Spiel 2021 Ronald verslag deel 4

Geschreven door Ronald Hoekstra

Op de vrijdag maakte ik diverse rondjes over de beurs. Ik kwam aan ruim 18.000 stappen.

Het was tijdens Spiel ook mogelijk om je aankopen per post te laten versturen naar je huisadres. Binnen Duitsland was dat een prima tarief, maar daarbuiten liep het al snel op. De verzendservice was dit jaar wel prima bereikbaar en goed uitgerust.

Ik heb niet gezien of er veel gebruik van gemaakt is, maar erg druk was het er meestal niet.

Onderstaand diverse foto's van de beurs, soms met een korte toelichting.

Een deel van de stand van Kosmos.

Merchandise te koop.

Een grote uitvoering van Carcassonne.

Prachtige speeltafels in allerlei maten.

King of the Valley van The Game Master.

En natuurlijk diverse dobbelstenen.

Er waren niet veel stands met tweedehands spellen meer. Ik kan met nog de tijd herinneren dat er bijna een aparte hal was met tweedehands spellen, maar dat is al jaren niet meer het geval. Echt goedkoop zijn ze ook niet meer. Alleen als je echt op zoek bent naar een bepaald spel, kun je dat hier nog wel eens vinden, maar in het algemeen zijn het toch de bekende titels.

Zag je op eerdere beurzen regelmatig auteurs hun spellen signeren, op Spiel 2021 moest je daar echt naar zoeken. Maar de gelegenheden waren er wel.

The Game Master had een vrij grote stand waar het nieuwe pronkstuk King of the Valley werd gedemonstreerd.

Dit is een spel met vrij eenvoudige regels, dat voor een divers speelpubliek geschikt is. Je verzamelt personen die in een vierkant raster liggen door met je speelfiguur te verplaatsen. Soms kun je meerdere personen verzamelen. Uiteraard kun je met deze personen punten scoren en ook het verzamelen van een complete set verschillende personen is lucratief. Tot slot zijn er nog personen die geen punten opleveren, maar waarmee je een speciale actie mag uitvoeren. De personen in het raster worden aangevuld vanaf een glijdende helling.

Binnenkort in Spelmagazijn een beschrijving van het spel. King of the Valley bereikte tevens de top 10 van de Fairplay lijst.

The Warp van Jumping Turtle Games.

Steeds drukker...

Diverse prototypes.

Gutenberg. Wat een prachtige stand en wat een prachtig uitgevoerd spel. De spelers zijn drukkers, die zoveel mogelijk drukopdrachten proberen te vervullen. Daarvoor hebben ze de juiste lettertypes nodig (uitgevoerd in prachtige houten drukletters) en de benodigde inkt. Daarnaast wordt vaak een bepaald niveau vereist voor de verschillende technieken. Elke ronde gebruiken de spelers hun biedblokjes om in te zetten op de diverse biedrondes. De startspeler heeft de minste blokjes en elke volgende speler heeft er 1 meer. Zo kun je bieden op opdrachten, op inkt, op technieken, op tandraderen en op eindopdrachten. De tandraderen kun je op je bordje klikken, waarna ze elke ronde een stapje draaien. Zo komt er een bijzondere actie naar voren, die je eenmaal kunt gebruiken die ronde. Het spel speelt aangenaam en heeft diverse lastige keuzes, maar niet te moeilijk. De symbolen zijn erg duidelijk en laten weinig vragen open.

De Nederlandse uitgever Liberation Game Design stond op Spiel met een spel dat op 19-10-2021 op Kickstarter zou worden aangeboden: Dutch Resistance: Orange shall overcome! Het is een coöperatief spel dat zich afspeelt in de Tweede Wereldoorlog. In het spel komen de geweldloze acties van het verzet naar voren. De spelers moeten daarbij regelmatig lastige beslissingen nemen, die de mensen destijds ook moesten maken. Zo moeten diverse missies succesvol worden afgerond. De personages in het spel zijn gebaseerd op echte mensen. De afbeeldingen zien er erg sfeervol uit. Tijdens de uitleg van het spel voelde je al bijna de spanning toenemen. Je kunt nog tot 17-11-2021 deelnemen aan de Kickstarter.

Dutch Resistance: Orange shall overcome!

The Siege of Runedar

Reiner Knizia is weer helemaal op stoom gekomen en was weer met diverse spellen present op Spiel. The Siege of Runedar is een coöperatief spel waarbij de spelers dwergen zijn die hun kasteel, of liever gezegd het goud in hun kasteel, verdedigen tegen de kwade buitenwereld. De speldoos vormt het kasteel. Het doel is om de vijanden tegen te houden en ondertussen een gang naar buiten te graven om met zoveel mogelijk goed te ontsnappen. Dit is een van de vele spellen die al snel uitverkocht waren.

Turning Tides is ook van Nederlandse hand. Dit is een tweespeler spel over vechtende piratenschepen en loopt op dit moment via Kickstarter. Een spelbeschrijving kun je inmiddels in Spelmagazijn vinden. Lees meer...

