Spellenspektakel 2015 verslag Ronald

Verslag Spellenspektakel 2015 Ronald


Geschreven door Ronald Hoekstra

Samen met Lody heb ik een bezoekje gebracht aan het Spellenspektakel. Op zaterdag kwam ik voor de beurs zelf, op zondag zou ik het spel Pandemic gaan demonstreren. We kwamen 10.10u aan en er stond een flinke rij buiten. Het duurde echter maar enkele minuten voor we binnen waren. Daar troffen we Saskia en gingen op zoek naar een speeltafel. We wilden graag Codenames proberen (de Nederlandse versie was helaas niet op tijd klaar voor de beurs), maar deze tafels waren bezet. Dus schoven we aan bij Terra. We kenden allemaal Fauna, een soortgelijk spel, maar dan over dieren. Je moet met blokjes proberen punten te scoren, gebaseerd op informatie over de Aarde. In welke gebieden stroomt de Amazone, hoe lang is deze en wat is de oppervlakte van het stroomgebied. In het begin bleef Saskia wat achter met de punten, maar halverwege stonden we toch binnen enkele punten van elkaar. Met de laatste vraag maakte ik echter een sprongetje naar de winst. We waren het er allemaal over eens, dat Fauna toch net wat leuker is. Bij Terra gaat het vaak maar om één gebied en zijn de maten vaak wat lastiger te schatten. De lengte van de Amazone of de lengte van de staart van een neushoorn... Zeg nou zelf.

We liepen verder en konden meteen aanschuiven bij Treasure Hunter van Queen Games. Met twee andere spelers vormden we een groep van 5. Na een duidelijke uitleg konden we kaarten gaan draften en zo schatten verzamelen en monsters verslaan. Ik koos er voor om vooral monsters te verslaan. Dat bleek in dit geval de beste strategie, want opnieuw wist ik een spel te winnen. Na een rondje over de beurs, kwamen we uit op de balustrade waar o.a. Ducosim diverse spellen demonstreerden. Uiteraard veel bekende gezichten. We speelden een kort spelletje Sushi Go! en ook deze wist ik te winnen. Dat ging lekker vandaag. Ondertussen was het ook tijd voor een broodje.

Uitreiking Nederlandse Spellenprijs 2015


Om 14.00u was het tijd voor de uitreiking van de Nederlandse spellenprijs. Pers en genodigden verzamelden zich in een (erg warm) zaaltje. Na een introductie gaf de voorzitter van de Nederlandse spellenprijs het woord aan vertrekkende jurylid Han Heidema om de prijzen voor Splendor en Concordia uit te reiken.

Na deze uitreiking kon bij Lody en Saskia aanschuiven voor een spelletje Grand Hotel Austria. Ugur schoof ook aan en dat kwam goed uit, want hij had het al eens gespeeld. Snel kon hij ons dus introduceren in het spel. Leuk dat Roll the Dice ook de wat pittiger spellen van Spiel 2015 beschikbaar had. In Grand Hotel Austria ben je de baas over een hotel. Elke beurt kun je een nieuwe gast aan een tafeltje van je restaurant uitnodigen. Nadat de gast zijn gewenste eten heeft ontvangen (wat soms wel even duurt), wil hij naar zijn kamer. Deze kamer moet je in de tussentijd natuurlijk wel klaar hebben gemaakt. Ook dat duurt soms even. Zo ben je de hele tijd met korte termijn doelen bezig, terwijl je ook de lange termijn doelen niet uit het oog moet verliezen. Om je daarbij te helpen kun je diverse mensen inschakelen, die je werk vereenvoudigen. Elke beurt mag je twee acties doen. Eerst mag iedereen met de klok mee een actie doen, en daarna iedereen tegen de klok in. De acties worden gestuurd met dobbelstenen, die aan het begin van de ronde worden gegooid. Hoe meer dobbelstenen met hetzelfde getal, hoe vaker de actie mag worden uitgevoerd. Uiteraard neemt het aantal acties af, zodra iemand deze uitvoert. Als je acties en kaarten goed kunt combineren, kun je daar soms een mooie slag mee slaag. Ugur gaf het voorbeeld, maar later kon ik dat volgen. Het leek erop dat Ugur het spel zou gaan winnen, maar tot mijn verrassing kon ik hem bij de eindtelling toch nog voorbij schieten.


