December tips 2012

Het einde van het jaar nadert alweer. Tijd om gezellig aan tafel spelletjes te gaan doen. Welke spelletjes wil je dit jaar van Sinterklaas en de Kerstman ontvangen? Natuurlijk valt het niet mee voor deze oude mannen om de goede cadeaus tevoorschijn te toveren en daarom helpen wij ze door hieronder een lijst met leuke nieuwe Nederlandstalige spellen neer te zetten.

Kinderspel

Ook voor de allerkleinsten zijn leuke spellen te vinden. Weinig spelregels, korte speelduur. Helaas lijken veel spellen vaak op een variant van Memory.

Boom Boom Balloon (Identity Games, vanaf 6 jaar)

Sandra's keuze

Spanning ten top met dit echte doe-spel. Eerst de ballon opblazen om hem vervolgens hem lek te prikken... want dan heb je verloren. Volgens de uitgever is dit spel vanaf 6 jaar, maar de ervaring leert dat dit goed met kinderen vanaf 4 jaar al gespeeld kan worden. Ze leren al snel dat ze voorzichtig moeten zijn, want anders knapt de ballon.

Koop Boom Boom Balloon bij Bol.com

Muisgeflipt (White Goblin Games, vanaf 4 jaar)

Ronald's keuze


De spelers proberen muizen te vangen door ze te lokken met de mooiste kledingstukken. Draai een muizenkaart open van de stapel. Komt één van de kledingstukken van de muis overeen met kledingstukken die jij in je hand hebt? Sla dan zo snel mogelijk toe! Heb je geen van de kledingstukken, dan roep je Muisgeflipt. Elke gevangen muis levert punten op, maar kazen beschermen de muizen en kunnen je daardoor mogelijk zelfs strafpunten bezorgen.

Een razendsnel reactiespel voor de hele familie. Inclusief een variant voor jonge(re) spelers. Het spel is eindelijk in een Nederlandse uitgave en zit in een fraai blik met reliëfdruk.

Familiespel

Een gezellig avondje in de woonkamer met een haardvuur-DVD op de achtergrond en een mobiel in de hand om te scrabbelen... natuurlijk niet! Wij hebben enkele leuke spellen waar de hele familie aan mee wil doen op het programma staan.

Escape: The Curse from the Temple (Queen Games, vanaf 8 jaar)

Sandra's keuze

Zorg voor een stille omgeving, want bij dit coöperatieve real-time dobbelspel heb je je aandacht nodig. De spelers (het kan met 1 tot 5 personen gespeeld worden) zijn opgesloten in een vervloekte tempel en proberen te ontsnappen voordat de tijd voorbij is. De tijd wordt bijgehouden door middel van een soundtrack. Tegelijktertijd gooit iederen zijn dobbelstenen en probeert zo de tempel te ontdekken, schatten te vinden, elkaar te helpen en uiteindelijk op tijd de tempel te verlaten. Tussendoor moet iedereen op straffe van het verlies van een dobbelsteen enkele malen terug naar het startpunt. Samenwerken is een must, maar dit is niet altijd even eenvoudig vanwege de tijdsdruk. En... de stille omgeving is na dit spel zeker niet stil meer.

Indigo (Ravensburger, vanaf 8 jaar)

Ronald's keuze

Indigo is een familiespel voor 2 tot 4 spelers, waarin je elementen herkent van Tsuro en Metro. Om beurten leggen de spelers een tegeltje aan op het bord. Op het tegeltje staan 3 sporen. Door het aanleggen van de tegels verleng je bestaande sporen, met het doel de edelstenen naar je eigen eindpunt te leiden. De eindpunten hebben echter (meestal) twee eigenaren, zodat je ook een andere speler helpt. Indigo is een zeer geslaagd familiespel met eenvoudig te leren regels. Het geeft veel speelplezier en kinderen kunnen prima aanschuiven. Echt een spel voor de donkere wintermaanden.


Koop Indigo bij Bol.com

Jeugdspel

Met je vrienden een avondje bij elkaar zitten twitteren? Ga eens een ander vervelen! Met deze spellen moet dat zeker lukken: elkaar dwars zitten is een van de elementen waarop we ze uitgekozen hebben. En wat is nu belangrijker... dat jij wint of dat de rest verliest?

