Carcassonne

Spelinformatie

Titel Carcassonne

Auteur Klaus-Jürgen Wrede

Illustrator Doris Matthäus

Uitgever 999Games

Aantal spelers 2 tot 5

Leeftijd vanaf 10 jaar

Speelduur 30 minuten

Taal Nederlands

Materiaal 72 landkaartjes, 40 houten figuren en 5 kleuren, 1 scorebordje

Geschreven door Ronald, 2004 (update Sandra, oktober 2012)

Introductie

Door het inzetten van je manschappen voor diverse taken probeer je zoveel mogelijk punten te vergaren. Wie aan het eind van het spel de meeste punten heeft, is winnaar.

Spelverloop

Iedere speler krijgt 8 figuren van dezelfde kleur, waarvan er 1 op het scorebordje wordt gezet. Het startlandkaartje wordt uitgezocht en de overige kaartjes worden geschud. Volgens de spelregels moeten ze op stapeltjes worden geplaatst, maar dat is niet noodzakelijk.


Als een speler aan de beurt is trekt hij eerst een nieuw landkaartje en legt dat ergens aan het reeds bestaande landschap. Alle kenmerken moeten overeenkomen met het landschapskaartje waar het wordt aangelegd. Zo mag bijvoorbeeld een weg niet onderbroken worden. Vervolgens mag de speler een van zijn speelfiguren inzetten op het zojuist gelegde kaartje. Tot slot worden eventueel punten verdeeld als door het leggen van het nieuwe kaartje een weg, een stad of een klooster wordt afgebouwd.

Diverse landschapskaartjes

Een speelfiguur:

Een speler kan zijn speelfiguren voor diverse taken inzetten. Dit kan als struikrover op een weg, als ridder in een stad, als monnik in een klooster of als boer in het weiland. Zo'n speelfiguur mag alleen voor een taak worden ingezet als nog niemand anders die taak vervult op het aangegeven deel. Bijvoorbeeld als een weg wordt verlengd, mag er alleen een struikrover worden geplaatst als er op die hele weg nog geen struikrover staat.

Een aaneengesloten weg

De rode speelfiguur levert nu 3 punten op voor de weg

Punten scoren:

Zodra een weg, stad of klooster is afgebouwd levert hij punten op en komt de speelfiguur weer terug bij de speler. Voor een weg verdien je 1 punt per landschapskaartje, voor een stad zelfs 2 punten en voor elk wapenschild in de stad ook nog eens twee punten. Een klooster levert maar liefst 9 punten op, maar dan moeten wel alle 8 de omringende kaartjes gelegd zijn. Het is mogelijk dat in een stad of een op een weg meerdere speelfiguren komen te staan. In dat geval scoort alleen de speler die er de meerderheid heeft. Bij een gelijke stand scoren de spelers allemaal de punten. Voor de boeren kun je alleen aan het eind van het spel punten scoren. De boeren voorzien namelijk de steden van voedsel. Aan het eind van het spel worden alle afgebouwde steden bekeken. Elke stad levert 4 punten op voor de speler die de meeste boeren via weilanden heeft grenzen aan die stad.

Waardering

Het is een snel en luchtig spel, maar met leuke tactische mogelijkheden. Je moet goed inschatten wanneer je je speelfiguren inzet. Er zit een geluksfactor in, omdat je niet weet wat voor kaartjes je trekt. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat je het kaartje dat je dringend nodig hebt, helemaal niet meer krijgt. Maar omdat het spel niet al te lang duurt, is dat eigenlijk niet storend. De regels zijn niet moeilijk, waardoor iedereen zo kan meedoen. Top.

Opmerking Ronald

  • Sommige spelers hebben geprobeerd om de geluksfactor te verminderen door een viertal kaartjes open te leggen, waaruit je 'tegen betaling' mag kiezen. De tegel die eigenlijk aan de beurt is, kost je niets. De tegel die als 2e open ligt, kost je 1 punt op je scorespoor, de 3e tegel 2 punten en de 4e tegel 3 punten. Deze tegels worden dan weer aangevuld, zodra er een kaartje van gebruikt is. Dit nieuwe kaartje wordt achteraan aangesloten (en kost je 3 punten). Dit maakt het spel meteen wat strategischer. Je kunt zien welke mogelijkheden eraan komen, ook voor de andere spelers. Probeer het zelf eens uit zou ik zeggen. Het spel wordt er wel wat langer door.

  • Ook zijn er spelers die de kloosters geheel uit het spel hebben verwijderd. Ik weet niet of dat nu zo'n goede oplossing is.

  • Boeren: In latere edities is de puntentelling voor de boeren enkele malen gewijzigd en ook met de diverse uitbreidingen zijn daar weer aanpassingen op gekomen. Als je het spel met andere spelers speelt, spreek dan van tevoren goed af, hoe je de puntentelling voor de boeren doet. Zo werden in de eerste editie de punten voor de boeren verdeeld per stad. Alle boeren die aan een bepaalde stad grensden, ongeacht in welk weiland ze stonden, werden meegeteld en konden 4 punten per afgebouwde stad scoren. Daarna werd er per weiland gescoord, maar je kon hooguit voor elke stad eenmaal punten scoren. Nu leverden de boeren 3 punten per afgebouwde stad op. In de allerlaatste wijziging is ook de beperking van het eenmaal scoren per stad verdwenen.

  • De nieuwe versie van Carcassonne heeft geheel nieuwe illustraties gekregen. De achterkanten zijn gelukkig hetzelfde gebleven, zodat ze te combineren zijn.

  • Er zijn inmiddels een heleboel uitbreidingen en zelfstandige andere versies van Carcassonne uitgekomen.

  • De poppetjes uit Carcassonne worden meeples genoemd. Dat zou een combinatie zijn van My + People of Mini + People. Veel andere spellen zijn de meeples ook gaan gebruiken, soms in aangepaste vormen.

Strategie

De kloosters zijn in het algemeen nogal lucratief, maar je bent je speelfiguren wel lange tijd kwijt. In een spel met veel spelers maakt dat niet uit, omdat je toch maar een beperkt aantal beurten hebt, maar in een spel met weinig spelers kun je je speelfiguren soms wel beter gebruiken. De boeren zijn ook erg interessant en het loont de moeite om je daar op te concentreren. Toch kun je tijdens het spel ook flink scoren met een mooie stad. Probeer daarvan mee te profiteren als anderen aan zo'n grote stad bouwen.