memory kampioenschappen werden gehouden tijdens Spiel en de co-auteur van Woodcraft was aanwezig om het spel te promoten.

Je kon Chai Tea for 2 uitproberen. Het spel komt in november beschikbaar, maar je kon het nu al bewonderen en spelen. De speelstukken zitten in echte theedoosjes. Iedere speler heeft een eigen bordje, waarop je de thee moet laten groeien en ontwikkelen. Het kost verplaatsingspunten om de thee een vakje op te laten schuiven en uiteindelijk te verschepen. Je kunt dit proces echter automatiseren door bepaalde kaarten te kopen en deze naast je bordje te leggen. De thee schuift dan automatisch door, zodra de juiste thee in het vakje komt. Dat scheelt weer verplaatsingsacties.

Ik kon vervolgens aanschuiven bij Dice Theme Park, een vervolgspel op Dice Hospital. Elke ronde komen er bezoekers in de vorm van dobbelstenen aan in je attractiepark. Je moet deze bezoekers tevreden stellen met attracties. Ze willen een attractie altijd maar eenmaal doen en schuiven dan door naar een aangrenzende attractie. De waarde (het enthousiasme) van de dobbelsteen daalt telkens, totdat deze op 0 komt en de bezoeker het park verlaat. Al met al een leuke puzzel. Je bent echter wel zelf aan het puzzelen en je krijgt niet mee wat de anderen doen en of dat allemaal wel correct gaat.

In hal 6 tref je ook miniaturen en scenery aan. Bij Battle Systems hebben ze prachtige gebouwen van geplastificeerd karton. De daken liggen los op de gebouwen en als je deze eraf haalt, kun je in het gebouw kijken/spelen. Er staan zelfs meubels in, soms zelfs meerdere verdiepingen. Zeer de moeite waard om te bekijken. Prachtige sets, die in verschillende vormen kunnen worden opgebouwd.

Battle Systems