Oereka! (White Goblin Games, vanaf 8 jaar)

Sandra's keuze

Hilariteit ten top, want in Oereka! bouwen twee stammen oermensen prehistorische monumenten. Elk team, geleid door een stamhoofd, probeert sneller zijn monumenten te bouwen dan het andere team om het spel te winnen. Dus gooi je heupen en schouders los, blaas de meegeleverde knotsen op, want de aanwijzingen van het stamhoofd mogen slechts bestaan uit oerkreten, gebaren en lichte tikken van zijn knots. Het team dat het snelste 10 punten weet te scoren met het voltooien van diverse bouwwerken, wint het spel.

Het spel is te spelen van 2 tot 8 spelers, waarbij hier zeker geldt: hoe meer zielen, hoe meer vreugd (en hoe harder de klappen).

Wat schets je me nou? (Goliath Games, vanaf 8 jaar)

Ronald's keuze


Wat schets je me nou is een echt partyspel voor 4 tot 8 spelers. Het best speelt het met 8 spelers. En aan het eind is het eigenlijk niet van belang wie er gewonnen heeft, maar vooral dat er veel gelachen is. Iedere speler heeft een ringband en een uitwisbare stift. Elke speler krijgt een opdrachtkaartje. Het woord zal in de ringband moeten worden getekend. Daarna wordt deze doorgegeven aan de volgende speler, die schrijft wat de tekening voor stelt. De volgende speler moet dat woord weer tekenen enz., totdat de ringband weer terug is bij de oorspronkelijke speler. Dan is het natuurlijk lachen om het resultaat en de tussenliggende woorden en tekeningen. Je kunt nog wel punten toekennen, maar liever speel je nog een rondje.


Koop Wat Schets Je Me Nou? bij Bol.com

Volwassenspel

Mens erger je niet en Monopoly zijn intussen een gepasseerd station. Er hoort uitdaging in een spel te zitten! Geen spelletjes voor beginners, maar een avondvullend programma waar je je hersens kunt kraken om te kunnen winnen.

Homesteaders (Quined Games, vanaf 12 jaar)

Sandra's keuze


In dit spel voor 2 tot 4 spelers, bouwen we in 10 beurten een dorpje in het Wilde Westen uit tot een stad. Door middel van veilingen krijgen de spelers rechten om gebouwen te bouwen en dankzij de leningen is geld uitgeven geen probleem. Met je grondstoffen bouw je vervolgens gebouwen in je stadje voor extra mogelijkheden, inkomsten en punten. Soms moeten ze worden bemand om de voordelen te kunnen bieden, en uiteraard willen de mannen wel loon ontvangen. Een spel waar de mogelijkheden legio zijn en slim inzetten van geld, grondstoffen en middelen is nodig. Het gaat tenslotte om de meeste punten.

Pronken met andersmans veren (999Games, vanaf 12 jaar)

Ronald's keuze


Pronken met Andermans Veren is een spel voor 2 tot 4 spelers. De spelers zijn politici die geld en invloed verzamelen om de nieuwe president te kunnen worden. Friedemann Friese heeft elementen uit diverse topspellen genomen om daarmee een ander spel te maken. Je herkent direct elementen uit Dominion, Agricola en Through the Ages. Iedere speler bouwt a la Dominion een eigen kaartendeck en begint met 7 geld en 3 punten. Op het spelbord kun je mannetjes inzetten op acties a la Agricola. Tijdens het spel komen er meer acties beschikbaar. Om je deck uit te breiden koop je kaarten uit een rij kaarten a la Through the Ages. Er zijn verschillende manieren waarop het spel kan eindigen. De speler die dan de meeste punten heeft, wint het spel en meestal is dat na ongeveer anderhalf uur. De elementen grijpen verrassend goed in elkaar, waardoor een geslaagd spel is ontstaan.


Koop Pronken met Andermans Veren bij Bol.com

Twee-persoons spel

Voor elk wat wils. Een kort spel wat om herhaling vraagt of toch liever een avondvullend programma waarbij list en bedrog een belangrijke factor spelen? Daarvoor hoef je echt niet met veel mensen om de tafel te zitten.

