Spiel 2017 verslag Ronald deel 1

Spiel 2017 is weer achter de rug. Wat hebben we weer allemaal beleefd. 182.000 bezoekers spreidden zich in 4 dagen uit over 72.000 vierkante meter beursoppervlak. 1.100 standhouders uit 51 landen zorgden voor ruim 1.200 nieuwe spellen. Vooral de donderdag en de zaterdag was de drukte goed merkbaar in de grote hallen, waar de grote uitgevers stonden. In de hallen achter de galerij was er wat meer lucht en ruimte. Ondanks de grote drukte, kon je toch altijd wel ergens aanschuiven voor een spel, maar natuurlijk niet altijd de spellen naar keuze. Het parkeerprobleem van 2016 was dit jaar gelukkig wat minder, maar ook nu moesten de zalen weer vóór openingstijd open, om de toegestroomde bezoekers binnen te laten. Ondanks de soms overbevolkte gangpaden en wachtrijen voor de toiletten, bleef de sfeer gemoedelijk. Voor mijn gevoel was er dit jaar wat minder aandacht voor (live) roleplaying en ook de comic action leek minder nadrukkelijk aanwezig. Mogelijk omdat niet alles bij elkaar geplaatst was. Maar goed, laten we bij het begin beginnen.

Klaar voor de persconferentie

Op woensdag was er toegang voor de pers. Bij de persconferentie werd naast de jaarlijkse toespraak en introductiefilm ook de winnaar van innoSpiel 2017 bekend gemaakt: het meest innovatieve spel was dit jaar Magic Maze. De andere genomineerden waren Fabelsaft en Lyngk. Magic Maze is een coöperatief spel, waarbij de spelers hun avonturiers in een winkelcentrum goederen laten stelen. De spelers mogen echter niet praten en kunnen elk maar een beperkt aantal handelingen uitvoeren. Door de zandloper wordt de stress lekker opgevoerd. Een allervermakelijkst spel. Ook de winnaars van de Deutscher SpielePreis 2017 werden in het zonnetje gezet: Terraforming Mars (volwassenen) en Icecool (kinderen).


Na de persconferentie was er gelegenheid de Neuheitenschau te bezoeken. Ook groot deel van de nieuwe spellen werd daar gepresenteerd. Altijd leuk om te zien wat voor moeite sommige uitgevers doen om de spellen onder de aandacht te brengen.

Clans of Caledonia

Queendomino

Allerlei soorten spellen zijn op de beurs aanwezig, waaronder ook de nodige partyspellen. Door een charmante dame werd ik overgehaald een spelletje Fummelei te doen. Door middel van speciale banden worden je duimen uitgeschakeld. Daarna moet je diverse opdrachten doen, zoals kleien en tekenen. Dat valt nog niet mee.

Fummelei

The Gamemaster had voor het spel Rhodes een uitbreiding klaar willen hebben: The Colossus. Helaas was deze niet op tijd klaar. Hopelijk gaat hij het Spellenspektakel net redden, maar dat zal er om hangen. Deze uitbreiding biedt de mogelijkheid om aan The Colossus te bouwen, het wereldwonder. Door het wonder af te bouwen, kan het spel op een andere manier worden beëindigd.

Uitbreiding van Rhodes

Rajas of the Ganges

Daarna was het tijd voor een rondje over de beurs. Sommige stands waren al klaar, maar aan andere stands werd nog hard gebouwd. Uiteraard werden er veel kartonnen dozen opengemaakt en afgevoerd. Overal stapels afval, vorkheftrucks, teams van uitleggers die werden geïnstrueerd en ga zo maar door.

Iedereen maakte zich klaar voor de komende beursdagen. Het was tijd om een hapje te gaan eten en in het hotel nog wat te spelen...


Naar deel 2.