Martyn F

Auteurinformatie

Naam Martyn F

Website http://www.martynf.nl/ | Emma Games in Spelmagazijn

Interview juli 2011

Martyn F demonstreert Cities aan Milo

Wat is je bijdrage aan de spellenwereld?

Moeilijke vraag. :) Ik weet niet of ik wel degene ben, die deze vraag het beste kan beantwoorden. Wat ik probeer bij te dragen aan de (spellen)wereld: spellen die niet al te moeilijk zijn, maar waar toch een behoorlijke diepgang in zit.

Daarnaast vind ik het erg belangrijk dat alles klopt. Dat de spelregels begrijpelijk zijn en dat je er alle vragen die je hebt in kunt vinden. Dat het spel goed speelbaar is. Dat je niet zit te turen of een kaartje nou rood, oranje of paars is. Dat zijn namelijk dingen waar ik me bij andere spellen behoorlijk aan kan ergeren.

Heb je daarnaast ook nog een andere baan?

Ja en nee. Ik werkte als IT-er veel met databases en GIS (Geografische Informatiesystemen). Als freelancer klus ik af en toe nog wat bij met dit soort werkzaamheden. Alhoewel ik me de laatste tijd steeds meer richt op het ontwerpen van spellen.

Voor welk beroep was je eigenlijk voorbestemd?

Die vraag heb ik mezelf ook al heel vaak gesteld. Ik ben er intussen wel achter, dat het een beroep moet zijn, waar ik mijn creativiteit in kwijt kan. Misschien dat ik in een ander leven wel architect was geworden. Maar spelauteur is ook heel leuk. :)

Wat inspireert je in het maken van spellen?

De wereld om me heen. Daar begint het bijna altijd mee. Ik zie iets gebeuren en denk: “Hé, daar kun je ook een spel van maken.” Vervolgens probeer ik dat om te zetten in een spelmechanisme. Omdat dat nooit meteen werkt (helaas!), sleutel ik daarna verder aan het spelmechanisme, tot het wel werkt.

Meestal kom ik dan tot de conclusie, dat het mechanisme niet meer bij het originele thema past. En dan kan ik vervolgens dus op zoek gaan naar een thema, dat wel bij het mechanisme past.

Bespeel je een muziekinstrument?

Als ik deze vraag met ‘ja’ beantwoord, is dat dan afdoende? :)

Ik heb vroeger elektrisch gitaar gespeeld en een bandje opgericht met een vriend. Dat bandje is nu Lijn7, een redelijk bekende coverband. Ik heb daarvan echter alleen het allereerste begin meegemaakt.

Ik luister nog wel vaak muziek. Pink Floyd, Marillion, Arena (The Visitor), Fish (Sunsets on empire) maar ook Calexico, Loreena McKennit, Supertramp (Crime of the Century), Rob Jungklas, Jean-Jacques Goldman (Entre gris claire et gris foncé) of Sidsel Endresen (Undertow). Belangrijkste criterium is, dat de muziek me raakt en redelijk afwisselend is.

Hyves, Facebook, Twitter?

Heel klein beetje. Eerlijk gezegd vraag ik me af, waar andere mensen de tijd vandaan halen om zich daar mee bezig te houden. Mij lukt het niet.

Wat is je leukste of meest bijzondere hobby buiten de spellenwereld?

Pfoe. Meest bijzondere is waarschijnlijk sportklimmen. En ook alpien klimmen, maar dat is al weer lang geleden. Ben vorig jaar gaan wildwaterkanoën, dat is ook erg leuk. Je ziet het, ik houd van outdoor activiteiten. Ik wandel ook graag. Skiën, snowboarden en langlaufen doe ik ook graag.

Daarnaast lees ik veel. Vooral fantasy en science fiction, maar ook (voornamelijk engelstalige) literatuur.

Waarvan heb je de laatste keer kippenvel gekregen?

Gisteren nog. Van het nummer ‘Long cold day’ van Fish. Van echt goede muziek krijg ik altijd kippenvel. Helaas is het moeilijk om nieuwe aanwinsten te vinden... De meeste muziek die gemaakt wordt vind ik vrij middelmatig. :(

Wat is je laatst bijgewoonde massaevenement?

Twee maanden terug ‘The Wall’ door Roger Waters in het Gelredome in Arnhem. Is dat massa genoeg?

Waar mogen ze je 's nachts voor wakker maken?

Eigenlijk liever niet. Ik heb mijn slaap echt nodig. En nee, ook niet voor kippenvelmuziek.

Wat vind je de beste popsong allertijden?

Dit is wel een heel moeilijke vraag. Het hangt van mijn stemming af, waar ik graag naar luister. En de nummers die ik echt geweldig vind zijn gewoonweg niet met elkaar te vergelijken. Het ene is heel intiem en sfeervol. Het andere rauw en hard.

Ik hoop dat jullie genoeg plek voor me hebben ingeruimd:

  • Il y a en Peur de rien. Beide van Jean-Jacques Goldman

  • Wish you were here van Pink Floyd

  • School, Crime of the Century en Brother where you bound van Supertramp

  • Growing up en The power of my heart (cover) van Peter Gabriel

  • The perception of Johnny Punter van Fish

  • The hanging tree en (Don’t forget to) Breathe van Arena

  • All over the world en The happening van The Pixies

  • Our house en Gasoline man van The Young Gods

  • The rainbow van Talk Talk

Wat vind je zelf je beste spel?

Hm, moeilijke vraag. Ik vind ze allemaal nog steeds leuk om te spelen.

