Pandemic

Spelinformatie

Titel Pandemic

Auteur Matt Leacock

Uitgever Asmodee

Aantal spelers 2 tot 4

Leeftijd vanaf 8 jaar

Speelduur 45-60 minuten

Taal Nederlands

Materiaal 7 karakterkaarten, 7 pionnen, 59 speelkaarten (48 stadkaarten, 6 epidemiekaarten, 5 gebeurteniskaarten), 4 overzichtskaarten, 48 infectiekaarten, 96 ziektestenen (24 per kleur), 4 medicijnstenen, 1 infectiegraadsteen, 1 uitbrakensteen, 6 onderzoeksstations, 1 speelbord

Geschreven door Ronald, maart 2021

Introductie

In Pandemic moeten de spelers samenwerken om vier medicijnen te vinden tegen vier ziektes die de wereld bedreigen. De spelers winnen of verliezen dan ook gezamenlijk. Ze reizen daarbij over de wereld, genezen ziektes, bouwen onderzoekstations en delen kennis om uiteindelijk de medicijnen te maken, voordat de wereld ten onder gaat.

De voorbereiding van een 3-speler spel

Spelverloop

De spelers vormen een team en elke speler heeft een figuur op het spelbord. Ze beginnen allemaal in Atlanta. Om beurten mogen de spelers met hun speelfiguur 4 acties uitvoeren. Daarna zorgt het spel dat de ziektes verder uitbreiden. Op een aantal momenten tijdens het spel zal er een epidemie uitbreken, waardoor er extra ziektestenen op het spelbord komen, wat het voor de spelers lastiger maakt. Door de hoeveelheid epidemiekaarten die je aan het spel toevoegt, kun je de moeilijkheidsgraad sturen. De eerste keer zul je met 4 spelen en uiteindelijk doorgroeien naar 6.

De spelers hebben 8 mogelijke acties om uit te kiezen. Je mag vier keer dezelfde actie doen of vier verschillende en alles wat daar tussenin zit. Vier van de acties hebben te maken met reizen. Zo kun je langs de lijntjes op de wereldkaart reizen (per actie één lijntje) of in één keer van het ene onderzoeksstation naar het andere onderzoeksstation vliegen. Daarnaast kunnen speelkaarten gebruikt worden om te vliegen naar deze locatie. En als je op de locatie van de speelkaart bent, kun je zelfs vliegen naar een stad naar keuze.

De speelkaarten kunnen ook worden gebruikt om een onderzoeksstation te bouwen. Je moet dan wel op die locatie aanwezig zijn. Als er ziektestenen op je locatie liggen, kun je daar eentje van genezen ten koste van een actie. Als je in een onderzoeksstation bent, dan kun je door 5 kaarten van dezelfde kleur in te leveren, een medicijn van die kleur maken. Elke beurt krijg je namelijk twee nieuwe kaarten en als het een beetje mee zit, krijg je zo de juiste kleur bij elkaar. Maar je kunt het geluk ook een beetje helpen door de kennis te delen. Dat kan als je samen met een andere speler in een stad staat. Je kunt dan de kaart van die stad aan de andere speler geven of van de andere speler nemen. Dat is een heel belangrijke actie, maar je moet dan het reizen wel goed coördineren.

Van elke stad zit maar één kaart in de stapel. Er zijn per kleur dus 12 kaarten beschikbaar. Daarvan heb je er 5 nodig om een medicijn te maken. De andere kaarten kun je gebruiken om te vliegen of een onderzoeksstation te bouwen. Zodra er een medicijn voor een ziekte is gevonden, wordt het genezen wat gemakkelijker. Je kunt voor één actie op je locatie alle ziektestenen van die kleur verwijderen. En als er geen ziektestenen van die kleur meer op het spelbord liggen (en er is een medicijn), dan komt de ziekte helemaal niet meer terug!