Revolver 2 (White Goblin Games, vanaf 12 jaar)

Sandra's keuze


Twee spelers beleven in een half uur een western avontuur met dit kaartspel. Een logisch vervolg op Revolver 1. De good guy tegen de bad guy, wie wint er deze keer? Het spel loopt langs een aantal locaties, waar de spelers op elkaar schieten. Elke speler heeft een eigen stapel kaarten, die zo goed mogelijk moet worden ingezet. Telkens vind je weer nieuwe manieren om de tegenstander dwars te zitten. Een erg vermakelijk en verslavend spel.

Ninjutsu (University Games, vanaf 8 jaar)

Ronald's keuze


In Ninjutsu zijn de spelers 2 rivaliserende clans van ninja's die proberen elkaars baas (soke) te verslaan. Het spel lijkt daarbij enigszins op Stratego. Beide partijen staan elk aan een kant van het bord, waarbij de stukken van de partijen geheim blijven. Met behulp van wapenkaarten, kun je een aantal zetten doen naar de andere kant van het bord. Daarbij kun je ook vechten tegen vijandelijke ninja's. Het vechten gaat door het gooien van dobbelsteen in de dojo (de doos). De speler met de hoogste worp wint het duel en verwijdert de tegenstander uit het spel. Dit gaat zo door tot de vijandelijke soke gevonden en verslagen is. Je kunt tevens 1 van je 5 actiekaarten spelen om dan bijvoorbeeld een andere ninja te ontvoeren of een ninja onder het prikkeldraad door te laten kruipen. Ook heb je je shuriken (werpsterren) die je een worp laten opnieuw gooien. Met het gooien van de dobbelsteen mag je trouwens proberen de dobbelstenen van de tegenstander op een andere waarde te laten komen. Het spel heeft een hogere geluksfactor dan Stratego. Het zal door het thema vooral jongens aanspreken.


Koop Ninjutsu bij Bol.com

Budgetvullers

Joehoe... het geld is nog niet op. Enkele kleine spelletjes moet nog wel kunnen lukken, toch? De laatste 10 euro besteden we aan een leuk kaartspelletje.

Kumbu: Dubbelzijdig kaartspel (Rielekst, vanaf 5 jaar)

Sandra's keuze


Memory is bij iedereen bekend, maar met deze dubbelzijdige variant moet je echt bij de les blijven. Het lijkt eenvoudig wanneer je het ziet, maar het hele bekende memory-spel verandert wanneer je de tegels op zijn kop moet laten liggen. Want welk plaatje staat er nu op de onderkant? Een hele goede variant op memory en niet alleen voor kleine kinderen! Natuurlijk als tussendoortje maar voor dit spel dat gemaakt is voor kinderen vanaf 5 jaar, moet je nog echt bij de les blijven...

Tutto (PS Games, vanaf 8 jaar)

Ronald's keuze


Tutto is een eenvoudig kaartspel met dobbelstenen voor 2 tot 10 spelers. Ze proberen zoveel mogelijk punten te scoren met 6 dobbelstenen. De kaarten verhogen daarbij de spanning.

Als je aan de beurt bent, pak je de bovenste kaart van de trekstapel en legt deze open voor je neer. Als het een stopkaart is, dan is je beurt meteen voorbij. Maar aIs de getrokken kaart geen stopkaart is, dan mag je dobbelen. Als je met je dobbelsteenworp punten scoort, dan worden de gebruikte dobbelstenen apart gelegd en mag je doorgaan met het gooien van de resterende dobbelstenen om zo te proberen nog meer punten te scoren. Maar als je volgende worp geen punten oplevert, dan ben je al de punten van deze worp kwijt. Je kunt er ook voor kiezen om te stoppen en de punten te incasseren die tot dan toe in de beurt zijn gescoord, maar alleen als de getrokken kaart dat toelaat. Er zijn namelijk ook kaarten waarmee alleen punten gescoord kunnen worden als er bepaalde combinaties gegooid worden. Het doosje laat het niet direct merken, maar Tutto is een verrassend leuk dobbelspelletje voor jong en oud.