Spellenspektakel 2016 verslag Ronald

Verslag Spellenspektakel 2016 Ronald


Geschreven door Ronald Hoekstra

Het Spellenspektakel 2016 is weer achter de rug. In dit verslag een korte impressie van mijn belevenissen. Samen met Lody ging ik vroeg op pad en we waren dan ook op tijd bij het beursgebouw. Buiten was inmiddels al een kleine rij ontstaan. Het was buiten best fris en gelukkig mochten we dan ook de hal wachten. Uiteraard liep deze ook gestaag vol. Nog even wachten en toen mochten we naar binnen. Voor de eerste 2.500 bezoekers (per dag) was een goodie bag beschikbaar, met daarin o.a. het kaartspelletje 4 Seasons. Helaas zonder spelregels, die gelukkig snel online beschikbaar werden gesteld.

We liepen al snel Niek en Erwin tegen het lijf en met z'n vieren besloten we Meduris van Haba te gaan proberen. In Meduris zijn er 4 verschillende grondstoffen. Aan het begin van elke beurt bepaalt een dobbelsteen welke grondstof wordt uitgedeeld. Daarna mag de speler die aan de beurt is een actie uitvoeren: grondstoffen halen, door een meeple te verplaatsen of een huis of een tempel te bouwen, door grondstoffen te betalen. Deze staan aangegeven op de bouwlocatie. Je moet er echter zoveel betalen als de grootte van het dorp (aangrenzende huizen). Bij elke bouwactie verplaatst de druïde rond het bord naar het volgende huis. De eigenaar van het huis kan bepaalde grondstoffen betalen om punten te verdienen. Hoe groter het dorp, hoe meer punten dit kan opleveren. Het begin van het spel verloopt rustig, maar naarmate het bord voller wordt en de grondstoffen schaarser worden de beslissingen belangrijker. Het spel eindigt, zodra iemand al zijn huizen en tempels heeft gebouwd. Dan maakt de druïde nog een volle ronde langs het bord. Dan moet je er wel voor zorgen voldoende grondstoffen te hebben, om strafpunten te voorkomen. Ik had een aardige voorsprong in het bouwen en wilde dan ook het spel snel uitmaken, om deze voorsprong te gelde te maken. Ik had echter niet veel grondstoffen en kreeg er ook niet veel bij door de dobbelsteen. De voorraden waren ook bijna op, dus veel meer kon ik er niet krijgen. Ik moest wachten tot de anderen gingen bouwen. Dat deed me uiteindelijk de das om. Het spel zit zeker goed in elkaar, maar het eenvoudige begin van het spel en de opbrengsten door de dobbelsteen houden me een beetje tegen.

Het was tijd voor een rondje over de beurs. Deze was mooi ruim opgezet, de meeste grote en kleine Nederlandse uitgevers waren aanwezig er was een ruime kinderhoek, waar ook aandacht was voor de intocht van Sinterklaas, op de balustrades waren de spellenverenigingen present om veel nieuwe (en oude) spellen te demonstreren. Het was lekker druk, maar je kon altijd wel bij een tafeltje aanschuiven, dus wachten was niet nodig. Uiteraard waren er ook de nodige spellenwinkels en tweede hands spellen waren er ook in overvloed.


Ons rondje sloten we af met een spelletje 51st State. De nieuwe editie wel te verstaan. Het spel Imperial Settlers is namelijk gebaseerd op het systeem van 51st State en de nieuwe editie is weer gebaseerd op Imperial Settlers, of zoiets. We lieten ons het kort uitleggen en speelden enkele rondjes. Het kon niet echt boeien. Ik denk dat ik de voorkeur geef aan Imperial Settlers.

Uitreiking Nederlandse Spellenprijs 2016


Begin van de middag was het tijd voor de uitreiking van de Nederlandse Spellenprijs. De "familieprijs" ging naar Avonturenland van Haba. Haba was voorheen vooral bekend van de kinderspellen, maar daarnaast hebben ze nu een lijn met familiespellen gestart. En dat hebben ze meteen goed op de rit gezet. Avonturenland is me zeer goed bevallen en ook Karuba is echt een aanrader.


De "expertprijs" ging naar naar Marco Polo van 999Games. Marco Polo is een erg goed spel dat uit een ontwerpwedstrijd is ontstaan. 999Games besloot het samen met Hans im Glück te gaan doen, maar het duurde een hele tijd voordat ze er weer iets van hoorden. Er was namelijk nog iets aan toegevoegd om het spel beter te maken. De toevoeging waren de verschillende rollen die de spelers toebedeeld krijgen. In de meeste spellen geven die rollen een kleine verandering aan het spel, maar bij Marco Polo zijn de rollen heel sterk. Erg knap dat het gelukt is deze rollen goed uit te balanceren.

