Michel Baudoin

Auteurinformatie

Naam Michel Baudoin

E-mail michelbaudoin@wackyworks.nl

Website http://www.wackyworks.nl | Wacky Works in Spelmagazijn

Interview juli 2011

Michel Baudoin tijdens de Ducosim beurs van september 2011

Wat is je bijdrage aan de spellenwereld?

Tijdens Spiel in Essen zal mijn eerste spel genaamd Space Maze op de markt verschijnen. Ik heb nog een groot aantal andere spel ideeën waar ik nu mee bezig ben, daarvan zul je de komende jaren meer gaan horen. De spellen die ik maak lijken eigenlijk nauwelijks op reeds bestaande spellen. Natuurlijk zijn er altijd bepaalde aspecten die in veel spellen gebruikt worden maar ik begin niet aan een nieuw spel tenzij ik ook echt een nieuw mechanisme heb.

Heb je daarnaast ook nog een andere baan?

Ja, ik werk naast mijn eigen bedrijf ook nog 30 uur per week als postbode, met mijn spel verdien ik op dit moment nog niks en ik verwacht ook niet dat het snel zal veranderen. Ik heb gekozen om als postbode te gaan werken als bijbaan zodat ik lekker buiten ben en niet creatief hoef te zijn, dat heb ik nodig naast al die uren achter de computer met een krakend brein.

Voor welk beroep was je eigenlijk voorbestemd?

Ik weet niet of ik de vraag goed interpreteer, maar ik ben toch echt voorbestemd om spelauteur te zijn. Ik heb met school niet zo veel succes gehad, mede doordat ik er pas op late leeftijd achter ben gekomen dat ik ADHD heb. Ook werken is daardoor altijd moeizaam geweest, maar dat is sinds ik medicatie heb wel veranderd (nu ongeveer een jaar). Ik ben al heel mijn leven als hobby bezig geweest met spellen, nu dat ik beter in mijn vel zit heb ik eindelijk mijn schouders eronder kunnen zetten en ben ik er professioneel mee aan de slag gegaan. Het feit dat ik ADHD heb is daarbij juist een voordeel! Daardoor ben ik namelijk extra creatief en fantasierijk, ben ik goed in oplossingen bedenken en heb ik veel originele ideeën.

Wat inspireert je in het maken van spellen?

Dat is heel wisselend, ik ga in ieder geval nooit zitten om te proberen iets nieuws te bedenken. Ik heb eerder het probleem dat ik nooit eens niets kan denken. Wanneer iets me fascineert dan moet ik er gewoon iets mee doen, ook al wordt het vaak uiteindelijk niks kan ik toch uren erover nadenken en ontstaat er al een hele wereld in mijn hoofd. Mensen om mij heen merken dat ook vaak op en stoten me dan aan omdat ik weer voor me uit staar en afwezig praat. Maar concreet, de inspiratie voor het spel Space Maze is bijna 15 jaar geleden gekomen door de film Cube, een ander spel waar ik nu mee bezig ben is ontstaan uit mijn interesse voor Evolutie. Ik haal eigenlijk nooit inspiratie uit andere spellen, althans niet voor het eerste idee.

Bespeel je een muziekinstrument?

Nee, ik kan wel een beetje overweg met draaitafels.

Hyves, Facebook, Twitter?

http://www.facebook.com/wackyworks

Wat is je leukste of meest bijzondere hobby buiten de spellenwereld?

Ik voetbal graag, maar dat is in Nederland niet erg bijzonder.

Waarvan heb je de laatste keer kippenvel gekregen?

Wolfmother live op Pinkpop, alhoewel ik daar trouwens bijna dagelijks kippenvel van krijg in de auto. Luister naar het nummer Far Away en je begrijpt wat ik bedoel.

Wat is je laatst bijgewoonde massaevenement?

Ow… die heb ik dus net al beantwoord.

Waar mogen ze je 's nachts voor wakker maken?

Frikandel extra (speciaal met satésaus)

Wat vind je de beste popsong allertijden?

Ow… die heb ik dus ook al beantwoord.

Wat vind je zelf je beste spel?

Space Maze, Ik vind het echt tof dat je er steeds beter in kunt worden en je eigen creativiteit kunt gebruiken om te winnen. Het heeft ook een hoop uitbreidingsmogelijkheden die het wellicht ook nog leuker kunnen maken, maar het basismechanisme is al zo wennen voor veel mensen dat het beter eerst zo gespeeld wordt.

Wat is je favoriete spel van een andere auteur?

Op dit moment Yspahan, ik vind het leuk dat er zoveel opties zijn om te scoren terwijl het spel toch heel overzichtelijk blijft.

Wat is de volgende vakantiebestemming?

Essen ;)

Welke keuze maak je: Voor altijd binnen Nederland of voor altijd buiten Nederland?

Ik kan niet goed vooruit kijken.

Mooiste sportmoment ooit?

De kopstoot van Zenedine Zidane tijdens zijn laatste wedstrijd in de WK finale tegen Italië.

Jouw beste sportprestatie ooit?

Kampioen met v.v. de Valk 7, we spelen op de laagste klasse.

Je hebt onverwacht een dag vrij. Wat ga je doen?

Werken aan mijn spel.

Hoe ziet je favoriete maaltijd eruit?

BBQ met spek die is gemarineerd in ketjap en kerrie.

Waar heb je een hekel aan?

Mensen die doen alsof ze alles weten, dat kan namelijk niet.

Doe je iets van vrijwilligerswerk?

Nee, ik vind het al moeilijk om rond te komen als ik al mijn tijd besteed aan pogingen om geld verdienen.

Wat moet je koste wat het kost ooit nog eens doen?

Hmm, het eerste wat ik dacht zal ik maar niet opschrijven… ik wil ooit nog eens een boek schrijven en/of een filmscript schrijven, een verhaal bedenken en daarna tot een film maken met behulp van een regisseur is het mooiste wat ik me kan voorstellen.

Wat wil je beginnende spelauteurs aanraden?

Ik voel me niet in de positie om advies te geven, ik heb nog niks bewezen op dit gebied. Het enige wat ik nu zou willen zeggen is dat je open moet staan voor kritiek. Wanneer je iets hebt bedacht en gaat testen komen er vaak opmerkingen waarvan je denkt ‘ja dat weet ik maar dat komt omdat zus en zo en dus valt het wel mee want dit en dat’. Je gaat het verdedigen omdat je wil dat degene inziet dat het een leuk spel is en dat is begrijpelijk, maar dat moment is juist de reden waarom je aan het testen bent! Luister naar wat er gezegd wordt, schrijf het op. Je hoeft niet alles wat er wordt geopperd uiteindelijk ook echt toe te passen, maar je kunt er wel uithalen wat er blijkbaar nog niet helemaal perfect is.

Spelmagazijn bedankt Michel Baudoin hartelijk voor de medewerking aan het interview.


Spelbeschrijvingen in Spelmagazijn

  • geen