FAQ Spelsoorten

Welke soorten spellen zijn er?


Voor een "buitenstaander" lijkt de hoeveelheid spellen overweldigend, dus een kleine uitleg over de soorten is op zijn plaats.

Bord / Kaartspellen

De eerste schifting die je zou kunnen maken is tussen bordspellen en kaartspellen. De grens is niet altijd even duidelijk, maar in de meeste gevallen wordt deze scheiding wel begrepen.

  • De bordspellen bevatten een spelbord en diverse spelattributen. Bekende bordspellen zijn bijvoorbeeld Monopoly en Risk. Je kunt echter een verdere splitsing aanbrengen in de bordspellen. Grof gezegd heb je familiespellen, strategische spellen en wargames. De familiespellen hebben simpele regels, zijn vaak erg afhankelijk van een geluksfactor en zijn geschikt voor het gehele gezin. De familiespellen zijn regelmatig ook gebaseerd op televisieprogramma's. De strategische spellen hebben vaak wat complexere regels en een lagere geluksfactor. Spelmagazijn richt zich voornamelijk op deze strategische spellen. De strategische spellen hebben in het algemeen een weldoordacht spelsysteem waaraan een thema is geplakt. Het spelmateriaal is mooi uitgevoerd en de spelduur niet al te lang. De wargames zijn vaak erg ingewikkeld. De spellen duren erg lang en hebben vaak heel veel spelattributen, weergegeven door figuurtjes of kartonnen kaartjes.

  • De kaartspellen kun je ook weer onderverdelen. Grof gezegd heb je het gewone kaartspel, het speciale kaartspel en het verzamelkaartspel. De kaartspellen die met het gewone kaartspel gespeeld kunnen worden zijn legio, zoals Poker en Klaverjassen. Voor het speciale kaartspel zijn afwijkende kaarten nodig en soms nog enkele spelattributen. De kaartverdeling is vaak anders dan die van het gewone kaartspel en de kaarten hebben afwijkende eigenschappen. Spelmagazijn richt zich voornamelijk op deze speciale kaartspellen. De verzamelkaartspellen hebben nog een ander aspect: het verzamelen. Iedere speler kan zijn eigen kaartspel samenstellen door het kopen/verzamelen van kaarten. In het algemeen koop je een basisset en daarbij kun je aanvullingen kopen. De kaarten zijn zo samengesteld dat er algemene kaarten zijn, minder vaak voorkomende kaarten en zeldzame kaarten. Hoe zeldzamer de kaart, hoe beter hij in het algemeen is. Voor deze zeldzame kaarten worden vaak hoge prijzen betaald door de verzamelaars. Bekende verzamelkaartspellen zijn Magic en Pokémon. De spelers spelen tegen elkaar met hun zelfsamengestelde kaartspel. Het is een uitdaging om een goed kaartspel samen te stellen.

Aantal spelers

Je kunt echter ook een andere verdeling in de spellen maken, bijvoorbeeld gebaseerd op het aantal spelers. De meeste spellen die geschikt zijn voor meerdere spelers, zijn minder goed geschikt voor twee spelers. Je kunt daarom de spellen verdelen in drie groepen: 2 spelers, 3 tot 5 spelers, 6 of meer spelers. Uiteraard zijn er spellen die in meerdere groepen vallen, zodat ook hier de grens niet altijd even duidelijk is. Als je een spel voor 2 spelers zoekt, ben je in het algemeen beter af met een spel dat bedoeld is voor 2 spelers, dan een spel dat bedoeld is voor bijvoorbeeld 2 tot 4 spelers.

Wel / geen thema

Een andere mogelijkheid is de splitsing in abstracte spellen en thematische spellen.

  • Abstracte spellen richten zich puur op het spelsysteem en niet om de aankleding ervan. Een voorbeeld hiervan is Dammen. Beide spelers hebben een aantal schijven, waarmee ze een bepaald doel proberen te bereiken. Veel van deze abstracte spellen zijn echte denkspellen en bedoeld voor 2 spelers. Er zijn uiteraard ook abstracte spellen voor meerdere spelers. Niet iedereen vindt abstracte spellen even interessant, maar de abstracte spellen hebben toch een grote groep aanhangers.

  • De thematische spellen zijn veel beeldender. De spelers proberen geld te verdienen als handelaar of bouwen als koning een beschaving op. Het is makkelijker je in te leven in het spel en voor veel spelers spreekt dit meer aan. Aan de andere kant zijn er een heleboel thematische spellen die gemakkelijk een heel ander thema zouden kunnen hebben, zonder dat het spel verandert. Het thema lijkt losjes aan het spelsysteem geplakt te zijn en dat kan juist averechts werken.

Diversen


Zijn er ook nog andere spellen? Jazeker, er zijn ook spellen die zonder bord en kaarten worden gespeeld. Zo zijn er spellen die alleen op papier via de post of e-mail worden gespeeld de zogenaamde Play-By-Mail of Play-By-E-mail spellen. Een spelleider houdt daarbij de gang van zaken in de gaten. Ook zijn er spellen die met figuurtjes (of schijfjes met afbeeldingen) op een tafel worden gespeeld. Deze zogenaamd table-top games hebben een grote schare aanhangers. Vaak gaat het daarbij om veldslagen. De figuurtjes kunnen vrij bewegen over de tafel volgens bepaalde regels. De spelers kleden de tafel aan met gebouwen en terrein onderdelen en schilderen de figuurtjes. Als je nog nooit zo'n veldslag hebt gezien, kun je er flink onder de indruk van raken. Het spelen van zo'n spel vraagt wel veel tijd en meestal ook een flinke investering.