Cities vind ik in die zin het beste, dat het op meerdere niveaus te spelen is. Je kunt dat spel echt met bijna iedereen spelen. Van kind tot veelspeler.

Bij Wadi vind ik dan weer heel goed gelukt, hoe spelmechanisme en spelthema verweven zijn. Dat had ik beter in de illustraties van de bordtegels moeten laten verwerken. Maar ja, ik had toen nog niet de ervaring die ik nu heb.

Wat is je favoriete spel van een andere auteur?

Ook nu kan ik niet echt kiezen. Je speelt namelijk zelden alleen en niet elk spel kun je met elk gezelschap spelen.

Go is eigenlijk mijn all-time favourite. Helaas speel ik het maar zelden.

Fangfrisch en Jungle Jam zijn briljant. Ook omdat je ze met bijna iedereen kan spelen.

Dvonn is ook erg goed. Vooral het eindspel is soms adembenemend spannend.

Attika is het soort spel dat ik erg leuk vind om met meer dan twee mensen te spelen. Niet al te veel regels, maar wel leuk en enige diepgang.

Hanzesteden, om nog maar eens een recent spel te noemen, vind ik erg goed. Je kunt het heel vaak spelen en telkens een andere strategie uitproberen.

Wat is de volgende vakantiebestemming?

Zweden. Ik ben er al een keer eerder geweest en vond het er geweldig.

Welke keuze maak je: Voor altijd binnen Nederland of voor altijd buiten Nederland?

Als ik moet kiezen, dan erbuiten. Nederland is leuk, maar ik heb grote delen er van al gezien en er moet wel wat te ontdekken blijven in het leven.

Mooiste sportmoment ooit?

Ik houd er van om zelf te sporten, maar kijk er zelden naar. Ik heb hier geen beeld bij.

Jouw beste sportprestatie ooit?

Tja, ik weet niet of dat nog wel sporten was. Ik ben jaren geleden in Tsjechië op wintersport ’s middags een wandeling gaan maken en zat ’s avonds aan de verkeerde kant van de heuvel. Aangezien het paadje eroverheen helemaal ondergesneeuwd was, vond ik dat niet. Dus toen ben ik maar dwars door de sneeuw omhoog gelopen. Alleen was die meer dan kniediep. Ik geloof niet, dat ik daarvoor of daarna ooit nog zo’n zware tocht heb gemaakt. Wat was ik blij, toen ik eindelijk, eindelijk boven kwam en beneden me de lichtjes van het dorp zag, waar ik overnachtte.

Je hebt onverwacht een dag vrij. Wat ga je doen?

Een flinke wandeling maken en daarna lekker naar de sauna. Heerlijk.

Hoe ziet je favoriete maaltijd eruit?

Voorgerecht: Door mijn vrouw bereide salade. Niemand kan dat beter dan zij.

Thaise hoofdgerechten. Meerdere uiteraard, zodat je van alles wat kunt proeven.

Dessert is altijd moeilijk. Bosvruchtensorbet of zo.

Waar heb je een hekel aan?

Milieuvervuiling en geluidsoverlast. Helaas zijn beide niet echt te vermijden in de Westerse wereld. Ook al probeer ik mijn eigen impact wel te minimaliseren.

Doe je iets van vrijwilligerswerk?

Spellen uitgeven. :)

Dat is niet waar, natuurlijk, maar het lijkt er wel een beetje op.

Wat moet je koste wat het kost ooit nog eens doen?

Een echt ruige trektocht, door een gebied met alleen natuur en geen mensen. IJsland of zo.

Wat wil je beginnende spelauteurs aanraden?

Tja, hoeveel ruimte heb je voor me gereserveerd? Ik kan hier uren over vertellen.

Stap 1 is lid worden van de SAN – Stichting Spelauteurs Nederland en/of de SAZ (de Duitse pendant). Daar kom je met veel andere auteurs in aanraking en dat is heel leerzaam.


www.spieleautorenzunft.de

Ben je het Duits machtig, ga dan naar Weilburg, naar de Fachtagung voor Spieleautoren of lees in ieder geval hun boeken. Zeker de eerste paar boeken uit de reeks zijn echt goed. Daar staat veel theorie in en dat heb je nodig, als je er echt iets van wilt maken.

www.fachtagung-spieleautoren.de

En of je zelf je spel moet gaan uitgeven of niet, denk daar echt goed over na. Zelf uitgeven lijkt heel leuk en gemakkelijk, maar ik kan je vertellen dat het dat niet is. Daar moet je echt alleen aan beginnen, als je uitgever wilt worden. En niet als je het leuk vind om spellen te maken. Er komt namelijk zo veel meer bij kijken dan alleen een paar duizend spellen laten drukken. Bovendien moet je flink investeren, waarbij het de vraag is of je dat allemaal terugverdient. Volgens mij zijn er maar weinig kleine uitgevers die überhaupt iets verdienen en als ze het al doen is het echt niet veel.

Wil je vooral spellen bedenken, stuur je spel dan op naar spellenwedstrijden. Er worden er in Nederland (bijv.door Ducosim) en in Duitsland verschillende georganiseerd.

Of ga met een agentuur in zee. Je krijgt goede feedback en je hebt iemand, die je spel bij de juiste uitgever kan brengen. Je krijgt er misschien minder geld voor, maar het voorkomt een hoop geleur met je spelidee en de bijbehorende teleurstellingen.

En vergeet niet van je hobby te genieten, want spellen bedenken is leuk!

Spelmagazijn bedankt Martyn F hartelijk voor de medewerking aan het interview.

Spelbeschrijvingen in Spelmagazijn