Ducosim

10-09-2011

Ducosim Zomerbeurs 2011


Geschreven door Ronald, september 2011

De grote zaal


Op 10 september 2011 was de zomerbeurs van Ducosim in de Flint in Amersfoort. Veel uitgevers gebruikten deze beurs om de voor de Nederlandse spellenprijs genomineerde spellen te demonstreren. Ook stond er ergens een laptop waar nog gestemd kon worden, maar verder werd de prijs niet groot aangekondigd.

De Bring & Buy stand


De beurs had weer de gebruikelijke opzet. Op het podium was plaats voor de miniaturenspellen en ook enkele tafels voor het podium werden er voor gebruikt. De rest van de zaal was voornamelijk voor bordspellen en de gebruikelijke winkeliers. Natuurlijk was er ook de Bring & Buy stand, waar Ducosim leden hun overtollige spellen te koop aan kunnen bieden. De belangstelling hiervoor neemt steeds meer toe en gelukkig waren er meerdere vrijwilligers om de stand te bemannen.

999 Games was ook weer aanwezig met de Bring & Try stand, waar auteurs hun spelontwerpen kunnen tonen. Maar ook in de zaal kon je nog spelontwerpers vinden.

De Markies


Zo was er een ontwerp van het spel De Markies. Iedere speler begint het spel met een markies en een soldaat, weergegeven als damstenen op een landkaart van vierkante vakjes. Ieder heeft een landgebied aan zijn kant, gescheiden door een zee. Beiden beginnen hun leger, dorpen en steden op te bouwen, om uiteindelijk de markies van de tegen te slaan. Het spel wordt gestuurd door actiekaarten, waarvan beide spelers er één hebben. Deze actiekaart kan geruild worden met andere actiekaarten die op het bord liggen. De actiekaart geeft bijvoorbeeld aan hoeveel vakjes er verplaatst mag worden over land en over water en wat de gevechtskracht is. Tevens heeft elke kaart ook nog een speciale eigenschap, zoals het innen van belasting of het bouwen van muren. Later in het spel komen er schepen, paarden, kanonnen en formaties, waar door het spel steeds complexer wordt en het steeds moeilijker wordt de plannen van de tegenstander te doorzien.

Enrico probeert Lino uit


Chislaine demonstreerde uiteraard het voor de Nederlandse spellenprijs genomineerde Lino, maar ook Koplopers & Dwarsliggers (geen Kopliggers & Dwarslopers, zoals abusievelijk in een artikel had gestaan) kon worden gespeeld. Zo kon je nog even oefenen voor het toernooi dat de volgende dag in een rijdende trein zou worden gehouden.

Michel Baudoin


Michel Baudoin was aanwezig met zijn eerste spel: Space Maze. De spelers komen ieder het spel binnen met een ruimteschip met 3 ruimtewezens, een paarse, een groene en een oranje. Met deze ruimtewezens wordt geprobeerd een kroon te stelen en terug te brengen naar het ruimteschip. Wie daarin slaagt, wint het spel.


Elke spelronde wordt begonnen met een dobbelsteenworp, die voor alle spelers geldt. Voor elke speler zit er een paarse, een groene en een oranje dobbelsteen in de bak en voor elke speler een verplaatsingsdobbelsteen met op elke zijde 4 voetjes, ook weer in de genoemde kleuren. De kleuren zijn belangrijk voor de verplaatsingen. Een ruimtewezen kan alleen maar naar een aangrenzende kamer, als hij daarbij de basiskleuren passeert die nodig zijn om zijn eigen kleur te maken. Zo kan het oranje ruimtewezen alleen een deur door van geel en rood. Om beurten voeren de spelers een actie uit met een dobbelsteen. Zo komt iedereen in een ronde 3 maal aan de beurt en daarin moet eenmaal een bewegingsdobbelsteen worden gebruikt.

