Cartographers
Spelinformatie
Titel Cartographers
Auteur Jordy Adan
Illustrator Lucas Ribeiro
Uitgever Thunderworks Games
Aantal spelers 1 tot 100
Leeftijd vanaf 10 jaar
Speelduur 30-45 minuten
Taal Engels
Materiaal 100 schrijfvellen, 41 kaarten, 4 potloden
Geschreven door Ronald, mei 2021
Introductie
Als cartograaf van de koningin moet je onbekend land in kaart brengen. De koningin vindt wel bepaalde landschapeigenschappen belangrijker dan andere. Uiteraard houd je daar rekening mee.
De opdrachten liggen klaar. Het eerste seizoen kan beginnen.
Spelverloop
Het spel wordt gespeeld in 4 seizoenen en begint in de lente. Voor het begin van het spel worden de eisen van de koningin bepaald. Daarna kan het spel beginnen. Er wordt een ontdekkingskaart van de stapel omgedraaid en daarna hebben alle spelers de keuze om iets van de omgedraaide kaart op hun plattegrond te tekenen. Soms heb je de keuze in bebouwing, maar ligt de vorm vast. Een andere keer ligt de bebouwing vast, maar heb je de keuze in vorm. En er is één kaart waarbij je maar één vakje moet tekenen, maar dan mag je zelf de bebouwing kiezen.
Je mag zelf weten waar je de vorm op je plattegrond tekent, maar het mag niet over een berg heen. En uiteraard moet er plek voor zijn. Je mag de vorm draaien of spiegelen. Soms krijg je een muntje als je een bepaalde vorm kiest. Deze kruis je af op je scoreformulier. Als je geen enkele vorm meer kunt plaatsen, dan mag je één vakje naar keuze tekenen.
3 soorten ontdekkingskaarten
Ruïnes
Op je plattegrond staan ook enkele ruïnes. Daar mag je gewoon overheen tekenen. Er zitten echter ook enkele ruïnekaarten in de stapel. Als een van deze wordt omgedraaid, wordt er nog een extra kaart getrokken. Hetgeen je nu gaat tekenen MOET over een ruïne heen worden getekend. Kun je dat niet, dan mag je één vakje naar keuze tekenen.
Bergen
Op de plattegrond staan een aantal bergen aangegeven. Als je een berg aan vier zijden (horizontaal en verticaal) hebt gevuld met een tekening, dan verdien je een muntje. Veel van de opdrachten verwijzen ook naar bergen.
Monsters
Elk seizoen wordt er (willekeurig) één monsterkaart aan de stapel toegevoegd. Het kan zijn dat deze getrokken wordt (maar dat hoeft niet). Iedereen geeft nu zijn plattegrond volgens de pijl op de kaart door naar een andere speler. Die tekent het monster op de plattegrond. Elk vakje dat tijdens een scoreronde naast een monster leeg is (horizontaal en verticaal) geeft een strafpunt. Je wilt deze vakjes dus zo snel mogelijk vullen met tekeningen. Als een monster tevoorschijn is gekomen, wordt hij uit het spel verwijderd. Als hij niet tevoorschijn komt, blijft hij gewoon in de stapel zitten. In een volgend seizoen kunnen er dus meerdere monsters tevoorschijn komen.
Einde van een ronde en van het spel
Op elke seizoenkaart staat een waarde. Als de som van alle getrokken kaarten deze waarde bereikt, dan is het seizoen afgelopen. Op de seizoenkaart staat nu welke opdrachten worden gescoord. Iedereen telt deze punten op en zet deze onderaan op zijn scoreformulier. Ook krijg je voor alle munten die je hebt een punt. En voor monsters kun je strafpunten krijgen. Nu gaan we naar een volgend seizoen. Alle kaarten worden (tezamen met een nieuw monster) weer geschud en de volgende seizoenkaart wordt opengedraaid. Na 4 seizoenen is het spel afgelopen. De speler met de hoogste totaalscore wint nu het spel. In het geval van een gelijke stand wint de speler die de minste punten heeft verloren aan monsters.
Waardering
Cartographers zit prima in elkaar. Je kunt het snel uitleggen en het spel met veel spelers tegelijk spelen. In theorie zou iedereen hetzelfde kunnen tekenen (totdat er een monster verschijnt), maar in de praktijk blijkt dat zelden voor te komen. Het is leuk puzzelen op je plattegrond zonder al te veel beperkingen. Je kunt op korte termijn werken aan de opdrachten van het huidige seizoen, maar soms loont het veel meer om vooruit te denken en te werken aan komende opdrachten. Zeer goed.
Opmerkingen Ronald
Het spel maakt onderdeel uit van de Roll Player wereld. Er zit dan ook een kaart bij voor het spel Roll Player. Heel toepasselijk is dat natuurlijk de cartograaf.
Het spel is geschikt voor 1 tot 100 spelers, omdat er 100 schrijfvellen bij zitten. Met 100 spelers kun je het dus precies 1 keer spelen.
Je kunt het spel ook prima solo spelen. Op de monsterkaarten staat aangegeven waar en hoe je de monsters moet proberen te plaatsen. Op elke opdrachtkaart staat ook een waarde. Die moet je van je eindscore aftrekken. De eerste keren dat je het spel speelt zal het nog best lastig zijn om een score boven 0 te halen.
Intrafin heeft voor 2021 een Nederlandse versie aangekondigd.
Op de achterkant staat een andere plattegrond met een gebied waarin je niets mag tekenen.
Als je een muntje krijgt van een berg, is het handig om dit op een andere manier te noteren (bijvoorbeeld door er een driehoek omheen te zetten). Zo kun je altijd controleren of je voor alle bergen een muntje hebt gehad.
De muntjes kunnen een aardige bron van inkomsten zijn. Een muntje in de eerste ronde levert 4 punten op. Een muntje in de laatste ronde maar 1.
Bij het spel zitten alleen normale grijze potloden. Je plattegrond wordt veel mooier als je met kleurpotloden/stiften gaat werken. Het spel duurt daardoor wel iets langer.
Sommige opdrachten zijn enigszins ingewikkeld voor beginnende spelers. Leg ze goed uit, of beter nog, laat ze uit het spel.
Het spel is genomineerd voor de Nederlandse Spellenprijs 2021 (Familie).