Spiel 2016 verslag persdag

12 oktober 2016 - Ronald Hoekstra


De woensdag voorafgaand aan Spiel is, zoals altijd, bestemd voor de pers. Daarin wordt de beurs aangekondigd en alle veranderingen werden besproken. Er waren dit jaar 1.021 standhouders (in 2015 waren dat er 911) uit 50 verschillende landen (in 2015 waren dat er 41). Maar liefst 1.200 nieuwe releases zouden dit jaar worden getoond. Uiteindelijk zijn er maar liefst 174.000 bezoekers geweest (in 2015 waren dat er 162.000).

Nieuwe standhouders waren o.a. afkomstig uit Columbia, Azerbeidzjan en Macedonië. De beursoppervlakte was ook dit jaar weer groter dan voorheen met extra hallen. Ook de "Neuheitenschau", waar uitgevers hun nieuwe spellen konden uitstallen, was verhuisd naar een grotere zaal en benaderde daarmee volgens mij de grootte van het Spellenspektakel.


Deze groei brengt natuurlijk ook nadelen met zich mee. Bijna alle dagen ging de beurs voor de officiële openingstijd open, omdat de ontvangsthallen overvol met bezoekers waren, lange rijen voor parkeerplaatsen, wachtrijen voor toiletten en kassa's, overvolle prullenbakken en ook diefstal van kassa-inhoud en camera's uit stands. Hoewel de gangpaden soms overvol waren, was er op andere plekken goed te lopen en eigenlijk altijd waren er wel tafels beschikbaar waar je kon gaan spelen. Natuurlijk waren de favoriete spellen altijd vol, maar als je je liet verrassen door het aanbod, kwam je vaak bij interessante nieuwe spellen terecht.


Onderstaande beelden spreken voor zich. Een verslag van de overige beursdagen volgt binnenkort.

Persfoto van wachtruimte vol bezoekers

De persconferentie

De verzamelde pers

Een nieuwe app om medespelers te zoeken

Neuheitenschau

Charmante uitlegster

Diverse Escape room spellen

Agri-cola

Misplaatst zeemanskoor

Mea Culpa

Bananagrams

7 Wonders Duel Pantheon uitbreiding

Ingevroren versie van IceCool

Praten met een klem in je mond

De tafels staan klaar

Mooie standachtergronden

Opbouwen

Een beeld in elkaar puzzelen

Voorbedrukte tafels bij Hans im Glück

En nog meer opbouwen