Spelauteur Prijs Nederland

Spellenprijsinformatie

Naam Spelauteur Prijs Nederland

Organisatie Spellenmaakgilde

Website https://spellenmaakgilde.net/

Omschrijving

De Spelauteurs Prijs Nederland is een prijs voor de beste Nederlandse spelauteur van het jaar. De organisatie is in handen van Het Spellenmaakgilde. Elk jaar worden er meer spellen uitgegeven die door Nederlandse auteurs bedacht zijn. De consument is echter nog relatief onbekend met het feit dat spellen bedacht worden door spelauteurs. Pas sinds de oprichting van het Duitse SAZ in 1991 dat er meer aandacht is gekomen voor de bedenkers van het spel. De spelauteur staat echter veelal nog op de achtergrond; zeker als men dat vergelijkt met de schrijvers van boeken. Reden om een nieuw initiatief te starten: de Spelauteur Prijs Nederland. Deze titel kan worden verdiend op basis van een enkele bijzonder geslaagde titel of op basis van de totaalindruk van (gezelschaps-)spellen die gedurende het jaar van een auteur zijn uitgegeven.

Eisen voor het aandragen van een auteur:

 • Spelauteur moet in Nederland wonen of een Nederlandse nationaliteit bezitten
  (in geval van een samenwerking van meerdere auteurs moet minimaal 50% aan voorgaande eisen voldoen)

 • Het betreft publicatie van een niet-digitaal spel

 • Spel moet voor het eerst zijn uitgegeven in het voorgaande jaar

 • Het spel moet te koop zijn voor consumenten

 • Heruitgaven van al bestaande spellen doen niet mee aan de prijs.Het laatste nieuws

 • De winnaar is bekend gemaakt: Niels Ramon Pieters voor zijn spel Menhirs dans le Brouillard. De oeuvreprijs gaat naar Fred Horn. In een live uitzending werd Niels Ramon Pieters opgebeld. Hij was erg verrast. Daarna legde Jeroen van Emde Boas uit waarom Fred Horn de oeuvreprijs gewonnen heeft. Hij heeft veel gedaan voor de bordspelwereld in Nederland en Vlaanderen. Hij heeft niet alleen spellen ontworpen, maar is ook een spellenkenner. Hij heeft een aanzienlijke spellenverzameling gehad, die hij heeft geschonken aan het Vlaams Spellenarchief. Hij is altijd bereid om auteurs te helpen met testen. Zijn abstracte spellen zijn altijd zeer interessant.

 • Filmpje van de uitreiking

 • De top 3: Jeremy Falger, Milan Lefferts – Untamed: Feral Factions, Niels Ramon Pieterse – Menhirs dans le Brouillard, Denis Harmsen, Esmée Spaargaren – Dobbeltime


De winnaars

 • 2020: Niels Ramon Pieters / Fred Horn

 • 2019: Alexander Kneepkens / Alexander Kneepkens / Corné van Moorsel


De jury

De juryleden voor 2020 zijn: