Tranquility

Spelinformatie

Titel Tranquility

Auteur James Emmerson

Illustrator Tristam Rossin

Uitgever White Goblin Games

Aantal spelers 1 tot 5

Leeftijd vanaf 8 jaar

Speelduur 20 minuten

Taal Nederlands

Materiaal 80 eilandkaarten, 25 grenskaarten, 5 startkaarten, 5 finishkaarten, 6 zeestormkaarten

Geschreven door Ronald, mei 2021

Introductie

De spelers varen gezamenlijk van start naar finish met de Tranquility. Dit doen ze door een route van oplopende kaarten te leggen, zonder dat er ondertussen gepraat mag worden. Lukt het voordat de kaarten op zijn?

Spelverloop

Met 24 grenskaarten wordt het spelbord opgebouwd. Binnen de grenskaarten zijn 36 lege velden. Deze moeten in rijen (of als je dat handiger vindt, kan dat natuurlijk ook in kolommen) gevuld gaan worden met nummers, zodat er uiteindelijk een route van oplopende getallen ontstaat. De startkaarten worden apart gelegd en de andere kaarten (eilandkaarten 1 tot 80 en 5 finishkaarten) worden gelijkeliik verdeeld onder de spelers. Iedereen schud zijn eigen stapel en trekt 5 kaarten. Daarna krijgt iedereen een startkaart die door de eigen stapel wordt geschud.

Om beurten leggen de spelers 1 kaart op de route of leggen 2 kaarten weg. Daarna wordt de hand weer aangevuld tot 5 kaarten. Je mag helaas niet overleggen met de andere spelers welke kaart handig is om te spelen.

Als een kaart in een rij aangrenzend aan een kaart wordt gelegd, dan moet het verschil in waarde aan kaarten worden afgelegd. Dus als je 73 naast 75 legt, moet je (75-73=2) twee kaarten afleggen. Als je een kaart tussen twee andere kaarten in legt, mag je kiezen welk verschil je neemt. Dus als je 18 tussen 15 en 19 legt, dan kies je er natuurlijk voor om 1 kaart af te leggen.

Als je een startkaart op handen hebt en de startkaart is nog niet linksonderin gelegd, dan ben je verplicht deze te spelen. Nu moeten de spelers gezamenlijk 8 kaarten afleggen. Daar mag wel over gesproken worden, maar je mag nog steeds niet over de eilandkaarten in je hand praten.

De finishkaart mag pas gelegd worden, als het hele bord vol ligt. Let op: er zijn 5 finishkaarten in het spel. Het is natuurlijk niet handig als iedereen ze tijdens het spel al heeft afgelegd.

Het spel eindigt voortijdig als een speler geen kaarten meer heeft, of als een speler zijn beurt niet volledig kan doen.

Voorbeeldspel

Van een spel met 3 spelers heb ik na elke 3 kaarten een foto gemaakt, zodat je een compleet spel kunt volgen.

Het spelbord ligt klaar. De kaarten zijn verdeeld en iedereen heeft 5 kaarten op handen. De 3 startkaarten zijn door de stapels geschud. Er wordt (in tegenstelling tot de spelregels) gespeeld in kolommen van onderen naar boven in plaats van in rijen.

De eerste drie kaarten zijn gespeeld. De 11 is wellicht iets te dicht bij de start gelegd. De 45 is net voorbij de helft gelegd.

27 is naast 26 gelegd, waardoor 1 kaart moest worden afgelegd. Met de 69 is alvast een richtkaart gelegd voor het laatste deel van de reis.

15 is naast 14 gelegd ten koste van 1 kaart. 28 is naast 27 gelegd ten koste van 1 kaart. Ook de startkaart is gelegd, wat natuurlijk 8 kaarten heeft gekost.

Voor de oplettende kijker: De startkaart is direct gelegd toen hij getrokken werd, terwijl deze eigenlijk pas had moeten worden geplaatst in de eerstvolgende beurt van deze speler.

Nadat de 7 gelegd was, kon de 10 in het openliggende gat tussen 7 en 11 gelegd worden. Dit ging ten koste van 1 kaart. Naast 28 is 30 gelegd ten koste van 2 kaarten.

53 is gelegd en in het gat tussen 45 en 53 werd 46 gelegd ten koste van 1 kaart. Een van de spelers kon niets leggen en moest 2 kaarten afleggen.

55 werd naast 54 gelegd ten koste van 1 kaart. In de laatste kolom werden 74 en 80 gelegd.

42 werd gelegd en in het gat tussen 42 en 45 werd 43 gelegd ten koste van 1 kaart. 72 werd naast 74 gelegd ten koste van 2 kaarten.

Dit zijn mijn kaarten. 4 en 9 kunnen al nergens meer gelegd worden. 13 past precies in het gat ten koste van 1 kaart. Voor 38 is nog genoeg ruimte en kan gratis worden gelegd. 51 kan helaas ook nergens meer gelegd worden. Tussen 11 en 14 kunnen alleen 12 en 13 gelegd worden. Ik besluit 13 vast te houden en 38 neer te leggen. Maar leg ik hem op de goede plaats?

Vervolgens werden 39 en 40 gelegd. Voor 39 moest 1 kaart afgelegd worden.

12 werd tussen 11 en 14 gelegd ten koste van 1 kaart. 25 werd aangelegd bij 26 ten koste van 1 kaart. Omdat ik nu mijn 13 niet meer kwijt kon, moest ik 66 leggen naast 69 ten koste van 3 kaarten.

56 en 70 konden worden geplaatst. Helaas had ik alleen maar onbruikbare kaarten en een finish op handen en moest dus 2 kaarten afleggen.

65, 76 en 78 werden mooi in de gaten gelegd. Gaan we het dan toch nog redden?

31, 33 en 34 werden gelegd (ten koste van 1 kaart). Helaas hadden we de kaarten tussen 34 en 38 niet meer in het spel. We konden alleen nog maar kaarten afleggen... Had ik de 38 wellicht te ver weg gelegd? Nu moesten we lijdzaam toezien hoe het spel verloren ging.

Waardering

Een spel in de stijl van The Game en een beetje The Mind. In stilte moeten de spelers proberen deze "puzzel" op te lossen. Het speelt heel aangenaam. Soms wat lastige keuzes, een andere keer is je beurt heel eenvoudig. Het lijkt telkens dat je het gemakkelijk gaat halen, maar aan het einde wordt het toch nog lastig. Het spel is snel uitgelegd en kun je eenvoudig met iedereen spelen. Alleen jammer dat het zo stil aan tafel is.

Opmerking Ronald

  • In de spelregels zijn nog drie varianten gevoegd en een solospel. Voor de varianten zijn enkele extra kaarten bijgevoegd.

  • Variant 1 verandert het speelveld een beetje. Daarvoor is 1 extra grenskaart nodig.

  • Variant 2 voegt een grillige rots toe, die elke beurt 1 rij blokkeert. Aan het eind van je beurt verplaats je de rots naar een andere rij (of je moet 2 kaarten afleggen).

  • Variant 3 voegt 3 (of zelfs 4 of 5) zeemonsters toe. Met een zeemonster moet je een reeds gelegde kaart verwijderen. De zeemonsters moeten gespeeld worden en het spel kan pas de finish bereiken als niemand meer een zeemonster op handen heeft. (Let op: In de Engelse spelregels staat dat alle zeemonsters gespeeld moeten zijn, voordat de finish gespeeld mag worden. Een klein, maar belangrijk verschil.)

  • In de Engelse spelregels staan veel meer varianten vermeld. Zo wordt bijvoorbeeld ook de oriëntatie van de kaarten belangrijk. En er is zelfs een competitieve variant voor twee spelers. Jammer dat deze varianten niet in de Nederlandse versie zitten.