Spiel 2021 Ronald verslag deel 1

Geschreven door Ronald Hoekstra

Spiel 2021 zit er weer op. Het was een bijzondere versie, gezien de corona-pandemie die nog steeds rondwaart. Daardoor was de beurs minder groot dan voorheen (diverse uitgevers, waaronder de Asmodee groep) waren niet met een stand aanwezig. Maar toch waren er nog ruim 600 standhouders uit 42 landen.

De gangpaden waren ruimer opgezet en er moest bij de stands voldoende afstand tussen de tafels worden gehouden. Amigo had dat bijvoorbeeld prima geregeld, waarbij je alleen met toegang het spellenterras op mocht, bij andere uitgevers werd er wat minder streng op gelet. Vooral voor de kleine uitgevers was het niet makkelijk: hogere standprijzen en minder tafels op de beperkte ruimte.

De stand van Amigo.

Steeds drukker.

Het was oorspronkelijk de bedoeling je bij alle tafels als speler te registreren, maar vlak voor de beurs werd dat toch losgelaten. Voordat je ging spelen moest je wel je handen desinfecteren, maar naarmate de beurs vorderde, werd daar steeds minder op gelet. Iedereen hield zich goed aan de mondkapjesplicht, al waren veel meer soorten toegestaan dan alleen de medische mondkapjes.


De vrijdag was drukker dan de donderdag en de zaterdag was weer drukker dan de vrijdag. Het was nog niet zo druk als in 2019, maar het begon er wel op te lijken. Volgens de eerste berichten zijn er ruim 93.000 bezoekers geweest. Door de drukte werd ook het afstand houden lastiger en naarmate de dag vorderde, vergat je ook snel daar rekening mee te houden. Nu maar hopen dat iedereen gezond is gebleven.


Wat wel opvallend was dat er veel minder kinderen leken te zijn. En als je kinderen zag, waren het voornamelijk heel jonge kinderen. Mogelijk heeft dat met het vaccineren te maken.

Er waren delen van de gebruikte hallen afgeschermd, waardoor vooral de hallen 5 en 6 wat minder sfeervol waren. Ook ontbraken duidelijk veel standhouders in hal 6, voornamelijk bekend om de rollenspellen, comic en miniaturen.


De transportkosten en de materiaalkosten zijn het afgelopen jaar aanzienlijk gestegen. Voor de nieuwe complexe spellen betekent dat vaak al snel een prijs van € 60,00. Blijkbaar wisten de uitgevers niet hoe groot de vraag zou zijn, want een heleboel spellen waren uitverkocht, soms zelfs al op donderdag. Als je ergens een spel zag waarin je geïnteresseerd was, dan kon je het beter niet laten liggen, want een half uur later kon het zo maar ineens op zijn. Ark Nova was waarschijnlijk de snelste die uitverkocht was. Pegasus had het probleem dat veel spellen nog op een boot zaten. Dat is niet fijn.


Spellen van 2018 en 2019 doken echter op tegen zeer lage prijzen (grote spellen voor maar € 10,00), niet bij een tweedehands stand, maar gewoon nieuw. Het betreft dan wel vaak de Duitse versie, maar veel spellen zijn (behalve de spelregels) taalonafhankelijk.

LARP spullen van leer.

Een verslag van mijn dagen op Spiel 2021 volgt in de komende dagen. Een tipje van de sluier: het leukste spel dat ik op de beurs gespeeld heb, is Whirling Witchcraft...

Naar deel 2.