Top 10

Uwe Rosenberg

Geschreven door Ronald, juni 2021

Uwe Rosenberg

De spellen van auteur Uwe Rosenberg behoren tot mijn favoriete spellen. Daarom nu hier een top 10 van spellen van de hand van Uwe Rosenberg. Vaak heeft hij spellen waarin het produceren van grondstoffen centraal staat. Een ander terugkerend concept is het vullen van een gebied met verschillende polymino's.

Top 10

1. Agricola

Het harde boerenleven van een paar honderd jaar geleden. Bouw je boerderij op, verbeter je huis, zorg voor voldoende voedsel, dieren en nageslacht. Regelmatig moet je lastige keuzes maken, omdat andere spelers dezelfde wensen hebben. Het spelregelboek zal de eerste keer dat je het leest zeer overweldigend zijn. Het spel blijkt uiteindelijk niet zo lastig als je verwacht. Het familiespel is al prima, maar dat wordt alleen maar beter met de honderden kaartjes die bij het spel zitten. Ik leg het altijd met plezier op tafel. Wat een topper. (Koop Agricola bij Spelhuis.be)

2. De Friesche Velden

Lijkt dit niet te veel op Agricola? Nee, zeker niet. Een spel voor 1 of 2 spelers (met uitbreiding ook voor 3 spelers). Je moet je land inrichten en voorzien van dijken. Het draait allemaal om gereedschappen en voldoende vervoersmiddelen (karren en boten) om handel te drijven. Een spel dat ten onrechte een beetje in de schaduw is gebleven. Zorg dat je deze topper een keer probeert. (Koop De Friesche Velden bij Spelhuis.be)

3. Caverna

De "opvolger" van Agricola. Hetzelfde spelprincipe, maar nu met dwergen die in een grot leven en strijdbaar zijn. Wat meer vergeeflijker dan Agricola, maar ook weer uitgebreider. Zelfs speelbaar van 1 tot en met 7 spelers. Een deel van de spelers verkiest Caverna boven Agricola, maar zo ver ben ik nog niet. Het lijkt iets trager op gang te komen dan Agricola, maar daarna openen de mogelijkheden van het spel zich. (Koop Caverna bij Spelhuis.be)

4. De Glasstraat

De eerste keer dat ik het spel speelde maakten mijn hersens overuren. Er moest te veel overdacht worden. Na afloop dacht ik: "Dat speel ik nooit meer." Maar de weken daarna begon het te kriebelen en keek ik uit naar het volgende spel. Iedere speler heeft de beschikking over 15 specialistenkaarten. Daaruit worden per ronde 5 gekozen, die mogelijk ingezet kunnen worden. Heb je de kaart in handen als iemand hem speelt, dan profiteer je mee. Speel je een kaart die niemand op handen heeft, dan is hij dubbel zo sterk. En als je dan ook nog eens de kaarten in een gewenste volgorde moet spelen, begrijp je de oververhitte hersenen. Toch lees je ook dat men het te simpel vindt.

5. Le Havre

Misschien kun je dit spel wel omschrijven als een combinatie tussen Agricola en Caylus. Je bouwt gebouwen, die door jezelf, maar ook door anderen gebruikt kunnen worden. De spelers varen over een gezamenlijk kanaal naar de haven. Zodra iemand de haven bereikt is de ronde ten einde. Tijdens een beurt kun je inkomsten krijgen of een gebouw gebruiken. Dat klinkt simpel, maar aangezien je je beurten goed moet plannen, kan een beurt soms toch lang duren. Met 3 spelers speelt deze waarschijnlijk het beste. (Koop Le Havre bij Spelhuis.be)

6. Ora & Labora

Moest je bij Agricola nog alle grondstoffen handmatig toevoegen op de locaties, in Ora & Labora wordt dat met een productiewiel bijgehouden. Draai simpel aan de wijzer en alle grondstoffen hebben er één bij gekregen. Zoals bij zoveel Uwe Rosenberg spellen gaat het hier weer over grondstoffen en het gebruik van gebouwen. Toch heeft elk spel weer zo zijn eigen charme. Door de lange speelduur van Ora & Labora komt deze bij mij helaas te weinig op tafel. Het is alweer veel te lang geleden dat ik deze heb gespeeld. (Koop Ora & Labora bij Spelspul.nl)

7. Agricola - 2 spelers

Voortbordurend op Agricola, maar toch voldoende anders. Daarom heb ik deze apart in de lijst opgenomen. Bestemd voor twee spelers en het spel richt zich vooral op de dieren. De spanning uit Agricola om voldoende eten te produceren ontbreekt. Het speelt veel luchtiger, maar daarom niet minder leuk. (Koop Agricola 2 spelers bij Spelspul.nl)

8. Mamma Mia!

Een kaartspel dat alweer meer dan 20 jaar oud is. In dit spel proberen de spelers zoveel mogelijk pizzabestellingen te voldoen. Om beurten worden ingrediëntkaarten op een algemene stapel gelegd. Als je denkt dat er voldoende ingrediënten voor jou bestelling in de stapel liggen, leg je je bestelling op de stapel. Zodra de trekstapel leeg is, wordt de algemene stapel omgedraaid en uitgevoerd. Als er niet genoeg ingrediënten voor je pizza zijn, mag je nog uit je hand aanvullen. Lukt dat niet, dan komt de pizzabestelling retour. Wie na drie rondjes de meeste pizzabestellingen heeft uitgevoerd, wint dit originele spel. (Koop Mamma Mia! bij Spelhuis.be)

9. Patchwork

Kampioen saaie thema's? Naai een zo mooi mogelijke quilt in elkaar. In dit twee speler spel beconcurreren de spelers elkaar op mooie stukjes stof, zo mogelijk met knopen. Het naaien kost "tijd", waardoor de andere speler mogelijk een aantal beurten achter elkaar kan spelen. Dat brengt de juiste spanning in het spel. Zorg dat je voldoende knopen hebt om de gewenste nieuwe stukjes stof te kopen. (Koop Patchwork bij Spelhuis.be)

10. Boonanza

Het idee van bonentuintjes planten klinkt redelijk saai. De grappige illustraties bij de verschillende bonen, brengen je echter direct in de sfeer van het spel. Het spel is al bijna 25 jaar oud, maar kan zich nog best staande houden tussen de nieuwe spellen. Je handkaarten met bonen mag je niet sorteren. Deze moeten op volgorde blijven. In je beurt moet je de voorste kaart(en) planten. In de tuintjes mogen alleen dezelfde bonen en als je geen plek hebt voor je nieuwe bonen, moet je je tuintjes oogsten. Dat wil je zo lang mogelijk uitstellen om zo groot mogelijke bonenvoorraden te maken. Die leveren namelijk het meeste geld op. Je kunt echter ook handelen met andere spelers met alle kaarten uit je hand. Er zijn veel varianten met andere bonen en andere aanvullende spelregels. Dit is een spel dat ik af en toe graag op tafel leg, maar niet te vaak. (Koop Boonanza bij Spelhuis.be)

Naar spelbeschrijving.

Op mijn te-spelen-lijstje staat nog Odin. Dat is het hoogst geplaatste spel van Uwe Rosenberg in de lijst van BoardGameGeek. Ik heb het op een spellenbeurs al een stukje kunnen uitproberen, maar was toen nog niet wild-enthousiast. Ik kijk er naar uit om het toch eens helemaal te spelen.