Spiel 2014 verslag Rogier persdag

Door: Rogier

De dag voor de grote meute de beurshallen in Essen bestormt voor Spiel, is er traditioneel de persdag. Rond 200 mensen druppelen binnen in een grote zaal waar drankjes en belegde broodjes al klaar staan en waar ook dit jaar weer een bijzonder soepje werd geserveerd. Sandra, Enrico en ik zoeken onze Nederlandse collega’s weer op. Het is altijd weer leuk om een praatje te maken met bijvoorbeeld Henk Rolleman, de fotograaf van o.a. Spel!, Erwin Broens van bordspeler.nl en Niek Ederveen en Han Heidema, de nieuwe en oude hoofdredacteur van Spel!.

Mevr. Metzler en dhr. Hutter

Een overzichtje van de zaal

De Presentatie

Om 11 uur begint dan de presentatie voor de verzamelde pers met een inleidend praatje van een van de directeuren van de Messe Essen, het beursgebouw waar Spiel wordt gehouden. Spiel is de op 2 na grootste beurs die hier wordt gehouden. Deze keer was bovendien de 30ste keer dat er van de Messe gebruik werd gemaakt.

De hoofdpresentatie wordt verzorgd door mevrouw Metzler. Dit is een sympathieke vrouw die al sinds het eerste uur bij Spiel betrokken is. Ze spreekt met een wat schrale stem, maar wel erg enthousiast. Ook deze keer is Spiel weer groter dan het jaar ervoor. Het aantal nieuwtjes is 850, 50 meer dan vorig jaar. Verder worden niet alleen hal 1, 2 en 3 volledig gebruikt, ook is er de helft van hal 4 bij getrokken. Dit heeft als extra voordeel dat er meer toiletten beschikbaar zijn. Toiletten waren altijd al schaars en overbezet, maar sinds dat Spiel binnen de Messe verhuisd was werden de rijen wel erg lang en was het ook niet meer mogelijk om ze fris te houden. Het is in ieder geval goed dat dit bij de beursleiding bekend is.

Het eerste nieuwtje wat wordt uitgelicht is dat er spellen komen waarbij je een smartphone of tablet nodig hebt. De twee grote voorbeelden zijn X-Com, the boardgame en Alchemists. In X-Com bepaalt de bijbehorende app wat de aliens doen die de aarde aanvallen. De spelers in dit coöperatieve spel worden dus elke keer met een andere situatie geconfronteerd. In Alchemists is een van de doelen het ontdekken wat de 8 ingrediënten in het spel doen. De app zorgt ervoor dat binnen één spel dezelfde combinatie van ingrediënten hetzelfde resultaat oplevert. Bijzonder ook is dat de app de camera van de smartphone of tablet gebruikt om de gebruikte kaarten te herkennen.

De bekende Duitsers Matthias Steiner en Steffen Henssler

Het spel Alchemists zoals gezien op de Neuheitenschau

Van het ene uiterste naar het andere: dit jaar is "Mens, erger je niet" 100 jaar oud! En ook daar is dus een stukje beurs aan gewijd.

Het volgende onderwerp is het oorspronkelijk Duitse rollenspel Das Schwarze Auge. Ook hier een jubileum, het is namelijk 30 jaar oud. Wat opvalt is dat het spel nog echt leeft. Niet alleen zijn er nieuwe avonturen te koop, er zijn ook voorbeschilderde miniaturen en romans. Bovendien zal in mei 2015 de 5de editie van de basisspelregels worden uitgebracht.

Als een trend noemt mevr. Metzler de zombiespellen. Met name worden genoemd Pints of Blood en Zombicide. En hoewel dat dan inderdaad spellen zijn die dit jaar voor het eerst op Spiel te zien, kan ik er nog wel een dozijn noemen. Tja, op zo’n persdag zijn er ook journalisten die maar één keer in het jaar iets van bordspellen horen en zien.

Zo worden nog wat meer spellen een beetje in het licht gezet. Er is een zelfbouw Monopoly versie waarbij je de straat waar je woont (of om het even welke andere straat) aan kan toevoegen. En bovendien zijn er twee spellen die als onderwerp de beurs in Essen zelf hebben.

Er waren tenslotte nog twee gasten aanwezig die voor Duitsers vast erg bekende mensen waren. De TV-kok Steffen Henssler en olympisch-, Europees- en wereldkampioen gewichtheffen Matthias Steiner. De eerste had een kookspel met Triviantachtige vragen waaraan hij zijn naam had geleend, en de tweede deed niet alleen aan krachtsport, maar ook aan denksport. Hij presenteerde drie nieuwe ‘hersenfitness’ spellen van Thinkfun.

De spellen Socken Pfeffern en Lift it! zoals gepresenteerd op de Neuheitenschau

Hoewel de prijzen pas ’s avonds uitgereikt worden en de uitkomst al was gepubliceerd, wordt er in deze persconferentie ook nog aandacht besteed aan de Duitse Spellenprijs. Dit jaar was de winnaar van de hoofdprijs Russian Railroads van Hans im Glück. De winnaar voor het beste kinderspel was Feuerdrachen van Haba-Habermaass. Bovendien geeft de stad Essen nog een prijs uit voor de beste regels van een bordspel, en die prijs ging naar Abluxxen (bij ons bekend als Linko) van Ravensburger.

Als laatste presentatie komt dan een verhaaltje van dhr. Hermann Hutter over de financiële stand van zaken van de spellenindustrie. De eerste 8 maanden van 2014 hadden een 4.8% lagere omzet dan die van 2013. Maar in de verdere 9 van de 10 minuten wist deze voorzitter van de Duitse bond van spellenmakers toch alleen maar positieve cijfers te noemen. Zo had de wereldcup voor wel erg veel voetbal merchandise verkopen gezorgd.

Snake Oil mooi gepresenteerd

Het miniaturenspel Cthulhu Wars

De Neuheitenschau

Na de presentatie stroomt de zaal leeg naar de ‘Neuheitenschau’, een mini-Essen met alleen de nieuwtjes op tafels met uitgebreide presentatie van de makers. Ook op de dagen erna blijft dit liggen, maar dan zonder begeleiding. De makers en uitgevers staan dan natuurlijk op de beurs zelf. Wel staat er iemand op wacht die op perskaarten controleert mocht je deze 2 a 3 zaaltjes willen bezoeken.

De Duitse TV interviewt Steffen Henssler

Een van de zaaltjes van de neuheitenschau op zondag

En ook de Nederlander Martyn Faber wordt geïnterviewd

Admirals Order' met op de achtergrond uitzicht op hal 3

Terra, een spel met triviantachtige vragen

Realm of Wonder, de binnenste twee ringen van het bord draaien

Pints of Blood, een van de nieuwe zombiespellen

Papieren miniaturen