Carcassonne Kooplieden & Bouwmeesters
Spelinformatie
Titel Carcassonne uitbreiding: Kooplieden & Bouwmeesters
Auteur Klaus-Jürgen Wrede
Illustrator Doris Matthäus
Uitgever 999 Games
Aantal spelers 2 tot 6
Leeftijd vanaf 8 jaar
Speelduur 30-45 minuten
Taal Nederlands
Materiaal 24 nieuwe landschapstegels (bruggetjes en steden met wijn, koren, doek en zonder goederen), 20 goederenfiches (eveneens met wijn, koren en doek), 12 nieuwe speelfiguren (1 bouwmeester en 1 varken per speler), 1 stoffen zakje
Introductie
Alle regels van het basisspel Carcassonne blijven gelden; er vallen alleen extra punten te verdienen door de goederenfiches en door de varkens. Daarnaast heb je de mogelijkheid van dubbele beurten. De nieuwe tegels worden door de basistegels geschud. Iedere speler krijgt 2 speelfiguren extra: 1 bouwmeester en 1 varken.
Een beurt verschilt in principe niet van het basisspel. Door de extra mogelijkheden in deze uitbreiding zijn de gevolgen van sommige tegels en handelingen echter wel anders.
Een stad met goederensymbolen: Net als bij gewone steden kunnen hier ridders worden ingezet. De speler die echter een stad afmaakt, krijgt de goederensymbolen die in die stad staan afgebeeld in fiches uitgekeerd. Het maakt hierbij niet uit of hij zelf een ridder in de stad heeft staan. Het wordt hierdoor aantrekkelijk om een stad van een ander af te maken.
Goederenfiches: De goederenfiches zijn aan het eind van het spel van belang. Er zijn drie soorten. Per soort wordt er gekeken wie er de meerderheid in heeft. Die speler krijgt 10 punten. Zijn er meer spelers met een gelijk aantal, dan krijgen die spelers allemaal de volledige 10 punten. Op deze manier kun je een leuke bonus aan het eind scoren.
Varken: Een varken mag door een speler worden ingezet in een weiland waar hij al een boer heeft staan. Het varken wordt op dezelfde manier geplaatst als een boer en blijft ook tot het eind van het spel staan. Als een speler aan het eind van het spel de meerderheid aan boeren heeft in een weiland en hij heeft er ook nog een varken in staan, dan krijgt hij extra punten. Iedere stad die af is in dat weiland, levert geen drie, maar vier punten op voor die speler.
Goederenfiches
Varkens en bouwmeesters
Enkele bruggetjes
Bouwmeester: Een bouwmeester kan op een straat of in een stad worden gezet. Hij levert dubbele beurten op. Dat gebeurt in een aantal stappen (in deze stappen noem ik de struikrover op de weg. Het werkt precies hetzelfde voor de ridder in een stad). 1. De speler zet een struikrover op de weg. 2. In een volgende beurt breidt hij de straat uit en zet daar een bouwmeester op. 3. Als hij daarna nogmaals de straat verlengt (of afsluit) waarop de bouwmeester staat, mag hij meteen een tweede kaart trekken en spelen. Dit is de dubbele beurt. Er ontstaat geen kettingreactie, dus een speler mag geen derde kaart spelen in één beurt. In een volgende beurt kan hij wel weer een dubbele beurt krijgen als hij weer de desbetreffende straat verlengt.
Bruggetjes: Op sommige kaartjes staan bruggetjes. Dit zijn geen kruisingen. De straten lopen in beide richtingen door. Weilanden worden er echter wel door gescheiden.
Het einde: Het spel eindigt net zoals in het basisspel.
Waardering
Ik vind deze uitbreiding leuker dan de eerste. In deze aanvulling zitten een aantal zaken dat het spel anders maakt. Vooral de goederenfiches zijn interessant. Je kunt er veel mee verdienen.
De varkentjes tot slot zijn op zich wel leuk, omdat ze misschien meer punten opleveren, maar het speelprincipe verandert er niet door. In een weiland naast een boer staat een varkentje natuurlijk wel grappig… Als je Carcassonne leuk vindt, is deze uitbreiding zeker aan te raden! Goed
Opmerking Det
Zowel de Duitse als de Nederlandse uitbreiding zitten in dit geval in een rode doos. Bij de eerste uitbreiding was daar nog verschil tussen. De Duitse uitbreiding was blauw en de Nederlandse uitbreiding bruin. In deze uitbreiding zit tevens een zakje waarin je de tegels kunt doen, zodat je geen problemen hebt met mogelijke kleurverschillen op de achterzijdes. Het zakje is echter aan de krappe kant als je met beide uitbreidingen speelt.
Spreek van tevoren goed af hoe de boeren scoren. Deze regel is namelijk in de diverse uitvoeringen enkele malen gewijzigd en nu zijn ook de varkens hier weer van invloed op. Beter van tevoren besproken, dan onduidelijkheid aan het einde.
Strategie
In het basisspel zul je niet gauw iemands stad afmaken. Maar nu kan het je fiches opleveren en dus winstpunten. De dubbele beurten met de bouwmeester zijn ook lucratief. Zowel in de stad als op de straat.