Zuiderspel 2016 verslag Ronald

Zuiderspel 2016


Geschreven door Ronald Hoekstra

Op zondag 20 maart 2016 ben ik samen met Lody naar Zuiderspel geweest. Even na 10.00u kwamen we aan in Veldhoven. Zoals altijd weer ruime gratis parkeergelegenheid en niet veel later waren we al binnen. De zaalruimte was nog groter dan vorig jaar, waardoor er nog meer ruimte beschikbaar was. Halverwege de dag zou ik een vergadering van de Nederlandse Spellenprijs hebben, dus wilden we al snel wat gaan spelen. Omdat Quadropolis van Days of Wonder net was verschenen, was dat ons eerste doelwit. Helaas was het spel maar op één tafel te spelen. Dat was jammer. Onderweg waren we Niek en Tanya tegengekomen en we besloten gezamenlijk een spel te zoeken. Bij Forum Federatie konden we een tafel vrij laten maken voor Trickerion. Het was even passen en meten, maar alles kon op tafel. Na een prima uitleg konden onze illusionisten aan de slag. Het doel is namelijk punten te verdienen door goochelshows te organiseren. Daartoe moet je verschillende acts voorbereiden: nieuwe trucs leren, materiaal inkopen en trucs voorbereiden. Daarnaast moet je een goed plekje in de shows reserveren. Het spel is prachtig vormgegeven en na enige tijd vallen alle mechanismes op hun plaats. Niek had zijn zinnen gezet op een nieuwe goocheltruc, die naderhand al in handen van Tanya bleek te zijn. Zo verliep zijn eerste beurt niet geweldig. In de tweede beurt had hij moeite met het onderscheiden van de materiaalsymbolen, waardoor hij niet de juiste materialen had ingekocht. Wederom een dramatische beurt. Omdat het al bijna tijd was om te vergaderen, besloten we het spel af te breken. We hadden een goed beeld gekregen van dit zeer interessante worker-placement spel, waar je de nodige tijd voor moet reserveren. Echt iets voor de liefhebbers.


Na de vergadering vond ik Lody weer en probeerden we weer bij Quadropolis aan te schuiven. Helaas was daar net weer een nieuwe groep aan begonnen. Op zoek naar een ander (voor ons nieuw) spel, kwamen we uit bij Craftsmen. We hadden beide het spel nog niet gespeeld. Omdat het interessanter is met meer dan twee spelers, trokken we twee passanten aan tafel. Het bleken niet al te ervaren spelers te zijn, maar we haalden hen over mee te doen. De uitleg leek in eerste instantie wat te moeilijk voor ze, maar met enige ondersteuning werd het snel opgepikt en werd het spel interessanter. We hebben het spel enkele rondes gespeeld, waarmee we een goed beeld van het spel kregen. Daarnaast gaven we nog wat tips voor toegankelijker spellen. En omdat ze uit Veldhoven kwamen, hadden ze het goede voornemen om eens bij een Roll the Dice spellenavond te gaan kijken. Craftsmen bleek een alleraardigst spel te zijn, waarbij je halfproducten maakt, die je daarna moet omzetten in eindproducten, die flink punten opleveren. Ook hier weer het inzetten van werkers. Daarmee kon je voor inkomsten zorgen, bouwplannen kopen, gebouwen bouwen, produceren en nog wat extra acties rondom pakhuizen en de beurtvolgorde. Wat een beetje lastig is, is dat de acties gebouwen bouwen en bouwplannen kopen in die volgorde plaatsvinden. Je kunt het gebouw waarvan je de bouwplan koopt, pas in de volgende ronde bouwen. Hetzelfde geldt voor de pakhuis acties en het produceren. Ook deze zijn voor je gevoel precies verkeerd op. Daardoor leek het spel niet zo soepel te lopen, maar maakte het aan de andere kant ook weer interessanter. Deze wil ik zeker verder uitproberen.

We gingen verder op zoek naar een interessant spel. Wat onderweg opviel was dat de nodige spellen niet (of nauwelijks) te koop waren op de beurs en dat voor enkele nieuwe spellen die wel te koop waren, juist weinig promotie werd gemaakt (zoals de Nederlandse editie van Spyfall of zoals eerder genoemd Quadropolis). Ook een grote uitgever als 999Games was maar met een zeer bescheiden stand aanwezig. Bij World of Games wilden ze blijkbaar graag van een aantal spellen af. Een deel van de spellen had al 25% korting, maar vanaf 16.00u werd dat 37,5% en vanaf 17.00u zelfs 50%. Dat helpt zeker wel voor de verkopen. Spellenzolder Nox hield een leuke quiz op de beurs. Na een aantal schiftingsvragen bleven er ongeveer 10 spelers over. Deze mochten op het podium om de overige vragen te beantwoorden. De vragen gingen over heel verschillende spellen en aanverwante zaken. Soms was een vraag voor meerdere uitleg vatbaar, zoals de vraag welk van de drie spellen er niet bij hoorde. Daar kun je diverse redenen voor verzinnen, maar het bleek in dit geval om de auteur te gaan. Uiteindelijk was er een winnaar. Een leuk intiatief en zeker voor herhaling vatbaar.


We schoven aan bij het twee-speler spel Hong. Het spelbord gaat vol gelegd worden met allemaal dezelfde tegels, die elk 2 drakenkoppen en 1 drakenlijf tonen. Een complete draak heeft 2 koppen en tenminste 1 lijf. De ene speler probeert 15 draken te maken, terwijl de andere speler dat probeert te voorkomen. Op het spelbord liggen enkele hindernissen en het als eerste completeren van een draak van een bepaalde lengte geeft je een speciale actie. Ik kwam maar tot 14 draken en dat was niet genoeg om Lody te verslaan. Een aardig spelletje, maar ik vraag me af hoe snel je er op uitgekeken zult zijn.


Tot slot van de dag lieten we ons nog El Gaucho uitleggen. Elke beurt worden afhankelijk van het aantal spelers een aantal dobbelstenen gegooid. Om beurten mag je er twee uitkiezen om te gebruiken. Deze kunnen elk afzonderlijk gebruikt worden of gezamenlijk. Daarmee kun je koeien op de vlakte vangen of reserveren of je kunt ze in het dorp gebruiken voor aanvullende acties. Zodra alle koeien uit een rij gevangen/gereserveerd zijn, worden de gevangen koeien bij de spelers gelegd. Deze vormen per kleur koeien een oplopende of een aflopende rij. Kun je een koe niet meer aansluiten, dan wordt je rij verkocht. Hoe langer de rij, hoe meer deze waard is. Met de nieuwe koe, begin je een nieuwe rij. Met de acties in het dorp kun je bijvoorbeeld een koe in je rij schuiven. Aan het eind van het spel worden je overbleven koeien nog verkocht. Op zich zit het spel leuk in elkaar, maar het werd nooit echt spannend. Een aardig familiespel.

Inmiddels naderde de sluitingstijd en was het tijd voor de terugreis. Zuiderspel was weer een gezellige beurs geweest. Prima opgezet, voldoende speelruimte en ook erg geschikt voor families en kinderen. Er was wat minder aandacht voor de wat pittigere expertspellen. Er zijn uiteindelijk bijna 1.700 bezoekers geweest, weer meer dan vorig jaar.

El Gaucho