Spiel 2023 Ronald verslag deel 5
Vandaag een uurtje later naar de beurs: eerst het reisgezelschap bij een dierentuin afgezet. Maar ook toen nog steeds parkeerproblemen. Ik liep langs het spel Quicksand. De uitleg was net gedaan, maar een van de spelers moest er vandoor. Ik kon aanschuiven en kreeg nog een korte uitleg. Het spel is enigszins vergelijkbaar met Kites, dat in 2022 een onverwachte hit was. Er ligt een parcours van verschillende tegels. Deze tegels zijn voorzien van een kleur en een symbool. Op de eerste 3 tegels staat een zandloper en de bedoeling is om deze zandlopers op de laatste 3 tegels te krijgen. Er is een stapel kaarten, waarvan elke speler er 3 krijgt. De 3 zandlopers worden tegelijk omgedraaid en het spel begint. Om beurten spelen de spelers een kaart uit. Alle zandlopers die op een tegel staan met de kleur/symbool van de gespeelde kaart, moeten worden omgedraaid en zo mogelijk een stapje vooruit gezet worden. Op elke tegel mag maar één zandloper staan. Daarna wordt een nieuwe kaart getrokken. Als een zandloper doorgelopen is (en nog niet op een van de eindvelden staat), wordt deze naast de tegel gezet en omgedraaid. Met behulp van een jokerkaart, kan de zandloper weer terug op de tegel komen. Loopt de zandloper opnieuw leeg, dan hebben de spelers gezamenlijk het spel verloren. Dit gebeurt ook als een zandloper volledig doorloopt op een van de doelvelden. Er zitten bij het spel zandlopers met verschillende snelheden, waarmee je de moeilijkheidsgraad kunt aanpassen. Ook het aantal tegels op het spoor zijn van belang. Het was een aangenaam stressvol spel, maar het gevoel was niet heel anders dan bij Kites. Voor Kites was er elders trouwens ook nog een opvolger te koop: Skyrockets, waarbij verschillende missies moeten worden voldaan. En pas als voor de derde keer een zandloper doorloopt, is het spel verloren.
Bij Cwali was het nieuwe spel Chatuchak beschikbaar. Iedere speler heeft 29 marktkraampjes in een raster van 5 bij 6. Elke beurt mag een kraampje in de kolom of rij naar het lege veld worden verplaatst. Daarbij wordt geprobeerd de kraampjes zoveel mogelijk te groeperen, omdat daar punten mee gescoord kunnen worden. Het is een uiterst listig “schuifpuzzeltje”. Je moet wel net even anders denken dat de bekende ouderwetse schuifpuzzeltjes, omdat er ook gesprongen kan worden. Het exacte einde van het spel hangt af van een dobbelsteenworp, zodat het nog wat onvoorspelbaar blijft. Een aanrader als je van puzzelen houdt.
De Fairplay Spielescouts, waar spelers punten kunnen geven aan spellen, zodat de toppers naar voren komen, had dit keer een scheiding gemaakt tussen de spellen uit hallen 3 & 4 en de overige hallen. In de hallen 3 & 4 zaten vooral spellen voor gevorderde spelers, maar toch bleek deze scheidslijn erg dun. De hoeveelheid stemmen viel ook tegen, want op de zaterdag waren 20 stemmen voldoende om in de lijst te komen. Er werden ook lijsten getoond voor spellen met hoge cijfers en ten minste 8 stemmen. Wat ook opviel waren veel spellen uit 2022, die nu in Duitse edities beschikbaar waren. Maar of de lijst nog echt de beste spellen toont… (Meer dan 1.700 nieuwigheden en 180.000 bezoekers, dan is 20 stemmen niet zo heel veel.)
Van tevoren had ik heel hoge verwachtingen van Point City en was dan ook blij dat ik kon aanschuiven. Een Duits gezin (man, vrouw, dochter) vroeg of ik mee wilde doen. Dat aanbod nam ik graag aan. Point City is een soort van vervolg op Point Salad. Er liggen 16 kaarten (4 x 4) open. In eerste instantie zijn dat grondstoffen. Op de achterzijde van de grondstofkaarten staan gebouwen. In je beurt mag je twee aangrenzende kaarten pakken. Grondstoffen leg je voor je neer, gebouwen mag je alleen pakken als je deze kunt betalen met grondstofkaarten. De gebouwen geven in het vervolg korting op het kopen van gebouwen (vergelijkbaar met Splendor). De gebouwen in de stapel kaarten zijn oplopend in moeilijkheidsgraad. Bij sommige gebouwen mag je een scorefiche pakken, dat op een bepaalde manier punten voor je kan opleveren. De grote euforie bleef echter uit bij het spel en het speelde een beetje op automatische piloot. Wellicht was de verrassing van Point Salad een beetje verdwenen. Nog maar eens een tweede poging wagen.
De tafel ernaast met Shake That City kwam toevallig vrij en ik werd meegevraagd door het gezin. Ook hier wordt een stad gebouwd, zoals de naam al doet vermoeden. Het opvallendste onderdeel is hier de shaker. Deze zit vol gekleurde blokjes en de startspeler drukt een schuifje in en er verschijnen 9 blokjes in een raster van 3 bij 3. De startspeler kiest een kleur en plaatst tegels van deze kleur in zijn stad, exact volgens de configuratie van de blokjes. De andere spelers hebben ieder de keus uit de andere kleuren. Zo vult zich langzaam maar zeker de stad. De verschillende tegels leveren op verschillende manieren punten op, of zelfs strafpunten. Als je iets kunt plaatsen, dan moet je plaatsen, wat niet altijd fijn is. Langs de rand van de stad liggen nog (in willekeurige volgorde) opdrachten, die bonuspunten kunnen opleveren voor rijen en kolommen. Dit spel heeft me positief verrast. Een leuk snel spel voor spelers die bijvoorbeeld Kingdomino kunnen waarderen. Na afloop kunnen de punten worden genoteerd. Opvallend is dat de volgorde op de informatiekaartjes precies contra is aan de volgorde op het scoreblaadje. Niet handig. De in verhouding hoge prijs van het spel weerhield me van de aanschaf.
Inmiddels was het tijd om het reisgezelschap weer bij de dierentuin op te pikken. Bij het verlaten van de beurs kwam ik nog de dames van het Youtube kanaal Thinker Themer tegen. Ze hadden even de rust van het hotel opgezocht (nog steeds wat last van de jetlag). Ze waren voor het eerst bij Spiel, dus waren nogal verbaasd dat ik er bijna 30 op had zitten. Ze hebben inmiddels een filmpje met hun Essen buit (55 spellen) online gezet. Ze hadden wel wat moeite om deze met het vliegtuig mee te krijgen. Thinker Themer op Youtube.
Wegens omstandigheden gingen we zondag niet meer naar de beurs, maar naar Nederland. Onderweg nog wel even in Duisburg Tiger & Turtle Magic Mountain bezocht. Een achtbaan die je kunt bewandelen. Leuk voor wat foto’s.