Murphy Mania

Naam: Murphy Mania

Datum:

Locatie: Delft

E-mail: info@murphysheroes.nl

Website: www.murphysheroes.nl

Omschrijving

Murphy's Heroes uit Delft organiseert elk jaar Murphy Mania, een grote spellendag. De eerste keer werd in 1992 gehouden ter gelegenheid van een Open Dag van de vereniging. Er is een keur aan activiteiten, van computerspellen, tot miniaturen, van bordspellen tot role playing. De participatiespellen van deze vereniging zien er altijd erg verzorgd uit en hebben in het algemeen beknopte en heldere spelregels. De spelleider verzorgt een extra verrassingselement en zorgt voor de juiste sfeer. De spellendag duurt van 10.00u tot 17.30u.

Bijzonderheden

Op zaterdag is de spellendag voor iedereen toegankelijk en op zondag wordt er een mega-game georganiseerd, waar tientallen mensen aan meedoen. Let op: In 2004 is de dag niet georganiseerd. En ook in 2005 kan door ruimtegebrek Murphy Mania niet doorgaan. Ter vervanging is er dit jaar een open dag met miniatuurspellen, bordspellen, verzamelkaartspellen, rollenspellen, schilderworkshop en een prijsvraag. Op deze open dag kun je aanschuiven en meespelen bij alle speltafels, ook zonder spelervaring. De open dag wordt gehouden op 11 juni 2005 van 10.00u tot 17.00u. In 2007 zal voor het eerst weer een echte Murphy Mania worden gehouden.

Spelmagazijn bij Murphy Mania


Vanaf 1998 tot aan 2003 ben ik er steeds bij geweest. Hieronder vind je enkele indrukken die ik er opgedaan heb:

20 september 2003

De neergang in demonstraties en bezoekers laat zich voort te zetten. Een erg rustige beurs. Ducosim was er met een gemengde stand samen met de Nederlandse Spellenprijs. Er waren maar erg weinig spelers. Er is een keer Clans gespeeld en een keer Richelieu. Samen met Henk-Johan, Maurice en Kyra speelde ik Puerto Rico. Voor Kyra was dit de eerste keer. Naarmate het spel vorderde leek het te gaan tussen Ronald I en Henk-Johan voor de overwinning. Ronald I bulkte telkens van het geld, maar Henk-Johan wist toch meer gebouwen te bouwen. Bij de eindtelling bleek Henk-Johan net voldoende punten te hebben verzameld. Een grote glimlach verscheen op zijn gezicht.

De rest van de beurs bestond voornamelijk uit demonstraties met miniaturen. Murphy's had zelf ook weer een prachtige demo: The Mummy. Het speelveld bestond uit twee lagen, waarbij de bovenste langzaam maar zeker werd afgegraven. Het prachtig gemaakte speelveld en de figuren hadden tezamen ruim 500 uur werk in zich zitten.

De ontsnappingsboot, het speelveld van The Mummy, langzaam opgraven en een prachtig miniaturen gevecht.

28 september 2002

Ook dit jaar leek het aantal bezoekers een stuk lager dan in voorgaande jaren. Ook het aantal activiteiten leek wel minder. Het aangekondigde computernetwerk was niet aanwezig en enkele winkeliers gingen vroegtijdig al weg. Toch heb ik me de hele dag wel vermaakt, voornamelijk met diverse bordspellen bij Ducosim. Lees het uitgebreide verslag voorzien van foto's.

