Verslag NK 2017

Verslag NK Pandemic Survival 2017


Geschreven door Ronald Hoekstra


Op zondag 22 oktober 2017 vond de finale van het Nederlands Kampioenschap Pandemic Survival 2017 plaats in Utrecht. Vijf teams hadden zich voor deze finale gekwalificeerd.


Pandemic Survival is een speciale toernooivariant van het coöperatieve bordspel Pandemic. Teams van 2 personen spelen het bordspel Pandemic. De infectiestapel, waarmee het spel tegen de spelers werkt, en de stapel spelerskaarten zijn voor alle teams gelijk. Doel is als eerste 4 medicijnen weten te vinden of als laatste over te blijven (als alle andere teams zijn uitgeschakeld).

Onder de deelnemers waren de kampioenen van 2016 (Julien en Robert) en 2015 (Ronald (ikzelf) en Leonie). De andere teams waren: Danny en Wendy, Arne en Jan-Hein en tenslotte Annemarie en Rob. De rollen waren dit keer de Veldwerker en de Crisismanager. Het spel begon rustig, dus niet meteen al een epidemie. Het team van Annemarie en Rob had als eerste een medicijn gevonden. En toen de meeste andere teams hun eerste medicijn vonden, hadden zij al het tweede. Ze gingen als een speer en hadden de ziektes goed onder controle. Ronald en Leonie hadden de blauwe ziekte uitgeroeid en waren op weg naar het tweede medicijn, toen het noodlot toesloeg. Achter elkaar kwamen de uitbraken. En ondanks verwoede pogingen kwam de teller toch ineens op 8. Ze lagen er als eerste uit.

De beurt daarna lag het team van Danny en Wendy er bijna uit. Ze hadden echter nog precies genoeg blokjes in voorraad. Het team van Annemarie en Rob had inmiddels drie medicijnen en had de kaarten voor het vierde medicijn al in handen. Maar toen sloeg spelleider Rodger toe. Hij trok voor de teams verschrikkelijke kaarten en achter elkaar vielen er teams af. Danny en Wendy, Arne en Jan-Hein en helaas ook Annemarie en Rob. Spelleider Rodger moest nog één kaart trekken. Voor Julien en Robert kon dat met twee kaarten ook het einde betekenen. Gelukkig voor hen bleven deze uit. Zij waren het laatst over gebleven team (met maar één medicijn) en mogen Nederland vertegenwoordigen op het wereldkampioenschap (dat dit jaar in Nederland wordt gehouden).

Spelleider Rodger had alles in goede banen geleid. Het enthousiasme straalt altijd over op de deelnemers. Jammer dat er zo weinig publiciteit is gemaakt voor de voorrondes. Het feit dat het WK in Nederland wordt gehouden, had toch voor veel meer publiciteit moeten zorgen. Je moest erg goed zoeken om ergens de data van de voorrondes te kunnen achterhalen, terwijl in andere landen de mensen in de rij staan om mee te mogen doen. Daar valt nog veel winst te halen. Wij doen volgend jaar in ieder geval weer mee.