FAQ Gezocht

Ik ben op zoek naar een bepaald spel.

Het spel is nog verkrijgbaar

Als je weet om welk spel het gaat, dan begin je je zoektocht meestal bij een speelgoedwinkel. Aangezien deze alleen de algemeen bekende spellen hebben, zul je daar voor een specifiek spel vaak niet slagen. Dan blijven de volgende mogelijkheden over:

  • De eerste is het bezoeken van een spellenspeciaalzaak. In Spelmagazijn ben ik begonnen met een winkeloverzicht van deze spellenspeciaalzaken, maar dat moet nog groeien. Als een spel niet op voorraad is, kunnen ze het vaak bestellen bij de leverancier.

  • De tweede mogelijkheid is een online spellenpostorder bedrijf. Deze kun je wel vinden bij de Winkeltour in Spelmagazijn.

Het spel wordt niet meer gemaakt

Als een spel niet meer gemaakt wordt ("out of print" is), dan moet je andere wegen bewandelen. Neem dan eens een kijkje bij de vele online veilingen (zoals eBay) of plaats een oproep in Marktplaats, Facebook (er zijn diverse bordspellengroepen), Vlaams Spellenarchief of Bordspelmania. Je kunt ook naar de jaarlijkse spellenveiling tijdens de Ducosimspellenbeurs of naar de tweede hands spellenmarkt tijdens Spiel in Essen gaan. Een bekende Nederlandse aanbieder van tweedehandsspellen is The Game & Jigsaw Pit. Je kunt ook tweedehands bordspellen vinden bij boekwinkel 't Ezelsoor in Amersfoort en spellenwinkel The Joker in Utrecht.


Als je wel informatie over het spel hebt, maar niet weet hoe het heet, dan wordt het al lastiger. Je kunt dan bijvoorbeeld de spelbeschrijvingen in Spelmagazijn doorlopen of Spelmagazijn doorzoeken op trefwoorden. Je kunt ook een oproep plaatsen Bordspelmania. Er is vast wel iemand die de omschrijving herkent. Verder kun je nog zoeken in de database van de Boardgame Geek. Dit zijn de meest uitgebreide databases die je op internet kunt vinden.


Hieronder volgt een lijstje met spellen waar ik regelmatig verzoeken naar kreeg, soms wel meerdere per week: Colditz, Black Box, Perudo, Niets aan te geven, Fortune, Demarrage, Ridderstrijd, Fortress America, Scrupules, Full Metal Planet. Deze spellen waren erg gewild en de meesten worden ook niet meer gemaakt.

- Colditz werd tot 2001 nog gemaakt door Gibsons Games, maar daarna zijn de rechten verkocht.

- Van Demarrage kun je de Duitse versie nog wel vrij eenvoudig op de kop tikken: Um Reifenbreite.

- Black Box is later uitgebracht als Kleur Bekennen, een iets kleinere versie, maar ook die is bijna nergens te vinden. Jumbo zou in 2007 een DVD-versie van dit spel gaan uitbrengen. Uiteindelijk is het toch een gewoon bordspel geworden: True Colours.

- Voor Perudo is Bluff een goede vervanger. Dit spel is bijna hetzelfde en nog goed verkrijgbaar.

- k heb geen idee waarom Fortune zo gewild is. De spellen Ridderstrijd en Fortress America stellen niet zoveel voor, maar toch wordt er door veel mensen jacht op gemaakt. Voor beiden zijn betere vervangers te vinden, zoals Warhammer en Axis & Allies.

Links