Na de prijsuitreiking wilden we wel weer wat spelen en die gelegenheid deed zich voor bij Odin. De uitlegger wilde het spel net aan 2 spelers uitleggen en wij konden aan schuiven. Het spel kent een hoop kleine regeltjes, maar de uitlegger wist deze duidelijk te structureren, waardoor we redelijk snel konden beginnen. Elke ronde bestaat uit maar liefst 12 fases. Dat lijkt veel, maar de meeste fases zijn maar heel kort. De belangrijkste fase is het inzetten van stamleden om acties uit te voeren op het grote centrale bord. Hoe beter de actie, hoe meer stamleden je moet inzetten. Je moet diverse grondstoffen verzamelen, dieren, boten en natuurlijk eten. Je hebt van alles telkens te kort. Met bepaalde acties krijg je tegels, die je op je spelerbord kunt plaatsen. Zo moet je puzzelen om bepaalde velden in te sluiten, die je de volgende rondes inkomsten geven. Daarnaast moet je zoveel mogelijk velden met strafpunten afdekken. Zo ver zijn we niet gekomen. Na 2 volledige rondes hadden we allemaal een goed beeld van het spel en was het tijd om verder te kijken. Een interessant spel, dat zeker meer onderzoek vergt. Lody was niet zo te spreken over het puzzelelement. Mij was het beter bevallen dan ik van tevoren had verwacht.

Na Odin kwamen we uit bij Quined, waar een tafeltje beschikbaar was voor Key to the City. Eigenlijk wilden we een van de andere spellen gaan spelen, maar die zaten nog vol. Key to the City is gebaseerd op Keyflower, maar dan iets eenvoudiger. Het thema is de stad Londen. Iedere speler bouwt een eigen deel van Londen. Elke beurt kunnen meeples worden ingezet om te bieden op nieuwe tegels, tegels te gebruiken voor grondstoffen of om tegels de upgraden. Tussen de tegels kunnen verschillende kleuren verbindingen worden gelegd, die punten opleveren. Het duurde even voordat duidelijk werd op welke manieren het beste gescoord kon worden. Maar toen dat eenmaal duidelijk was, werd het een spannende strijd. Ik dacht gewonnen te hebben, maar uiteindelijk bleek Lody toch de lachende derde.


Inmiddels was het alweer tijd dat de beurs ging sluiten. Het was weer een prima geslaagde beurs geweest. Ik ga er graag naartoe.

Op zondag ging ik nog een dagje, maar nu om samen met Milo spellen te gaan demonstreren bij Bergsala Enigma. Ik stond weer bij Pandemic en Milo ging een dagje 7 Wonders uitleggen. Bij Pandemic konden de uitbreidingen In the Lab en On the Brink geprobeerd worden en er was een exemplaar van Pandemic Legacy beschikbaar om aan de liefhebbers te tonen. Toch bleken er nog veel mensen Pandemic nog nooit gespeeld te hebben. De hele dag zaten de drie tafels (waaronder 1 met een grote uitvoering) Pandemic vol. Heel soms werd op een van de tafels een uitbreiding gespeeld. Wel heb ik deze regelmatig uitgelegd. Samen met Seb (en soms ook Eline) hebben we aan een stuk door Pandemic uitgelegd. Slechts twee spelers vonden het niet zo leuk en zijn voortijdig afgehaakt. De rest was zeer enthousiast en geïnteresseerd in de verschillende varianten. Het was leuk om de spelers ook af en toe te helpen met de verschillende mogelijke strategieën in het spel. De spanning was vaak groot of het spel wel of niet zou worden gewonnen. Sommige spelers kwamen zelfs terug voor nog een poging. Al met al een zeer geslaagde dag.

De dag was voorbij gevlogen. De geplande pauzes werden overgeslagen (behoudens 2 sanitaire stops). En zelfs om zes uur waren de spelers niet van de tafels weg te slaan.

Beursthermometer


Roll the Dice heeft weer een verkiezing gehouden tijdens het Spellenspektakel.


De top 10:


1) Pandemic Legacy

2) Klask

3) Mansions of Madness 2nd Ed.

4) First Class

5) Rhodes

6) Ticket to Ride Rails & Sails

7) Navegador

8) Isle of Skye

9) Cosmic Encounter

10) Mombasa


Ondanks dat Pandemic Legacy niet werd gedemonstreerd, is het spel wel op nummer 1) geëindigd. Mogelijk hebben veel Pandemic spelers daar per abuis op gestemd.


In totaal zijn er zo'n 9.000 bezoekers op de beurs geweest. Een mooi aantal, dat weer een stijging ten opzichte van het vorige jaar betekent. In 2017 is het Spellenspektakel op 11 en 12 november. Zet het maar alvast in je agenda!