15 Men

Tijdens mijn rondwandelingen over de beurs was ik een groepje van Roll the Dice al enkele malen tegengekomen. Ik had daarbij aangegeven dat het dit jaar, waarschijnlijk door de corona-maatregelen, wat lastiger was om bij andere groepjes aan te sluiten. Nu wilde het geval dat ze net aan 15 Men wilden gaan beginnen en nog een plaatsje aan tafel over hadden. Ik luisterde mee naar de uitleg, maar het werd niet echt duidelijk. Dat gevoel heerste ook bij de andere spelers, maar we begonnen toch voel goede moed.

15 Men

De spelers zijn in het geheim in twee teams verdeeld: de kapitein en zijn getrouwen en de muiters. De kapitein wordt bekend gemaakt, maar de andere spelers niet. Aan een ronde schijf liggen diverse piraten (15) en de teams proberen de meest invloedrijke piraten voor zich te winnen. Dit doe je met invloedsschijven van verschillende waarde. Je mag elke beurt een dichtliggende piraat bekijken en een van zijn buren. Elke beurt mag je één piraat die je in je macht hebt activeren. De piraat wordt dan wel bekend gemaakt, maar hij mag zijn functie gebruiken. Als alle invloedsschijven ingezet zijn, mag iedereen zijn enige kogel gebruiken om een van de buren van een piraat in zijn macht neer te schieten. Wees er dan wel zeker van dat deze tot het andere team behoort. Daarna worden de punten van alle overlevende piraten toegekend aan de teams die hen in hun macht hebben en worden bonuspunten berekend. Het werd dit keer een overtuigende overwinning voor de muiters. Langzaam maar zeker viel het kwartje en wellicht zit er toch wel een leuk spel verborgen in 15 Men. Het voelt een beetje aan als het spel Bang!. Aangezien we met 5 spelers waren, hadden er waarschijnlijk minder invloedsschijven in het spel moeten zitten, maar dat mocht de pret niet drukken. Daarna was het tijd om weer verder te gaan over de beurs.

Amulet

Mijn aandacht werd getrokken door het spel Amulet. Ook dit was weer een prototype, maar het zag er prachtig uit. Het spel heeft een fantasy setting en de spelers moeten met hun helden gezamenlijk de slechterik verslaan. Voor het vechten en de missies worden tetris-achtige speelstukken gebruikt, waarmee de missiekaarten of de monsterkaarten moeten worden afgedekt. De niet-afgedekte delen leveren een bepaalde tegenreactie op. Ik heb nog even meegekeken met een spel dat bezig was, maar aangezien ik de taal van de spelers niet kon verstaan, werd ik daar niet veel wijzer van.

Whirling Witchcraft

Aan het eind van de zaterdag kon ik nog aanschuiven bij Whirling Witchcraft. Dit bleek een alleraardigst spelletje van AEG te zijn. De spelers zijn heksen die met diverse ingrediënten een brouwseltje maken. Op hun spelersbordje worden de ingrediënten opgeslagen. Elke ronde kiezen de spelers uit 4 kaarten een recept en leggen deze open voor zich neer. De kaarten gaan vervolgens naar de speler links van hen en deze worden aangevuld met een vierde kaart. Zo krijgen de spelers steeds meer recepten voor zich. Op elk recept staat welke ingrediënten je er in moet stoppen (uit je eigen voorraad) om een bepaalde output (uit de algemene voorraad) te krijgen. Je mag ook de output van een recept als input voor een ander recept gebruiken. Als iedereen klaar is, gaat de input terug in de algemene voorraad en de output in je toverketel. Deze toverketel gaat vervolgens naar je rechter buurman, die de inhoud in zijn voorraadkamer ligt. Is daar geen ruimte voor, dan gaan deze blokjes terug naar de heks die ze heeft gemaakt. Dit zijn overwinningspunten. Zodra iemand 5 punten (of meer) heeft, is het spel direct afgelopen. De speler die dan de meeste punten heeft, heeft gewonnen.

Op de receptenkaarten staan ook nog bijzondere symbolen. Telkens als je 2 van een bepaald symbool hebt verzameld, mag je een bijzonder actie uitvoeren. En als je niet blij bent met de 4 ontvangen receptenkaarten, dan kun je eenmaal per spel je heksenkaart omdraaien om 4 nieuwe kaarten te ontvangen. (Er zitten bij het spel ook nog extra heksen met andere vaardigheden). Whirling Witchcraft blijkt een heerlijk spelletje te zijn, waarbij je je rechter buurman probeert te overvoeren met ingrediënten, terwijl je tegelijkertijd de aanvoer van je linker buurman probeert te verwerken. Voor mij het leukste spel dat ik tijdens Spiel 2021 heb gespeeld en het werd dan ook meteen aan de verzameling toegevoegd. Misschien speelt het mee dat ik het spel met 9 punten wist te winnen...

Zo kwam er voor mij een einde aan Spiel 2021. Eigenlijk zat ook de zondag nog in de planning, maar 4 dagen met mondkapjes rondlopen begon toch zijn tol te eisen. Het was mooi geweest zo.