Spiel 2023 Ronald verslag deel 3

Geschreven door Ronald Hoekstra

Vandaag waren we op tijd binnen. Altijd leuk om te zien hoe de bezoekers netjes voor de ingang staan te wachten en na het aftellen direct de beurs op rennen, op zoek naar dat ene spel, dat mogelijk uitverkocht raakt.

Disney Lorcana kent een flinke wachtrij. Er werd zelf een wachtruimte in hal 7 gecreëerd om lange rijen in de speelhallen te voorkomen. Door Disney Lorcana te spelen of een spel (van ten minste €25) bij Ravensburger te kopen, kreeg je een speciale Donald Duck promokaart van Lorcana. Nu liepen er Amerikanen op de beurs rond, die deze promokaarten graag wilden kopen, zelfs voor €50. Je kon dus gratis een Ravensburger spel op de kop tikken. De promokaarten verschenen daarna voor nog hogere prijzen op bijvoorbeeld eBay. Dat nieuws ging natuurlijk als een lopend vuurtje onder diverse bezoekers in de rondte.

Bij toeval kwamen we terecht bij de stand van Fulelu Edutainment Games. Ze waren voor het eerst op Spiel en hadden eigenlijk geen spellen voor de verkoop mee, maar waren vooral gekomen om zich te oriënteren. 

Er stond een prachtig houten exemplaar van RoRop en de standhouder wilde graag het spel uitleggen. Er zijn meerdere spelvormen met het spel mogelijk. We speelden het basisspel. Het spel staat schuin, dus als je het onderste blok uit een kolom pakt, zakt de kolom naar beneden. Als je aan de beurt bent, pak je alle blokken van dezelfde kleur uit de onderste rij. Zo pak je om beurten een of meerdere blokken. Het spel eindigt, als het spelbord leeg is. Je eindscore is het totaal van: (het totaal aantal gepakte blokken) plus (het aantal verschillende kleuren maal het aantal blokken in de kleur waarvan je de meeste hebt). Het basisspel speelt in een paar minuten en is best leuk voor een keertje. 

Tevens was er bij de stand een kubus met daarop letters. Je kunt de kubus oplossen door per vlak de letters hetzelfde te maken. Tot zover niets nieuws. De letters zijn echter zo ontworpen, dat ze gekanteld andere letters voorstellen, zodat je woorden kunt maken. Zo is de A ook een D, J en G. De W is ook een E en een M. Niet alle letters kunnen zo gemaakt worden. De standhouder was verbaasd dat we de kubus konden oplossen en gaf daarom een exemplaar aan ons mee.

The Game Master stond op Spiel met 2 nieuwe uitgaves: Adventure Land en een uitbreiding voor King of the Valley: The Festival. Voor een uitleg over Adventure Land verwijs ik naar het verslag van de afgelopen Ducosim beurs. The Festival is een uitbreiding voor King of the Valley en voegt ongeveer een kwartier speeltijd toe. Aan de personen die in de vallei rondlopen zijn nu gewone mensen toegevoegd. Op de normale manier verzamel je personen en krijg je gewone mensen cadeau. Deze gewone mensen kun je inzetten bij de vijf verschillende andere locaties. Deze locaties hebben allemaal een soort minispel, waar je bijvoorbeeld extra geld kunt verdienen, kunt gokken op het steekspel of kaartjes voor de magische show kunt bemachtigen. Zo worden een aantal leuke keuzes voorgeschoteld die zeker bij grotere spelersaantallen tot hun recht komen.

Op donderdag en vrijdag kan de pers rustig foto's maken bij de Neuheitenschau. Daar was nu mooi even een uurtje gelegenheid voor. Even weg uit het geroezemoes in de hallen. In deel 4 van het verslag zijn deze foto's te vinden.

Bij de stand van Granna kwam er net een tafeltje vrij voor Printing Press. Daar schoven we aan en de uitlegger bleek een van de auteurs te zijn. Ook de andere auteur was in de stand aanwezig en hij kwam even bij ons aan tafel zitten. Het artwork van Printing Press komt helemaal overeen met dat van Gutenberg, een eerder spel van dezelfde uitgever met hetzelfde thema. Printing Press is wat lichter en korter. Tijdens het spel maak je 3 drukopdrachten. Deze bestaan uit kartonnen frames met een ruimte in het midden van 3 bij 3. Bovenaan staan de voorwaarden van de drukopdracht en er komt een strookje bij te liggen met o.a. de benodigde letters. Via een drafting systeem kom je aan strookjes waar symbolen op staan, horizontale en vertikale strookjes. Deze leg je voor je neer, soms andere delen afdekkend. Na afloop van de drafting rondes moet je je printopdracht er overheen leggen en dan proberen aan de opdracht te voldoen. Bijvoorbeeld blauwe inkt in de linkerkolom, ten minste 2 keer een A en twee leersymbolen. Aan hoe meer voorwaarden je voldoet, hoe meer punten je scoort. Na 3 drukopdrachten kan de winnaar worden bepaald. Het speelt lekker vlot met leuke beslissingsmogelijkheden. (Let ook eens op de drukletters op de voorzijde van de doos...)

Op de beurs werd reclame gemaakt voor Adventure Journal: Thaloria Quest dat binnenkort op Kickstarter komt. Het is een soort Dungeons & Dragons spel, waarbij je voortgang boekt, door in real life opdrachten te doen, zoals de afwas of stofzuigen of wellicht je sportoefeningen. Zo moet je monsters verslaan en schatten vinden. Een origineel idee. "Level up in the journal while building positive habits in real life." 

De dag was weer voorbij gevlogen. We reden weer naar het hotel met een mooie ondergaande zon en na het diner werd er nog wat gespeeld. Dit keer Sky Team en Art Society. Ter afsluiting van deze dag nog wat foto's van de beurs.