Verslag WK 2017

Klaar voor het WK Pandemic Survival

Klaar voor het WK Pandemic Survival

Verslag WK Pandemic Survival 2017


Geschreven door Ronald Hoekstra


De finale van het Wereldkampioenschap Pandemic Survival 2017 werd gehouden in Amsterdam. Omdat ik me niet had gekwalificeerd voor deze finale, hielp ik mee als scheidsrechter. Op zaterdag 2 december werden 4 rondes gespeeld: 2 halve finales en 2 herkansingsrondes. In totaal waren er 17 deelnemende teams. Het Belgische team haakte op het laatste moment af in verband met een geboorte. De eerste halve finale was ik scheidsrechter bij de tafel van Roemenië. De deelnemers kregen de rollen Field Director en Epidemiologist voorgeschoteld uit de In The Lab uitbreiding. Uiteraard ook weer 6 Virulent Strain epidemie kaarten. Het bleek een lastig scenario en nadat Portugal als eerste afviel met 8 uitbraken, volgden veel andere landen het voorbeeld. Nederland en United Kingdom bleven over en plaatsten zich al eerste voor de finale van zondag.

Daarna volgde de herkansingsronde. Wederom was ik scheidsrechter voor Roemenië. Tot verrassing van de deelnemers kregen zij dezelfde rollen en waren de eerste infecties hetzelfde. Uiteraard was het maar schijn en verliep het spel daarna heel anders. Ook dit keer weer een slachting en waren alleen Duitsland/Oostenrijk en Frankrijk nog in de race voor een finaleplaats. Tijdens het infecteren kwam Frankrijk 1 blokje te kort om te plaatsen en Duitsland/Oostenrijk kreeg uitbraak 7 en 8 om de oren, maar daar hadden ze wel voldoende blokjes voor. Omdat Frankrijk bij het plaatsen van het blokje al afviel en Duitsland/Oostenrijk de eerste uitbraak wel kon uitvoeren, ging team Duitsland/Oostenrijk op het nippertje door naar de finale.

Een uitgebreide uitleg

Een uitgebreide uitleg


Daarna konden we even op adem komen onder het genot van een lunch. In de middag stonden nog 2 rondes op het programma. Dit keer met voornamelijk teams van de andere kant van de wereld (U.S.A., Engels Canada, Frans Canada, Taiwan, Japan, Brazilië, Spanje, Tsjechië en Denemarken). Zij kregen als rollen de Virologist en de Archivist toebedeeld. Dat was een veel betere combinatie dan in de ochtend en dat bleek ook. Spanje en Frans Canada plaatsten zich voor de finale met 4 cures en diverse andere teams hadden ook bijna de vierde cure. Ik was scheidsrechter bij team Taiwan. Ook zij speelden prima, maar waren wat te langzaam met hun medicijnen. In de herkansing tot verrassing van de teams wederom dezelfde rollen en begininfecties. Nu was team U.S.A. heel snel met hun 4 cures. Team Taiwan had net de tweede cure.


Zo kwam een einde aan de halve finales. Tijd om huiswaarts te keren.

Team United Kingdom valt uit

Team United Kingdom valt uit

Op zondag 3 december stond de finale op het programma met United Kingdom, Duitsland/Oostenrijk, Nederland, Frans Canada, Spanje en U.S.A. Ik was scheidsrechter bij U.S.A. Aan de stapel spelerskaarten waren de Emergency Events uit de State of Emergency uitbreiding toegevoegd. Het zou een pittig scenario worden. De rollen waren dit keer de Medic en de Operations Expert Revised. Na een uitgebreide uitleg over de Emergency Events kon de finale beginnen. Alle tafels kregen geel als Virulent Strain, behalve U.S.A. Zij kwamen op zwart uit. Bij team Frans Canada moest geloot worden tussen geel, blauw en zwart. Ook dat werd geel. Team U.S.A. kreeg het heel zwaar met zwart, dat maar uit bleef breken. En als de Medic steden schoonmaakte, dan zorgde de Virulent Strain er wel voor dat er telkens weer 2 ziektestenen bij kwamen. Er was geen houden aan en zij vielen dan ook als eerste af. Daarna volgde Spanje. De overige vier teams hadden nu het punt bereikt, waarop de spelleider nog nooit verder was gekomen.

Team Nederland in actie

Team Nederland in actie

Nederland maakte nu een verkeerde keuze door 7 seconden voor tijd niet Riyad maar Teheran schoon te maken. Meteen daarna een uitbraak in Riyad, waardoor de Medic niet (virulent strain) geel kon uitroeien, maar met spoed naar zwart moest reizen. Deze klap kwamen ze niet meer te boven. Heel lang bleven ze op 7 uitbraken staan, terwijl United Kingdom ook ineens te veel uitbraken had en uitviel.

Team Frans Canada wint

Team Frans Canada wint

Frans Canada speelde met vuur, maar wist 2 ziektes uit te roeien. Zou Duitsland/Oostenrijk nog voor een verrassing zorgen? Nee, het was Frans Canada dat als eerste vier cures haalde en wereldkampioen werd. Daarmee verdienden ze een "Airlift" en een week vakantie naar een van de steden op het bord.

Matt Leacock en Jeroen Doumen signeren

Matt Leacock en Jeroen Doumen signeren

Voor de deelnemers zou Pandemic Rising Tide beschikbaar zijn, de nieuwe versie over Nederland. Helaas lag deze nog bij de douane in Hamburg. De deelnemers kregen daarom een logboekje gesigneerd door auteurs Matt Leacock en Jeroen Doumen, met een persoonlijke boodschap.

Door teams gesigneerd exemplaar

Door teams gesigneerd exemplaar

De deelnemers zelf signeerden een exemplaar van Pandemic. Na een groepsfoto en een afsluitende lunch, was het voor de spelleiding afgelopen. De deelnemers zouden in de avond nog een rondvaart door de grachten maken.

Volgend jaar is de finale in Italië. Matt Leacock en Jeroen Doumen zaten de nieuwe Italiaanse versie al te testen. Dit keer gaat het over het Romeinse Rijk en de binnenvallende stammen, zoals de Hunnen.