Het spel had me aangenaam verrast. Het biedt veel mogelijkheden en als je de symbolen een beetje kent, is het niet moeilijk meer. Helaas was het nergens op de beurs te koop. De dag was al bijna ten einde en het werd dan ook stilletjes aan tijd om naar huis te gaan.

Op zondag was ik gevraagd door Bergsala om (als kersverse Nederlands kampioen) om het spel Pandemic te komen demonstreren. Er waren 5 tafels beschikbaar voor het spel, drie met een gewone versie (eventueel met de uitbreiding Extreem gevaar), één met Pandemic Legacy en één met een grote uitvoering. We waren met drie demonstrateurs. Dat was maar goed ook, want vrijwel vanaf het moment dat de beurs open was, zaten de tafels vol. De tafel met het grote spel trok natuurlijk de aandacht, maar ook Pandemic Legacy maakte de mensen nieuwsgierig. Ook aan deze tafel werd het gewone spel gespeeld, maar het spelmateriaal van Legacy kon wel bekeken worden. Wat maakt Legacy zo bijzonder? In het spel worden blijvende veranderingen aangebracht, afhankelijk van hoe het spel verloopt. Zo moet je stickers op het bord of in de spelregels plakken, moeten soms kaarten worden vernietigd, kunnen karakters verdwijnen, of schade oplopen. Zo beleef je een heel avontuur en na enkele spellen is je spel fysiek verschillend van andere exemplaren.


De tafels van Pandemic hebben tot het einde van de beurs onafgebroken vol gezeten. De meeste mensen kenden het basisspel niet, maar soms waren de spelers vooraf geïnteresseerd in de uitbreiding Extreem gevaar. Deze voegt naast extra karakters en gebeurtenissen ook nieuwe epidemiekaarten toe, die van toepassing zijn op één van de ziektes. Verder kan een 5e ziekte worden toegevoegd en tot slot zit er een bioterrorist uitbreiding bij, waarbij een van de spelers in het geheim de wereld over reist en de andere spelers tegenwerkt. Regelmatig stonden mensen te wachten tot een tafel vrij kwam. Dan konden we het spel alvast uitleggen, zodat het wachten minder lang duurde en daarna direct met het spel kon worden begonnen. Op een sanitaire stop na, ben ik de stand niet uit geweest. Zelfs om 18.00u toen de beurs dicht ging, zaten er nog mensen te spelen. En allemaal even enthousiast. Ik heb er van genoten. Na de thuisrit was ik echter wel toe aan een goede nachtrust.


Ik vond dit Spellenspektakel zeer geslaagd. Er zijn meer dan 8.000 bezoekers geweest, een flinke stijging ten opzichte van vorig jaar. Sommige uitgevers hadden verstek laten gaan. Ik hoop dat deze er volgend jaar ook bij zijn. Ik miste een winkel voor spelonderdelen en de speeltafels van o.a. Ducosim op de balustrade werden niet door iedereen gevonden.

Beursthermometer


Roll the Dice heeft weer een verkiezing gehouden tijdens het Spellenspektakel.


De top 10:


1) Pandemic Extreem Gevaar (Bergsala)

2) Terra Mystica Vuur en IJs (White Goblin)

3) Mombasa (The Gamemaster)

4) Tailfeathers (Bergsala)

5) Pandemic Legacy (Bergsala)

6) Codenames (White Goblin)

7) 7 Wonders Duel (Tactic)

8) Parallelo (Rielekst)

9) Qwinto (White Goblin)

10) De Alchemist (The Gamemaster)