29 september 2001

Ook dit jaar heb ik weer een bezoekje gebracht aan Murphy Mania. Het parkeren is er niet beter op geworden. Kon je voorheen nog voor f 10,00 een hele dag parkeren, nu was dat f 4,00 per 54 minuten. Een duur grapje. Uiteraard heeft de organisatie van MM daar helemaal niets mee te maken. Het was dit jaar trouwens een stuk rustiger dan de voorgaande jaren. Of dit nu komt door het parkeerbeleid van Delft of door een activiteit in het Archeon kan ik niet zeggen. Na binnenkomst speelde ik met een van de standhouders tweemaal een spelletje Sumo. Dit is het Japanse worstelen. Elke speler heeft dezelfde set kaarten, waarvan je er drie in handen krijgt. Tegelijkertijd spelen beiden er een uit. Verdedigende bewegingen gaan voor aanvallende bewegingen, en lager genummerde bewegingen gaan weer voor hogere. Zo kun je verplaatsen in de ring, de ander wegduwen of rondslingeren of je kunt van plaats verwisselen met de tegenstander. In het eerste spel hield ik het nog best lang uit. In het tweede spel lag ik al vrij snel uit de ring. Ik wisselde van plaats met de tegenstander, juist op het moment dat hij me 2 velden ver duwde en prompt lag ik buiten de ring. Een alleraardigst spelletje van Hasbro en leuk uitgevoerd. Daarna ging ik eerst naar boven naar Ducosim. Het was er nog vrij stil, maar toch werd er al gespeeld. Ik schoof aan bij een spelletje Kardinaal & Koning. Dat vind ik een erg leuk spel, maar ik heb het nog nooit kunnen winnen. En ook nu lukte dat weer niet. Ik maakte een rondje rond de beurs. Vooral veel veldslagen in diverse formaten en tijdperken. Het ziet er allemaal prachtig uit, maar het spelverloop is erg traag. Als je een uur later terugkomt, lijkt er nog niet veel veranderd. Uiteraard was er ook weer Non-Star-Trek-Space-Battles, waarbij twee partijen elkaar bevechten in de ruimte. Het opvallende aan dit spel is dat de spelers zelf de gevolgen kunnen ondervinden als hun ruimteschip schade oploopt, door middel van mondkapjes en plastic handschoenen. Bij Ducosim leerde Maurice mij Kathedral. Dat is een spel waarbij je houden stadsdelen op het bord plaatst. Je moet proberen alles kwijt te raken. Je kunt proberen een deel van het bord af te zetten waardoor de tegenstander daar geen stukken meer mag plaatsen. De eerste keer versloeg ik Maurice met 10 punten. In de revanche wist hij te winnen met 2 punten. Het derde spel won ik opnieuw met 10 punten en Maurice hield het voor gezien. Later speelde ik nog een spelletje Kardinaal & Koning. Dit keer ging het een stuk beter: ik kwam maar 1 punt te kort voor de overwinning. Nu moest ik rennen om de parkeermeter bij te vullen. Tevens was het tijd voor nog wat boodschappen. Daarna nog even napraten bij Ducosim en snel wat foto's voor het fotoalbum geschoten. Tegen half vijf ging ik weer richting huis.

30 september 2000

De indeling van het gebouw was zoals altijd: beneden de handelaren, een computernetwerk en uniformen. Op de eerste verdieping voornamelijk kaartspellen en enkele wargames en op de tweede verdieping de bordspellen, de miniaturen en participatiespellen. Om bij de handelaren te beginnen: daar was als nieuwtje het spel In de Ban van de Ring van 999Games te koop. Het was net vers binnen. Het spel ziet er echt schitterend uit en het was te koop voor f 70,00. In de winkel gaat het f 90,00 kosten. Door de niet al te positieve recensies op internet wil ik het spel echter eerst eens spelen alvorens het aan te schaffen. Op het computernetwerk werd Halflife gespeeld. Een nieuwtje was een groot beeld op de muur, waarop toeschouwers het spel mooi konden volgen. De kaartspellen liet ik verder links liggen. Ducosim stond bij de bordspellen met Elfenland, De Veilingmeesters, Tikal, Bohnanza en Samurai. Het was er erg stil. Maar als we eenmaal een spel aan de gang hadden, dan kwamen er ineens meer spelers. Ik speelde een spelletje De Veilingmeesters. Spelleider Armand en twee nieuwkomers speelden mee. Armand wilde aantonen dat je met een geldlening het spel kunt winnen, maar dat lukte hem gelukkig niet. Er werd flink duur op de veiling gekocht (diverse malen boven de 200). Ikzelf kocht slechts een of tweemaal op de veiling en won met f 1.280.000. De voorsprong was niet zo heel erg groot. Later speelde ik met dezelfde twee nieuwelingen en een vierde speler Tikal. Ik fungeerde voor de gelegenheid als spelleider. Het spelen zelf ging een stuk minder goed dan het uitleggen. Ik eindigde in ieder geval in de achterhoede. Inmiddels waren de spelleiders druk bezet en er waren nog 3 gegadigden voor Tikal. Ik offerde me graag op voor nog een spelletje. Het bleken zeer aan elkaar gewaagde spelers te zijn. Pas bij de derde vulkaan ontstond er één koploper, die bij de laatste waardering nog verder uitliep. De rest zat op enkele punten van elkaar. In de laatste beurt wist ik nog net de tweede plaats weg te kapen. De spelers waren erg enthousiast en het spel kwam ook meteen op de aankooplijst te staan.