Space Maze


De actiekaarten die spelers in hun handen hebben, worden in combinatie met een gekleurde dobbelsteen gebruikt. Op de actiekaart staat hoe hoog de waarde van de dobbelsteen minimaal moet zijn en de kleur van de dobbelsteen geeft aan voor welk ruimtewezen de kaart moet worden gebruikt. Zodra een speler de kroon heeft gepakt, kan dat ruimtewezen door alle deuren heen, ongeacht de kleuren. Je kunt uiteraard ook de kroon weer afpakken. Mijn eerste spel heeft een redelijk positieve indruk achtergelaten. Alleen vonden we het wel erg krachtig dat de kroondrager door alle deuren kon. Wellicht is dat onze onervarenheid, maar we hadden het gevoel dat we dat tot één deur per beurt zouden willen maximeren. Het was namelijk heel moeilijk om een ruimtewezen met een kroon tegen te houden. Blokkeren was al niet mogelijk en er achteraan rennen ook niet. Het spel smaakt echter wel naar een tweede poging.

Op de onderstaande foto's zie je een participatie spel over veediefstal in het grensgebied tussen Engeland en Schotland in de 16e eeuw. Het geheel zag er aantrekkelijk uit en lokte meteen uit tot spelen.

Prototype van Meltdown

Bij The Gamemaster konden diverse spellen worden gespeeld. Uiteraard trok het nieuwe Fortuna de meeste aandacht. Van Imperial 2030 heb ik niets gezien, ondanks de nominatie voor de Nederlandse spellenprijs. Wellicht heb ik er overheen gekeken. Hans vertelde nog wel enthousiast over het nieuwe wielrenspel dat tijdens Spiel zal verschijnen.


Bij Corné van Moorsel (Cwali) konden afbeeldingen van de nieuwe spellen worden gezien. Uiteraard kon Sun, Sea & Sand worden gespeeld in verband met de nominatie voor de Nederlandse spellenprijs. Ook kon het nieuwe Meltdown 2020 gespeeld worden, nog wel in een prototype uitvoering. Met een bus, een auto en een helikopter proberen de spelers hun mensen te redden uit een gebied met 7 kerncentrales, die op het punt van een meltdown staan. In een beurt wordt eerst met een achtzijdige dobbelsteen bepaald welke kerncentrale problemen krijgt, daarna mag iedereen met zijn bus rijden en mensen verplaatsen (2 velden rijden, maximaal 4 mensen in de bus). Daarna krijgt weer een kerncentrale problemen en rijdt iedereen met zijn auto (3 velden, 3 mensen) en tot slot wordt ergens een kerncentrale (gedeeltelijk) gerepareerd en vliegt iedereen met zijn helikopter (4 velden, 2 mensen). Daarna wordt gecontroleerd hoe ziek de mensen worden. Het probleemniveau van een kerncentrale bepaalt hoe ver de straling reikt en hoe sterk deze is. Bij 3 problemen, geeft dit op 1 veld afstand 3 straling, op 2 velden afstand 2 straling en op 3 velden afstand 1 straling. Een persoon wordt voor elke straling 1 niveau zieker: gezond, ziek, zieker, dood. Een bestuurder van een voertuig heeft alleen last van 3 straling ineens. Hij is dan wel meteen dood. Doel van het spel is zoveel mogelijk mensen naar de twee vliegvelden te brengen en in geval van gelijke stand, zo gezond mogelijk. Een logistiek planningspel een beetje vergelijkbaar met Logistico, maar dan wat korter en met een grotere geluksfactor. Deze geluksfactor brengt wel spanning in het spel en het heeft me dan ook aangenaam verrast.

999Games was ook met diverse spellen aanwezig, waaronder het genomineerde Hanzesteden. Maar ook het nieuwe kaartspel 1655 Habemus Papam, Pantheon en de nieuwe scenario's voor Hoogspanning. Bij White Goblin Games kon je de genomineerde spellen Het Verboden Eiland en K2 spelen. Maar daarnaast ook het nieuwe Principato, het snelle legspel Mondo, het kaartspel Cherokee en het grote bordspel Piraten & Kooplui. De tafels waren gedurende de dag goed bezet. In een aparte zaal werd het Nederlands Kampioenschap Carcassonne gehouden.


Al met al weer een geslaagde beurs, waar aan het eind van de dag ook de Algemene Ledenvergadering werd gehouden.

het NK Carcassonne