Het spel heeft een aparte stapel met van elke stad een kaart. Nadat een speler aan de beurt is geweest, worden een aantal kaarten van de stapel getrokken en in elk van de steden wordt een ziektesteen gelegd. In het begin van het spel worden er 2 kaarten getrokken, maar dit wordt tijdens het spel door de epidemiekaarten verhoogd. De epidemiekaart zorgt er ook voor dat alle getrokken kaarten weer geschud worden en bovenop de stapel komen te liggen. Zo komen steden, die al geweest zijn, weer aan de beurt. Waarom is dat erg? Als er een vierde ziektesteen van een kleur in een stad wordt gelegd, dan vindt er een uitbraak plaats: alle aangrenzende steden krijgen ook een ziektesteen. Zo kunnen zelfs kettingreacties ontstaan!

De spelers winnen het spel als voor alle vier de ziektes een medicijn is gevonden. De spelers verliezen het spel als er 8 uitbraken zijn geweest, als er een ziektesteen moet worden geplaatst die niet meer in voorraad is, of als er een spelerskaart moet worden getrokken en de stapel is leeg. Je hebt dan of de ziektes niet meer in de hand (een pandemie) of je hebt er veel te lang over gedaan.

Om de spelers een beetje te helpen, krijgt elke speler een bijzonder beroep. Afhankelijk van het beroep kunnen bepaalde spelregels anders worden. Zo kan de arts altijd al alle ziektestenen van één kleur verwijderen en heeft de wetenschapper maar vier kaarten nodig om een medicijn te maken. Door goed gebruik te maken van deze beroepen, kun je een voordeel behalen.

Waardering

Wat een geweldig spel is dit. Met elkaar in plaats van tegen elkaar ga je de strijd aan. Door goed te plannen en te overleggen heb je echt gevoel een prestatie te hebben geleverd. Elke combinatie van beroepen vraagt weer een andere aanpak. Als je er voor oppast dat niet iemand "de baas" gaat spelen en iedereen vertelt wat er gedaan moet worden, dan zul je je geweldig vermaken. Top.

Opmerkingen Ronald

  • Er zijn inmiddels een heleboel uitbreidingen en varianten voor Pandemic verkrijgbaar. Nieuwe beroepen, nieuwe virussen, nieuwe gebieden, maar ook een ander thema. Zo kun je het water te lijf gaan in Nederland met dijken en waterpompen.

  • Als je geen genoeg van Pandemic kunt krijgen, dan is Pandemic Legacy een goede stap. Daarin speel je een heel verhaal, waarin je soms kaarten moet verscheuren, stickers moet plakken of doosjes met nieuw spelmateriaal mag openen. Dat vraagt soms om nieuwe beslissingen. Stuur ik de arts naar een risicogebied met de kans dat hij overlijdt (de kaart wordt verscheurd)? Dan heb je alle volgende spellen geen arts meer ter beschikking, maar je hebt nu wel kans dat er anders een nieuwe uitbraak plaats vindt.

  • Er is een mooie jubileumuitgave van het spel verschenen. Helaas kun je daar de uitbreidingen niet bij gebruiken.

Strategie

Kijk in het begin goed waar de probleemgebieden liggen (de steden met 3 ziektestenen). Ga daar zo snel mogelijk naartoe en haal enkele stenen weg. Als er meerdere steden bij elkaar liggen met problemen, bouw er dan een onderzoeksstation. Dan kun je er in de toekomst makkelijker naartoe reizen. Vergeet niet dat de kaarten van deze steden vaak terug zullen komen.

Vergeet niet het doel van het spel: vier medicijnen vinden. Je hoeft niet alle ziektes uit te roeien. Plan goed welke kaarten je onderling moet uitwisselen en werk daar naartoe. Houd ook je handlimiet van 7 kaarten in de gaten. Het is zonde als je kaarten ongebruikt moet wegleggen. Gebruik ze desnoods een beurt eerder om te vliegen of een onderzoeksstation te bouwen.