Spiel 2018 verslag Ronald deel 1

Spiel 2018 is weer achter de rug en we zijn er van aan het bijkomen. Wat is het groot. Alles is weer groter en meer: 190.000 bezoekers, 80.000 m2 vloeroppervlak, 1.150 standhouders uit maar liefst 50 verschillende landen en naar schatting zo'n 1.400 nieuwe spellen (hoewel daar ook soms heruitgaves en verschillende taaledities in worden meegeteld).


Voordat ik met het verslag begin, eerst maar de afsluiting. Spiel is inmiddels zo groot geworden, dat je lang niet meer alles kunt volgen. Er zijn zoveel nieuwe spellen, dat je maar speelt wat er mogelijk is. Voor de verwachte toppers moet je vaak lang wachten om aan te schuiven. Ook waren diverse spellen al in de voorverkoop uitverkocht. De hallen van het beursgebouw worden gescheiden door de Galeria. Daar zijn activiteiten voor kinderen en kan er gegeten worden. Rond lunchtijd is het lastig om daar doorheen te komen. Aan de ene kant van de Galeria zitten vooral grote uitgevers en is het erg druk qua bezoekers, aan de andere kant van de Galeria zitten vooral kleinere uitgevers, maar ook veel andere zaken, zoals roleplaying, miniaturen, comics, enz. Deze hallen zijn wat rustiger en zijn wat aangenamer om te vertoeven. Wellicht weet een deel van de bezoekers ook niet dat daar ook veel interessante spellen te vinden zijn. In een van deze hallen was een apart gedeelte met tafeltjes om te eten. Dat mogen ze meer doen.


De deuren van de beurs gingen alle dagen stipt om 10 uur open. In voorgaande jaren werd dat wel eens wat eerder gedaan, maar dit jaar werd de tijd precies gevolgd. Bij sommige ingangen moeten de kaartjes na het openen van de deuren nog worden gecontroleerd, terwijl bij andere ingangen al van tevoren gecontroleerd kon worden. Dat scheelt een hoop tijd met binnenkomen. Bij een van de ingangen konden de eerste 100 LARP-ers die verkleed kwamen, gratis naar binnen. Ik weet niet of er dagelijks 100 zijn geweest, want het leek wel of er minder verklede mensen op de beurs rondliepen dan andere jaren. Ook dit jaar hebben enkele standhouders weer te maken gehad met diefstal van de kas. De dieven werken in groepjes samen om de standbemanning af te leiden om vervolgens de geldkist te laten verdwijnen. Erg vervelend om te horen dat dat ook op spellenbeurzen gebeurt. Een van de dieven schijnt gepakt te zijn, maar het geld zal wel verdwenen zijn.


Ik heb dit jaar geen topper van de beurs kunnen vinden. Veel goede spellen, maar geen titel die boven alles uit stak. De verschillende lijstjes die worden samengesteld hebben ook allemaal andere toppers. Maar daar later meer over. Van de spellen die ik op en rond Spiel heb gespeeld vond ik Newton, Coimbra, Gugong, Scorpius Freighter en Planet de beste.


De persconferentie was (zoals gewoonlijk) op woensdag. Op deze dag wordt ook nog hard gewerkt aan de inrichting van de beurs.

De pers zit klaar voor de persconferentie.

De persconferentie begon met een overzicht van de aantallen die ik hierboven al beschreven heb. Hoe snel Spiel groeit en hoe groot het is geworden. In 2015 waren er bijvoorbeeld nog 162.000 bezoekers. Voor de bezoekers wordt een gratis Spiel-Guide verspreid met plattegronden, een lijst van nieuwe spellen en andere tips. Een beetje vergelijkbaar met het tijdschrift dat Spielbox elk jaar gratis uitgeeft.

Een filmpje van Spiel 2017 moest de pers in de stemming brengen. Er werd aandacht besteed aan het groeiend aantal coöperatieve spellen. Ook werd het spel Discover onder de aandacht gebracht, omdat elk exemplaar van het spel echt uniek is. In elk spel zit een andere combinatie aan spelonderdelen. (Niet fijn voor mensen die alles compleet willen hebben.) Ook werden de winnaars van de Deutscher SpielePreis 2018 nog even in het zonnetje gezet: Azul en bij de kinderprijs Memoarrr!.

De winnaar van innoSpiel, de prijs voor het innovatiefste spel van het afgelopen jaar, werd bekend gemaakt. Er waren drie genomineerden: Bonk (van Game Factory), waarin 2 teams van 2 personen met behulp van stalen kogels, een grote houten bal in het doel van de tegenstander proberen te krijgen. Elke speler heeft daartoe een beweegbare glijbaan, waarop een stalen kogel wordt gelegd. Daarmee wordt gericht op de grote houten bal, die daarmee wordt weggeschoten. Tijd om echt te richten heb je niet, want het spel speelt razendsnel. Het is ook nog eens erg verslavend. The Mind (van Nürnberger Spielkarten Verlag), waarin 2 tot 4 spelers kaarten op volgorde proberen uit te spelen, zonder communicatie. Dat lijkt niet veel voor te stellen, maar blijkt verrassend goed te werken en erg leuk om te doen. En tot slot Cool Runnings (van Ravensburger) waarbij je een echt ijsklontje aan de finish moet brengen, maar waarbij de tegenstanders je ijsklontje te lijf gaan met o.a. zout en waterdruppels. Cool Runnings bleek uiteindelijk de winnaar van de prijs te zijn.

Daarna kon de pers een groot aantal van de nieuwe spellen bezichtigen in de Neuheitenschau. Van enkele spellen heb ik wat foto's gemaakt. Ik was van plan later tijdens de beurs nog wat meer foto's te komen maken, maar dat is er bij in geschoten. Dit jaar bestaat Scrabble 70 jaar. Dat ging natuurlijk niet ongemerkt voorbij. Pandemic bestaat dit jaar 10 jaar. Er verschijnt een speciale jubileumeditie in een metalen EHBO koffer, met de mogelijkheid deze aan de muur op te hangen. Deze versie heeft speciale miniaturen voor de verschillende rollen. Jammer dat de uitbreidingen (vooralsnog) niet in deze speciale uitvoering worden uitgebracht.

Daarna maakte ik een rondje door de hallen waar nog druk gewerkt werd aan de inrichting van de stands.

Overal papier en karton. Sommige stands zijn nog helemaal niet klaar, terwijl andere al keurig zijn opgeruimd. Er wordt van alles geprobeerd om de aandacht te trekken, zoals deze leuke Patchwork tafeltjes en krukjes.

Bij Asmodee een prachtige wand met afbeeldingen van de nieuwe spellen. De nieuwe Pandemic over de val van Rome trok mijn aandacht.

Ook het bevoorraden van de stands met pallets vol spellen was in volle gang. Wat een logistieke operatie.


Daarna was het tijd om het hotel op te zoeken. En nadat we een hapje gegeten hadden, konden we aan het eerste spelletje beginnen: Gugong. Door het aanbieden van geschenken kun je ambtenaren bewegen voor je aan het werk te gaan. Ondertussen probeer je zelf op audiëntie bij de keizer te komen. Want alleen de spelers die daar in slagen, hebben kans om het spel te winnen. Uiteraard is het niet gemakkelijk altijd betere geschenken aan de ambtenaren te geven. Om ze dan tot actie te bewegen vraagt een extra inspanning. Wie slaagt daar het beste in?