Spiel 2016 verslag Ronald deel 2

Geschreven door Ronald Hoekstra

De tweede dag was ik vroeg bij Spiel aanwezig om de parkeerdrukte voor te zijn. Ik besloot de tijd te gebruiken om foto’s te maken bij de Neuheitenschau, de zaal waar een groot deel van de nieuwe spellen staan uitgestald. Normaal doe ik dat op zaterdag. Het bleek een goede keuze te zijn, want op zaterdag en zondag zou de Neuheitenschau gesloten zijn. Daar had ik niets van meegekregen. Na een half uurtje foto’s maken, ging ik naar de beurs. Na wat rondlopen kwam ik bij het spelletje Orcquest terecht. Dat moet nog worden uitgegeven en zal via Kickstarter beginnen. Met behulp van verschillende soorten dobbelstenen (van makkelijk tot moeilijk) moet je tegenstanders die op kaarten staan verslaan. Deze leveren aan het eind van het spel punten op. Er zijn ook mogelijkheden om je tegenstander dwars te zitten en kaarten te stelen of toe te bedelen. Het geheel kwam een beetje random over en nog niet helemaal goed uitgetest. Tijd om verder te gaan dus.

De auteur van Hack Trick

Daar kwam ik terecht bij het Roemeense bedrijfje Mind Fitness Games. Ik wilde graag Sponsio uitproberen, maar dat was bezet. Ik besloot een van de andere spellen uit te proberen: Hack Trick. Een 2-speler spel (dat ook met 4 als teamspel gespeeld kan worden), dat in eerste oogopslag op boter-kaas-eieren leek. Een spelbord van 3 x 3 en je moet 3 op een rij krijgen, of 3 op hetzelfde vakje. Er zijn speelkaarten met waardes 0 tot en met 5 en deze komen elk 3 keer voor. Als je aan de beurt bent, speel je een kaart of pak je een nieuwe kaart. Je mag maximaal 4 kaarten op handen hebben. De kaarten worden in een rij gespeeld en de gespeelde kaart wordt opgeteld bij de daarvoor gespeelde kaart. (Deze kaarten mogen niet dezelfde waarde hebben.) De som geeft aan in welk vakje je een speelstuk mag leggen. Liggen daar stukken van de tegenstander, dan “sla” je deze. Wie als eerste 5 keer heeft gewonnen, wint het spel. De geslagen stukken kun je gebruiken om in je beurt de som van de handkaarten van de tegenstander op te vragen. Heel handig! Daarnaast kun je eigen speelstukken opofferen om je tegenstander te dwingen in zijn beurt een kaart te spelen of te voorkomen dat je tegenstander jou daartoe dwingt. Pas op: heb je geen speelstukken meer, dan heb je verloren. Zo ontstaat er een heel listig kat-en-muis spel dat ik verrassend leuk vond.

Daarna kon ik wel aanschuiven bij Sponsio. Dat is een slagen-kaartspel met als thema gladiatorengevechten. Nadat je je handkaarten hebt gehad volgen er eerst 4 biedrondes, voordat het spel begint. In deze biedrondes kun je weddenschapsfiches nemen, die je na afloop geld opleveren. Elke keer als je dat doet, moet je een van je handkaarten bekend maken. Ook kun je een handkaart ruilen met een van de nog niet verdeelde kaarten. De weddenschappen gaan er over wat je aan slagen binnen denk te halen, of juist niet. Ik heb het spel twee rondes gespeeld en werd beide keren flink ingemaakt. Je moet duidelijk de impact weten van de verschillende weddenschappen en hoe de slagen verlopen.

Daarna was het tijd voor de uitreiking van de International Gamers Awards bij de stand van BoardGameGeek. Dat was meteen gelegenheid om even een handje te schudden met enkele nieuwe en oude juryleden. Het geluid was dit jaar stukken beter geregeld dan voorheen, zodat mogelijk nog wat toeschouwers de speech hebben kunnen volgen. Nog wat foto’s met de prijswinnaars en iedereen ging weer zijn eigen weg. Na nog een rondje over de beurs hield ik het voor gezien. Het was tijd om vrouw en kinderen op te halen, die uit Nederland aan zouden komen. De herfstvakantie was begonnen.

De speech voor de International Gamers Awards

Jurylid Andrea met prijswinnaars Bauza en Cathala