FAQ Ontwerp

Ik heb zelf een spel ontworpen. Wat moet ik nu doen?


Het ontwerpen en uitgeven van spellen is geen gemakkelijke zaak. Ik heb er zelf maar beperkte directe ervaring mee, maar wel veel tweedehands informatie. Ik zal proberen daarvan wat op te schrijven.

Het belangrijkste is om te weten dat de spellenmarkt de afgelopen 15-30 jaar erg is veranderd. Veel spellenliefhebbers hebben na 15 jaar de draad weer opgepakt en zitten nog met ideeën van 15 jaar geleden. Deze blijken echter zeer verouderd en allang ingehaald door de nieuwe generatie spellen. Als je nog niet met de nieuwe generatie spellen bekend bent, wil ik je adviseren daar eerst eens naar te kijken.

Uittesten met vrienden

Het spelontwerp moet heel heel goed getest zijn, met veel verschillende mensen. Daartussen moeten bijvoorbeeld ook mensen zijn, die proberen de spelregels te verslaan. Dat wil zeggen dat ze iets vinden wat volgens de regels is toegestaan en waardoor het spel de vernieling in wordt geholpen. Dat klinkt misschien vreemd, maar als je zelf een spel ontwerpt, dan heb je een bepaalde manier van spelen in gedachten. Een voorbeeld: ik heb eens een racespel gespeeld, waarmee je geld verdiende als je een rondje had afgelegd. Het verplaatsen van de auto kostte echter ook geld. De opbrengsten wogen in het gunstigste geval niet op tegen de uitgaven, dus de beste tactiek was om in het geheel niet te verplaatsen. Niet iets wat je verwacht van een racespel en het ergste was dat het spel ook nooit afkwam. Een ander gevaar bij een spel is het kingmaker-probleem. Dat houdt in dat iemand die kansloos is om het spel te winnen, wel kan bepalen wie van de andere spelers wint. Dat kan funest zijn voor het spel en het spelplezier. Het is goed om een administratie bij te houden van de testspellen. Hoeveel spelers, wat zijn de scores, hoe lang heeft het geduurd enz.


Doe ook een blinde test met het spel. Dat wil zeggen, geef het complete spel aan een groep die het niet kent en laat het ze helemaal zelf uitzoeken. Regels leren en spel spelen, zonder dat je er bij bent. Dat kan nog wel eens verrassende resultaten opleveren, vooral over de duidelijkheid van de spelregels en de duidelijkheid van aanwijzingen op het spelbord.

Uittesten met vreemden

Het wil wel eens helpen het spel op zoveel mogelijk gelegenheden te tonen en te demonstreren: spellenbeurzen, conventie, spellenclubs. Daar lopen vaak vertegenwoordigers van uitgevers rond, die reacties van spelers oppikken. Ook zijn er diverse websites die best aandacht aan je spel willen besteden. Tevens is het voor anderen duidelijk dat het spel bij jou vandaan komt: dat is ook weer een mooie bescherming voor het spelidee en je kunt geïnteresseerden ook naar de diverse websites verwijzen.


Kom ook eens naar een Ducosim spellenbeurs in de Jaarbeurs in Utrecht. Daar komen veel spellenliefhebbers bij elkaar en ook zijn er regelmatig spellenontwerpers met nieuwe ontwerpen. Misschien kun je daar eens mee van gedachten wisselen.

Naar uitgever

Zorg voor een goed verzorgde uitvoering. Als je naar een uitgever gaat en je hebt niet iets goeds om te laten zien, dan ben je al vrij snel kansloos. Zorg er ook voor dat je in enkele zinnen de essentie van het spel kunt uitleggen.


Ga zorgvuldig te werk met je keuze van uitgever. Is je spel geschikt voor een bepaalde uitgever ? Bereikt deze uitgever de juiste doelgroep ? Een voorbeeld: Jumbo geeft per jaar misschien maar 1 groot spel voor volwassenen uit. Het is op zich een grote uitgever, die veel kinderspellen heeft, maar als je moet concurreren voor 1 plaats per jaar, dan kan dat lastig worden. Dat wil niet zeggen dat je zo'n uitgever dan maar links moet laten liggen. Een ander voorbeeld is Hans im Glück. Een hele kleine uitgever, die goede spellen uitgeeft en ook vraagt om ideeën. Zo'n uitgever plant de nieuwe spellen al lang van te voren en je hebt grote kans dat ze voor de komende 2 jaar al aan hun maximum zitten. Voor een uitgever is het trouwens ook belangrijk om te weten of je het ontwerp ook bij andere uitgevers aanbiedt.

Links