Monopoly

Spelinformatie

Titel Monopoly

Uitgever Hasbro (Parker)

Aantal spelers 2 tot 8

Leeftijd vanaf 8 jaar

Speelduur vanaf 90 minuten

Taal Nederlands

Materiaal Een spelbord, eigendomsbewijzen voor de diverse terreinen op het spelbord, voor elke speler een pion, 2 dobbelstenen, 32 huizen, 12 hotels, geld in diverse coupures, een stapel Kanskaarten en een stapel "Algemeen Fonds" kaarten. Er zijn diverse uitvoeringen en in diverse talen. Luxe uitvoeringen, reisuitvoeringen, maar ook bijvoorbeeld een voetbal-uitvoering of een Star Wars uitgave. In de loop der tijden zijn ook de geldbedragen in het spel hoger geworden.

Geschreven door Ronald, 2005 (update Enrico, augustus 2011)

Introductie

Door het kopen van terreinen en deze te bebouwen met huizen en hotels, proberen de spelers zoveel mogelijk geld te verdienen aan de andere spelers, zodat deze uiteindelijk failliet gaan.

Spelverloop

Elke speler krijgt geld en zijn pion wordt op start gezet. Er wordt bepaald wie de bank is. De jongste speler mag beginnen of er wordt gedobbeld voor de startspeler.

Waarschijnlijk de bekendste kanskaart

Om beurten gooien de spelers de dobbelstenen en lopen rond het bord. Daarbij passeren ze terreinen en speciale vakjes. Komt een speler op een terrein dat nog niet verkocht is, dan kan hij dat kopen. Komt een speler op een terrein dat wel verkocht is, dan moet hij de eigenaar een van tevoren vastgesteld bezoekersgeld betalen.

Huizen bouwen: Zodra een speler een complete set terreinen bezit, mag hij daar huizen en later zelfs hotels gaan bouwen. Hierdoor gaan de bezoeksprijzen van deze terreinen omhoog en daarmee de kans de andere spelers het faillisement in te drijven. De terreinen aan het begin van het spelbord zijn het goedkoopst en de bezoeksprijzen zijn het laagst. De terreinen aan het eind zijn echter het aantrekkelijkst. In de Nederlandse uitvoering is dat de welbekende Kalverstraat.

De gevangenis: Een plaats waar je per ongeluk in terecht kunt komen en waar je maximaal 3 beurten in mag verblijven. In het begin van het spel is dat erg nadelig, omdat je dan geen terreinen kunt kopen, aan het eind van het spel is het een genot, omdat je dan geen bezoeksprijzen hoeft te betalen. Een mooie bijkomstigheid is dat men ondertussen wel bezoeksprijzen mag innen van andere spelers.

Specials: Als je dubbel gooit, mag je meteen nog een keer. Maar als je 3 maal achtereen dubbel gooit, ga je naar de gevangenis. En dan heb je nog de hypotheken. Als je geld opraakt en je kunt niet meer betalen, dan kun je als laatste redmiddel bepaalde terreinen verpanden aan de bank. Je kunt dan voor dat terrein geen bezoekersgeld incasseren. Het passeren van het startveld geeft je (in de meeste gevallen) extra inkomen.

Varianten:

  • Een veel gespeelde variant is dat alle boetes en dergelijke die betaald moeten worden apart worden gehouden. Degene die op "Vrij Parkeren" komt, krijgt deze gelden. Op deze manier komt er erg veel geld in omloop en kan het spel nog veel langer duren. Uiteraard kan deze geluksvogel weer een hoop investeren. Ik raad deze variant dan ook niet aan.

  • Een andere variant betreft de verkoop van terreinen. Ook daar kun je tijdens de eerste rondes veel geluk of pech mee hebben, die het hele spel kunnen beïnvloeden. Een mogelijkheid is dan ook om elke verkoop per opbod te doen. Dus zodra iemand een terrein kan kopen, mag hij het eerste bod doen (minimaal de aangegeven prijs) en daarna mag iedereen verder bieden. Nu komt er veel meer tactiek bij kijken en moet je zuinig omspringen met de mogelijkheden. Deze variant kan ik wel aanraden. De eerste paar spelrondes zullen echter wel langer duren, maar als je een kort spel wilt spelen, had je toch niet voor Monopoly gekozen.

Zodra er nog maar 1 speler over is, is het spel ten einde en is de winnaar bekend. Er kan ook een bepaalde tijdlimiet worden afgesproken en dan wint de rijkste speler.