Een leuk participatiespel waar ik een tijdje bij heb staan kijken ging over de drie musketiers die de koning moesten redden. Het was eigenlijk een soort rollenspel, gegoten in een wargame jasje. De spelers hadden elk een set dobbelstenen (d12, d10, d8, d6, d4) ter beschikking, die ze in volgorde konden inzetten. Bijvoorbeeld: Lopen: d12 gooien of Rennen: d12 + d10 gooien. Voor je volgende actie had je dan je d8 beschikbaar, bijvoorbeeld om de smid om te praten enz. Maar ook in gevechten werden deze gebruikt. De eerste steek met een d12. Afhankelijk van het resultaat kon de tegenstander terugsteken. Dan kon je met je d10 verdedigen. Vervolgens met je d8 weer aanvallen enz. Een leuk en simpel systeem. De spelers konden punten verdienen met mooie acties, die het goed zouden doen in een film. Bijvoorbeeld met een mooie sprong over de beerput heen. Met een goeie worp leverde dat veel kijkers op. En ook voor romantische acties met de aanwezige dames in het dorp konden bonuspunten worden verdiend. De enthousiaste spelleider maakte er een mooi geheel van.

Tot slot was er ook nog een tankbattle. Aan beide zijden van een soort gordijn lag een stuk van het slagveld. Aan beide zijden van datzelfde gordijn zat een tankbemanning die moest proberen de tank aan de andere zijde uit te schakelen. De spelleider vertelde wat er aan de andere zijde van het gordijn gebeurde, waarop de tankbemanning moest reageren. Zo hoorde ik een bemanningslid naderhand vertellen dat ze hun tegenstander vol in het vizier hadden, en andersom ook, en dat de chauffeur de tank toen direct in z'n achteruit zette en vluchtte. Ook zag je diverse mensen lopen met een sticker op hun borst met daar hun taak op, bijvoorbeeld Loader. Sommigen hadden daarnaast één of meerdere rode stickers om overwinningstreffers aan te duiden.

25 september 1999

Op 3 verdiepingen was weer van alles te zien en te doen. Op de begane grond voornamelijk handelaren, een computernetwerk en informatie over live role playing. Op de eerste verdieping de verzamelkaartspellen en enkele battles en op de tweede verdieping de bordspellen, de miniaturen en de grote participatiespellen. Ducosim stond er met Tikal en Samurai, het Duivelsei met een duivels spel, Big City, Fluxx en Bohnanza. Als participatiespellen de Non Star Trek Space Battles (waar ik nog steeds niet aan heb meegedaan), de aanval op Death Star en SF Bike Race. Dit laatste spel zag er erg mooi uit. 10 spelers bestuurden elk 2 motoren over een futuristisch circuit. Elke speler had 1 motor met een speciale eigenschap. De motoren konden 15 schadepunten ontvangen, alvorens uitgeschakeld te zijn. Het racen ging vrij simpel. Kies aan het begin van je beurt de versnelling: 1, 2 of 3 en gooi de bijbehorende dobbelsteen. Per beurt mag je 1 keer van baan wisselen (er zijn er 3). Rijd je achterop iemand, dan krijg je schade en de ander eventueel ook. Bij de bochten staat een getal. Ga je met een hogere snelheid deze bocht in, dan gooi je een d6 om te remmen. Ga je nog te hard, dan krijg je even zoveel schadepunten. Je gaat door het remmen echter niet langzamer rijden. Je rijdt dus razendsnel door de bocht. Het spel wordt dus erg veel bepaald door de dobbelsteen, maar het leuke was, naast het mooie uiterlijk, dat er veel speciale gebeurtenissen waren en dat er kruispunten op het circuit zijn ! Zo kreeg een achterligger een sluipschutter tot zijn beschikking, legden de scheidsrechters ineens mijnen op de baan, waren er muren met scherpe punten en ga zo maar door. Zo'n muur stond trouwens ook net na de finishlijn... je moet dus zo snel mogelijk over de finishlijn, maar niet te ver, want dan is het splash.

26 september 1998

De 7e editite van deze jaarlijkse conventie in Delft. Bordspellen, rollenspellen, Non Star Trek Space Battle, computerspellen, toernooien, demonstraties, Magic, Warhammer... Een leuke conventie, maar zo te horen niet zo druk als vorig jaar. Leuke participatiespellen, waaronder de bekende scene uit Star Wars met het vernietigen van Death Star. Dat blijkt dus helemaal niet makkelijk. Ducosim was er met de Nederlandse versie van El Grande en andere spellenverenigingen waren er met de bordspellen Die Siedler en Loewenherz. Ook was er een computernetwerk van een stuk of 8 PC's waar je shoot-em-ups en strategy-games tegen de anderen kon spelen. Erg leuk om te zien.