Jan van Haasteren

Auteurinformatie

Naam Jan van Haasteren

E-mail janvanhaasteren@jumbo.nl

Website http://www.jumbo.nl/ | Jumbo in Spelmagazijn

Algemeen

Jan van Haasteren ontwerpt normaliter geen spellen, maar maakt tekeningen waar vervolgens puzzels van gemaakt worden. Zijn tekeningen zijn beroemd over de hele wereld en er is veel vraag naar. Dit jaar (2006) wordt Jan 70 jaar. Voor Jumbo (die de puzzels van Jan drukt en uit geeft) een jaar waarmee ze wat extra's wilde doen. Daarop kwam Jan zelf met een spel aandraven: het Jan van Haasteren's Verjaardagsspel.

Spellen ontwerpen

Met potlood en papier maakt Jan zijn tekeningen voor de puzzels. Hiervoor doet hij inspiratie op in alles wat om hem heen gebeurt. Deze potloodtekening wordt vergroot en beoordeeld door Jumbo. Zo wil Jan nog wel eens 'ongehoorde' zaken in zijn tekeningen verwerken, zoals een serveerster die er topless bij loopt. Nadat Jumbo heeft aangegeven welke zaken echt niet kunnen, past Jan zijn tekeningen aan en werkt ze uit met Oost Indische Inkt en ecoline. Hierna gaan ze weer naar Jumbo, die ze in productie neemt. Hoewel Jumbo de tekeningen bij voorbaat gescreend heeft, blijkt nog heel vaak dat Jan er toch nog 'iets' in heeft laten zitten. Erg leuk om deze 'foutjes' op te zoeken!

Spellentoekomst

Jan maakt op dit moment 3 puzzels per jaar voor Jumbo. Per puzzel is hij ongeveer een maand bezig.

Spelontwikkelingen

Er zijn altijd bepaalde zaken die terugkomen in zijn tekeningen: zowel in de puzzels als in het verjaardagsspel. Meestal is het Jumbo-logo in zijn puzzels verwerkt. In al zijn tekeningen zit een haaienvin, een periscoop en handjes (die nergens bij horen). Verder kun je in menigten vaak Sinterklaas terugvinden: erg grappig, zeker als je bedenkt dat deze tekeningen als puzzel de hele wereld overgaan.

Uitgever

De tekeningen die Jan maakt voor zijn puzzels zijn altijd bestemd voor Jumbo. Deze uitgever geeft al sinds 1983 zijn puzzels uit.

Bijzonderheden

Voor Jan is iedereen bijzonder: zijn fanmail bewaart hij allemaal trouw en zijn fans nemen bij hem een speciaal plaatsje in.


Met dank aan Jumbo voor de informatie. Met dank aan Sandra voor het uitwerken van de tekst.

Spelbeschrijvingen in Spelmagazijn