Waardering

Dit spel zal voor de meesten onder ons een van de eerste 'ingewikkelde' spellen zijn geweest. Na ganzenbord en mens-erger-je-niet kwam je in aanraking met dit spel. Het duurde veel langer dan je gewend was en er kwam veel bij kijken. Na verloop van tijd raak je er echter op uitgekeken. Je hebt gewoon te weinig mogelijkheden om het spel echt te beïnvloeden. Je moet maar hopen dat je goed gooit met de dobbelstenen en het meeste geld dat je verdient, investeer je meteen weer in terreinen en huizen. Naarmate het spel vordert, sleept het zich voort en al snel blijven er nog maar 1 of 2 kanshebbers over. Toch heeft dit spel dat al tientallen jaren favoriet is, in de hele wereld een grote schare liefhebbers. Een klassieker, maar zeker niet mijn favoriete spel.

Opmerking Ronald

  • Bijna iedereen kent het, maar onder de spellenliefhebbers lijkt Monopoly wel bijna een vies woord. Toch zal bijna elke spellenliefhebber minstens één exemplaar in huis hebben. Het is ongelooflijk hoe Monopoly de wereld heeft veroverd en in hoeveel versies en varianten het spel wordt uitgegeven. Alleen al het verzamelen van Monopoly in al zijn vormen is een hobby op zich.

  • Er zijn ook enkele kaartspelversies van Monopoly. De versie die Monopoly Deal heet blijkt erg geslaagd te zijn. Je speelt het zo in 15 minuten. Uiteraard heeft het kaartspel ook een behoorlijke geluksfactor.

Strategie

  • Daar valt niet zo heel veel over te zeggen. Wel kan ik je de tip meegeven dat sommige terreinen vaker worden betreden dan andere terreinen. Hoe kan dat, zul je misschien zeggen. Allereerst zijn er de kanskaarten, deze sturen je soms naar een terrein. Het is dus heel lucratief om daar veel te bouwen. Maar kijk bijvoorbeeld eens naar de gevangenis. Op diverse manieren kan iemand in de gevangenis komen en daar zal hij ooit een keer uitkomen. Hij zal dan 2 dobbelstenen gooien en de kans is erg groot dat hij dan 6, 7 of 8 gooit. Deze straten zijn dus erg belangrijk. Zo zie je maar dat ook bij Monopoly een beetje oplettendheid nodig is om je kansen te vergroten.

  • Dan de stations. Deze kunnen niet bebouwd worden, maar onderschat hun kracht niet, zeker in het begin van het spel. Natuurlijk is ook het aantal huizen van belang. Er is maar een gelimiteerd aantal huizen beschikbaar. Zorg er dus voor dat je een groot deel van deze huizen zult bezitten. Wat is er nou mooier dan dat iemand een hotel moet verkopen om aan geld te komen, terwijl er geen huizen meer beschikbaar zijn. Op deze manier wordt het landen op die straten een heel stuk goedkoper. En zolang er geen huizen beschikbaar zijn, worden er door je tegenstanders ook geen huizen gekocht. Wacht dus zo lang mogelijk met het kopen van hotels, maar bouw zoveel mogelijk huizen.

  • En wees tot slot bedacht op de volgende truc: uit het hoofd geleerde goede kanskaart(en). Zodra iemand een kanskaart trekt die niet van pas komt, dreunt hij de ingestudeerde tekst zonder haperen (!) op en legt de kaart onderop de stapel. Dat zal niemand opvallen. Bijvoorbeeld "Ga verder naar start", deze is simpel te onthouden en komt in beide stapels kaarten voor.

Andere uitvoeringen


Tegenwoordig word je doodgegooid met allerlei uitvoeringen van Monopoly en het wordt steeds erger. In Amerika heb je van alle universiteiten een Monopoly uitvoering, van films als Star Wars is er een uitvoering, van strips als Suske en Wiske, maar ook bijvoorbeeld van het WK voetbal. Maar zelden bieden deze Monopoly's meer dan het standaardspel, maar voor iedereen is er wel een reden om ze aan te schaffen. De voetbalfan, de stripfan, de filmfan. Sinds kort zijn er ook uitvoeringen van Nederlandse steden verkrijgbaar: Rotterdam, Den Haag, Amsterdam. Uiteraard is er ook een euro-versie en sinds kort een beurs versie. Deze beursversie is wel degelijk anders: er is een computer aan het spel toegevoegd die bijhoudt hoeveel aandelen iedereen van elk bedrijf heeft. Deze versie is zelfs Speelgoed van het Jaar 2001 in Nederland geworden. Hieronder enkele foto's van Monopoly spellen uit mijn verzameling: Een oude reisversie van Waddington's, twee versies van universiteiten uit Florida en de WK voetbal editie.