Long Shot

Spelinformatie

Titel Long Shot

Auteur Chris Handy

Illustrator Karim Chakroun

Uitgever Zman Games

Aantal spelers 3 tot 8

Leeftijd vanaf 10 jaar

Speelduur 45-60 minuten

Taal Engels

Materiaal 104 kaarten, 10 plastic paarden, 70 weddenschaps tokens, 8 herrol tokens, geld, stickers, bord, 2 dobbelstenen, regelboek.

Geschreven door Rogier van Vugt, augustus 2011

Introductie

Een spel over paardenrennen. Dan verwacht je een grote geluksfactor en die is er ook. Maar laat je je daar niet door ontmoedigen! Dit spel barst van de sfeer en ook al is het misschien niet jouw paard dat als eerste over de finish komt, met de juiste weddenschappen kan je er nog steeds het meest aan verdienen. Let it ride!

3 van de paarden

Spelverloop

Het spel wordt opgezet met alle 10 de paarden op de startposities. Iedere speler krijgt 25 dollar en de startspeler wordt bepaald. Een spelersbeurt begint met het uitvoeren van eventuele eigenschappen van de eigen paarden. Vervolgens worden de twee dobbelstenen gerold. De ene dobbelsteen geeft aan welk paard wordt verplaatst, en de andere dobbelsteen geeft aan hoeveel. Dit is 0, 1 of 3 vakjes, waarbij de 1 er 4 keer op staat. Het kan zijn dat je eigen paarden mee bewegen met het gerolde paard. Vervolgens doe je een actie en pak je een nieuwe actiekaart.

De volgende acties zijn er:

1. Speel een kaart uit

2. Koop een paard dat nog niet van een andere speler is.

3. Plaats een weddenschap van 5 dollar op een paard.

4. Verkoop 2 kaarten aan de bank voor 5 dollar.

Paarden worden zo steeds vooruit gezet. De buitenste ring heeft evenveel vakjes als de binnenste dus alle paarden hebben even ver te gaan. Op paarden op het laatste kwart van de baan mag je niet meer zonder speciale actiekaarten weddenschappen afsluiten. Het spel gaat door totdat het derde paard over de finish komt.

De winnaar is degene met het meeste geld. Geld kan je verdienen met weddenschappen. Als paard 2 als 2de binnenkomt wordt je weddenschap 5 keer terugbetaald (zie het kaartje hieronder). Dat wil dus zeggen dat als iemand 10 dollar op paard 2 had ingezet dat hij zijn inleg houdt en 40 dollar extra krijgt.

Verder krijgt de eigenaar van het paard dat als eerste finishte 100 dollar, de 2de plek is 75 dollar waard en de 3de plek 50 dollar.

En je kan natuurlijk nog geld over hebben van je actiekaarten. Je hoeft niet alles te hebben ingezet.

Paardenkaarten. Rechtsboven staat hoeveel ze kosten, linksonder hoeveel ze uitbetalen voor plaats 1, 2 of 3. Als de eigenaar van het paard een van de nummers dobbelt die rechtsonder omcirkelt zijn dan beweegt dit paard ook.

Actiekaarten

Waardering

Dit is een luchtig spel met heel veel sfeer wat gemakkelijk op tafel kan komen, ook als er een groot verschil is in spelerservaring. Als iedereen een beetje meewerkt kunnen de beurten snel verlopen en dan is het spel goed speelbaar met veel spelers. Goed

Opmerking Rogier

  • Er zijn behoorlijk krachtige actiekaarten die bijvoorbeeld een paard naar keuze stappen achteruit kunnen zetten of je met geld van de bank een weddenschap kunnen geven op een paard vlak bij de finish.

  • De stickertjes op de paarden moet je zelf plakken. Let op dat je dezelfde paardenkleuren kan kiezen als die op de kaarten staan. Ik heb op internet verhalen gelezen dat de stickers kunnen loslaten, het is wel zo dat in de doos al standaard een extra set stickers wordt meegeleverd.

Strategie

  • Koop snel een of meerdere paarden. Omdat je eigen paarden extra stapjes vooruit kunnen gaan in je eigen beurt geeft dat meteen extra winstkansen. Bovendien hebben alle paarden leuke extra's waar je van kan profiteren.