Droomcruise

Spelinformatie

Titel Droomcruise

Auteur Moritz Schuster & Malte Kischel

Illustrator Sabrina Miramon

Uitgever Jumping Turtle Games

Aantal spelers 1 tot 4

Leeftijd 8+

Speelduur 45 minuten

Taal o.a. Nederlands

Materiaal 60 familiekaarten, 54 locatiekaarten, 72 schipkaarten (48 activiteiten en 24 uitbreidingen), 4 cruiseschepen, 72 gasten, 4 kapiteins en 1 startspelerfiche

Geschreven door Ronald, juni 2021

Introductie

De spelers zijn kapitein op een cruiseschip. Daarbij doen ze alles om het de gasten naar de zin te maken. Naar prachtige locaties varen, leuke activiteiten organiseren en natuurlijk een prachtig uitgevoerd cruiseschip. Wie doet zijn werk als kapitein het beste, voordat alle gasten zijn vertrokken?

Een cruiseschip met een kunstgalerij, een 25 meter bad en een theater, klaar om te vertrekken.

Spelverloop

Iedere speler begint met een cruiseschip, een kapitein en 3 families. Op elke familie komen 3 gezinsleden te staan (witte op de binnenkajuit, blauwe op de balkonkajuit en oranje op de buitenkajuit). Er wordt bepaald wie de startspeler is. Afhankelijk van het aantal spelers moet een aantal familiekaarten uit het spel gehaald worden.

Elke ronde bestaat uit 5 fases. Op fase 3 na kunnen alle fases door de spelers tegelijk worden uitgevoerd.

Fase 1: Inchecken. Voor elke lege kajuit krijgen de spelers 2 familiekaarten. Ze kunnen dan uitkiezen welke familie aan boord komt. De families variëren van 2 tot 6 familieleden met verschillende wensen. De families zijn dan ook verschillende hoeveelheden punten waard.

Fase 2: Koers kiezen. Elke speler krijgt 3 locatiekaarten. Deze bestaan in 2 versies: land en zee. De landkaarten zijn herkenbaar aan een vlaggetje van het land. Elke landkaart heeft 2 activiteiten waar gasten naartoe kunnen (boven en onder). Het aantal poppetjes geeft aan hoeveel verschillende families daar naartoe kunnen. De activiteit aan de onderzijde kan met behulp van een activiteitkaart later nog worden gewijzigd.

De zeekaart heeft 1 activiteit (boven). Daarnaast kunnen er aan de onderzijde twee activiteitkaarten worden gespeeld. Als je een zeekaart speelt, krijg je van de stapel één activiteitkaart. (Dat wil je tijdens het spel nog wel eens vergeten.)

Fase 3: Amusement plannen. Afhankelijk van het aantal spelers worden er van de stapel een aantal setjes van 2 schipkaarten opengelegd. Verder wordt er één setje van 2 gesloten schipkaarten neergelegd. De schipkaarten bestaan uit (paarse) activiteitkaarten en (witte) uitbreidingskaarten. Te beginnen met de startspeler mag iedereen een setje van 2 kaarten nemen. De startspeler mag niet het gesloten setje nemen. De speler die dat wel neemt, wordt de startspeler voor de volgende ronde. De activiteiten kunnen (in fase 4) op een zeekaart worden gelegd of kunnen de activiteit op een landkaart wijzigen.

De uitbreidingskaarten kunnen (in fase 4) in je cruiseschip worden gebouwd. Als bouwkosten moet je wel een andere schipkaart afleggen. Deze uitbreidingen zijn een soort permanente activiteiten.

Fase 4: Varen! In deze fase leg je de schipkaarten aan en laat je de gasten plezier maken. Elke familie heeft wensen voor activiteiten. Als deze overeenkomt met de activiteit die je hebt gepland, kun je er een familielid op leggen. Elke kleur mag maar eenmaal bij een activiteit worden gelegd (het hele gezin neemt immers deel aan deze activiteit).

Je kunt de kapitein ook aan geplande activiteiten deel laten nemen (dus niet aan de witte permanente activiteiten). Als kosten hiervoor moet je een andere schipkaart afleggen. Als de kapitein aan een activiteit deelneemt, dan willen alle gasten daar wel aan deelnemen, ongeacht hun wensen. (Nog steeds mag elke familie maar één keer aan de activiteit deelnemen).

Fase 5: Uitchecken. Als een familiekaart leeg is, dan is aan de wensen van alle familieleden voldaan. De kaart mag naar je scorestapel. Alle gezinsleden van deze familie gaan terug naar de voorraad. Alle familieleden op locatiekaarten, alsmede de daar aanwezige activiteitkaarten, gaan terug naar de voorraad. De locatiekaart (land of zee) moet je wel behouden. (Dit staat niet duidelijk in de spelregels.) Deze kan namelijk aan het eind van het spel nog punten opleveren. Alle uitbreidingen en familieleden, die daar gebruik van maken, blijven op hun plaats. De uitbreidingen komen pas weer vrij als de familie uitcheckt.

Nu begint een nieuwe ronde met fase 1.

Einde van het spel

Als in fase 1 niet voldoende families beschikbaar zijn, wordt de aflegstapel geschud, zodat iedereen nog wel genoeg nieuwe gasten krijgt. Dit is meteen de laatste ronde. Fase 5 wordt in deze ronde niet helemaal afgemaakt. Gasten die nog niet uitgecheckt zijn, blijven op de locatiekaart staan. Nu worden de punten geteld.

Van de locatiekaarten maken de spelers routes. Elke route bestaat uit landkaarten met hetzelfde symbool en maximaal 1 zeekaart. Hoe langer de route, hoe meer punten (zie tabel links). Daarna tel je de waardes van alle families in je scorestapel. Tot slot krijg je nog 1 punt per 2 gasten op uitbreidingskaarten en op de locatiekaart.

Winnaar is de speler met de meeste punten. Bij een gelijke stand wint van deze spelers de speler met de meeste handkaarten.

Let ook op de leuke sfeerteksten, vaak bordspelgerelateerd.

Waardering

Droomcruise is een leuk uitgevoerd familiespel. Alles past goed bij het thema en iedereen kan lekker puzzelen en genieten van de leuke sfeerteksten. Alleen in fase 3 kun je elkaar misschien een klein beetje dwarszitten, maar verder kabbelt het spel lekker voort. Iedereen is tegelijk bezig. Het spel heeft een prima lengte. Mocht je het te kort vinden, dan kun je gewoon minder familiekaarten uit het spel halen. Aan het eind is het meestal een verrassing wie er heeft gewonnen. Prima.

De kapitein poseert in Dubrovnic.

Opmerkingen van Ronald

  • Het spel duurt meestal 5 tot 7 rondes. Dat is niet heel lang om je echt op de vaarroutes te kunnen concentreren. Je moet maar net locatiekaarten uit hetzelfde gebied krijgen.

  • Het spel is een leuke afwisseling met Droomhuis. Het speelt verfrissend.

  • De uitbreidingen in je cruiseschip zijn heel handig, vooral als veel kleine families inchecken. Dan zijn de uitbreidingen namelijk weer snel vrij voor nieuwe families.