Da Vinci Code

Spelinformatie

Titel Da Vinci Code

Auteur Eije Wakasugi

Uitgever Winning Moves (Identity Games)

Aantal spelers 2 tot 4

Leeftijd vanaf 8 jaar

Speelduur 15 minuten

Taal Nederlands

Materiaal 13 witte speelstenen, 13 zwarte speelstenen

Geschreven door Sandra, 2004 (update door Sandra, oktober 2012)

Introductie

Kraak de geheime cijfercode van je tegenstander(s). Wanneer die codes gekraakt zijn voordat jouw code gekraakt is, win je het spel.


In de regels wordt aangegeven om bij beginners de stenen met het streepje uit het spel te laten. Bij 4 spelers krijgt iedere speler 3 willekeurige stenen, bij 2 of 3 spelers krijgt iedere speler 4 stenen. De andere stenen worden gedekt in het midden van de tafel gelegd.

Een spelsituatie

De steen met het streepje

De achterkant van een steen

Spelverloop

De spelers zetten hun stenen met de rug naar de andere spelers in de volgende volgorde:

  • het laagste getal staat aan de linkerkant.

  • de andere getallen zet je er opeenvolgend aan de rechterkant naast (let op: de zwarte en witte stenen worden op nummervolgorde neergezet, niet op kleur!).

  • wanneer je twee dezelfde getallen hebt, dan moet je de zwarte steen links van de witte steen plaatsen.

Speel je met de gevorderdenvariant, dan doen de stenen met het streepje ook mee: deze mogen op een willekeurige plaats in je rij gezet worden.

Als eerste pak je een steen van het midden van de tafel. Deze steen bekijk je, maar zet je nog niet tussen de andere stenen neer. Laat hem ook niet aan je tegenstander zien! Wijs vervolgens een steen aan van de tegenstander en vertel welk getal er op de steen staat. Er zijn 13 witte stenen (genummerd van nul tot en met elf en een steen met een streepje) en 13 zwarte stenen (eveneens genummerd van nul tot en met elf en een steen met een streepje). De eerste ronde is dit natuurlijk een pure gok, maar gaandeweg het spel kun je met logisch denken bepalen welk getal er mogelijkerwijs op een bepaalde steen moet staan.


Wanneer je het juiste getal gezegd hebt, dan kun je de steen die je net gepakt hebt op de juiste plaats in jouw code plaatsen. Deze steen hoef je niet te laten zien. Had je het getal echter niet goed, dan moet je de steen open op de juiste plaats in jouw code leggen. Je mag net zo lang stenen aanwijzen en getallen raden, totdat je het een keer fout hebt. Let op: door deze actie krijg je geen nieuwe steen. En je loopt wel de kans dat je je steen alsnog open in je code moet leggen wanneer je het verkeerde getal zegt. Gebruik deze mogelijkheid dan ook wanneer je behoorlijk zeker van je zaak bent.

Als alle geheime codes op 1 na zijn gekraakt, is het spel afgelopen. Degene van wie de code niet gekraakt is, is de winnaar. In de spelregels wordt nog een puntentelling aangegeven (bijvoorbeeld als je het spel over meerdere rondes speelt). Hierbij kun je punten verdienen voor:

  • elk juist geraden getal bij een tegenstander (10 punten)

  • elke goed geraden 6 (20 punten)

  • het kraken van een volledige vijandige code (50 punten)

  • niet onthulde eigen getallen (waarde die op de steen staat)

Waardering

Kent iemand Mastermind nog? Bij dat spel moest ook een code gekraakt worden: een kleurencode. De associatie met Da Vinci Code is snel gelegd: het principe lijkt hetzelfde, maar de uitwerking is behoorlijk aangepast. Zo is het geschikt voor 2 tot 4 spelers en kan iedere steen maar 1 keer in het spel voorkomen. Het spelen van Da Vinci Code is leuk, vooral wanneer iemand de eerste beurt al stenen goed weet te raden. Ben je dol op codes breken en logisch nadenken? Dan zul je, net zoals ik, veel plezier aan dit spel beleven. Goed

Opmerking Sandra

Het spel ziet er goed verzorgd uit en zit in een mooie handzame doos. Het materiaal (de stenen) zijn van plastic en zijn prettig om mee te spelen. Dat de doos geen indeling heeft, is bij dit spel geen probleem.

Intussen is bekend dat Da Vinci Code genomineerd is als speelgoed van het jaar voor het jaar 2004 in de categorie 12 jaar en ouder.

Strategie

Natuurlijk is het in het begin niet meer dan een raadspelletje. Maar al snel weet je welke getallen er door anderen gevraagd worden. Opletten bij dit spel is een must. Schroom niet om deze informatie te gebruiken! (Aha, jij denkt zeker te weten dat het een 6 moet zijn? Dan heb jij dus een 7!).

Links

Met dank aan Identity Games voor het beschikbaar stellen van een recensie-exemplaar.