Babel Pico

Spelinformatie

Titel Babel Pico

Auteur Matthias Etter

Uitgever Cuboro

Aantal spelers 2

Leeftijd vanaf 6 jaar

Speelduur 15 minuten

Taal veel, waaronder Nederlands

Materiaal 24 kubusblokken met in- en uitstulpingen.

Geschreven door Sandra, september 2011

Introductie

Een strategiespel voor 2 personen, waarbij je moet voorkomen dat de ander de toren verder kan uitbouwen.

Spelverloop

Allereerst worden de kubusblokken (cubabelo's geheten) gesorteerd en verdeeld, zodat iedereen dezelfde set voor zich heeft liggen. Een set bestaat uit 5 verschillende type blokken met verschillende kleuren en verschillende in- en uitstulpingen.

De 5 verschillende types cubabelo's

De startspeler zet 1 cubabelo op tafel, waarbij maximaal 2 uitstulpingen aan de zijkant mogen zitten en geen aan de onderkant. De volgende speler plaatst zijn cubabelo direct tegen die cubabelo aan. Van hieruit wordt een toren gebouwd met een afmeting van 2x2 cubabelo's per laag. Pas wanneer een laag afgebouwd is (uit 4 cubabelo's bestaat), mag aan een nieuwe laag worden begonnen. De startspeler begint dus altijd met een nieuwe laag. De andere speler mag vervolgens kiezen waar hij zijn cubabelo neer zet, maar hij mag dus niet aan een nieuwe laag beginnen.

Om en om zetten de spelers nu hun eigen cubabelo's op de toren, waarbij de volgende regels gelden:

  • aan de buitenzijde van de toren mogen geen uitstulpingen zichtbaar zijn.

  • waar de cubabelo's elkaar raken, moet een uitstulping in een instulping passen.

  • twee instulpingen mogen niet naast elkaar geplaatst worden.

  • op de bovenste laag mogen wel uitstulpingen zichtbaar zijn.

Degene die ervoor zorgt dat de ander geen cubabelo kan plaatsen volgens voorgaande regels is de winnaar.

Spelsituatie

Waardering

De regels zijn eenvoudig, maar vergis je niet! Ook al denk je dat het een makkelijk spel is, toch moet je er wel degelijk bij nadenken. Het kan op jonge leeftijd al snel zelfstandig gespeeld worden. Zoals de afbeelding op de doos al aan geeft, is het ook prima te combineren met jonge en oude spelers. Daarom zet je dit spel met kinderen en families zo op tafel, voor de veelspeler is het echter ook een leuk tussendoortje. Goed.

Opmerking Sandra

  • Wanneer je goed samen werkt, is het mogelijk om de gehele toren te bouwen.

  • Aan de verschillende kleuren kun je zien hoeveel in- en uitstulpingen de cubabelo heeft. De kleuren wit en creme zijn niet altijd even goed van elkaar te onderscheiden in lamplicht. De uitstulpingen maken duidelijk om welke cubabelo het gaat.

  • De blokken zelf zijn van prima kwaliteit en liggen fijn in de hand. Alleen dat is al een reden om met dit spel te gaan spelen.

Strategie

Er zijn 5 verschillende type blokken. Niet elke cubabelo zit even veel in het spel, zo heeft bijvoorbeeld elke speler maar 2 blauwe cubabelo's. Zorg er daarom voor dat je de verschillende soorten cubabelo's zo lang mogelijk in bezit houdt. Vooral de zwarte cubabelo mag je niet te vroeg in het spel uitspelen.

Links

Met dank aan Cuboro voor het beschikbaar stellen van een recensie-exemplaar.