Genius

Spelinformatie

Titel Genius

Auteur Reiner Knizia

Uitgever 999 Games

Aantal spelers 1 tot 4

Leeftijd vanaf 8 jaar

Speelduur 30 minuten

Taal Nederlands

Materiaal 1 speelbord, 120 speelstenen, 1 zakje, 4 plankjes, 4 scoreborden, 24 waarderingsstenen, 120 speelstukken: alle dubbele kleuren 5 keer, de overige combinaties elk 6 keer

Geschreven door Jeroen, 2006 (update door Sandra, oktober 2012)

Introductie

Door het plaatsen van stenen aangrenzend aan stenen van dezelfde kleuren verdien je punten. De punten worden per speler voor elke kleur afzonderlijk bijgehouden. Doel is om zo hoog mogelijk te eindigen in de kleur waar je de minste punten mee hebt behaald. NB: de kleuren hebben elk een uniek symbool, overal waar je in deze beschrijving kleur leest kun je dit ook lezen als symbool en omgekeerd.

Op zijn scorebord houdt elke speler voor alle kleuren de punten bij

Leg het bord op tafel, elke speler krijgt een plankje met 6 speelstukken, een scorebord en 6 scoreblokjes. De overige speelstukken gaan in de zak De scoreblokjes worden op veld 0 van de overeenkomstige kleuren op het scorebord geplaatst. Op het speelbord zijn de buitenste randen in een andere kleur grijs uitgevoerd; bij 4 spelers wordt het volledige bord benut, bij 3 spelers doet de buitenste ring niet mee, en bij 2 spelers geldt alleen het middenvlak. Tevens zijn al een paar velden voorzien van symbolen.

Spelverloop

In zijn beurt legt een speler een speelstuk vanaf zijn plankje op het bord, telt de verkregen punten bij, en vult vervolgens zijn hand weer aan tot 6 speelstukken. De allereerste ronde zijn de spelers verplicht aan te leggen aan een voorgedrukt symbool waar nog geen ander speelstuk ligt, in latere rondes mag overal op het bord worden geplaatst.

Het spelbord

Speelstukken

De speelstukken bestaan uit 2 aaneengesloten zeshoeken met op elke zeshoek een kleur. Er zijn in totaal 6 kleuren en alle combinaties van de kleuren komen voor, ook speelstukken met 2 keer dezelfde kleur. In totaal zijn er dus 21 verschillende soorten speelstukken, de speelstukken met 2 keer dezelfde kleur komen net iets minder vaak voor. Een speelstuk moet zodanig op het bord geplaatst worden dat de zeshoekjes binnen het voorgedrukte raster vallen. Ze mogen nooit buiten het speelveld uitsteken, en ook niet over de voorgedrukte symbolen geplaatst worden.

kleuren hoeven niet aan dezelfde kleuren te grenzen, maar leveren dan wel minder punten op

Punten

Je scoort punten door een speelstuk zodanig aan te leggen dat de nieuw geplaatste zeshoekjes grenzen aan reeds eerder geplaatste zeshoeken van elke kleur. Vanuit elk zeshoekje van je geplaatste speelstuk tel je alle zeshoekjes in diezelfde kleur die aaneengesloten op de 5 denkbeeldige vrije lijnen liggen. De punten worden per kleur bijgehouden, en de scoresteen op het scorebord wordt dat aantal vakjes vooruit gezet. Komt een speler daarbij met een kleur op 18 punten uit (overschot gaat verloren), dan moet hij direct nog een speelstuk plaatsen.

de lijnen waar langs gekeken wordt naar zeshoeken in dezelfde kleur

Aanvullen


Aan het einde van de beurt vult de speler zijn hand weer aan tot 6 speelstukken. Gewoonlijk zal dit 1 speelstuk zijn, af en toe meer als er zojuist een kleur op 18 punten is gekomen en er een extra speelstuk is geplaatst. Het is ook mogelijk om alle speelstukken in de hand om te ruilen, maar dit mag alleen als de speler geen enkel speelstuk in handen heeft met daarop de kleur waarin hij het minste aantal punten heeft. Om dat te bewijzen moet de speler zijn speelstukken dan laten zien aan de medespelers. Vervolgens pakt hij dan eerst 6 nieuwe speelstukken, en gooit dan zijn oude speelstukken terug in de zak.

Voorbeeld: het geelomlijnde stuk wordt geplaatst, van rood liggen er al 2 zeshoeken op 1 lijn, van blauw reeds 4 op 2 lijnen. De speler krijgt dus 2 rode punten en 4 blauwe punten.

Varianten


In de regels wordt melding gemaakt van een paar varianten. De eerste variant is het solitair spel, waarbij je probeer zelf telkens stukken aan te leggen en daarmee zo hoog mogelijk te scoren. Dit klinkt makkelijker dan het is, mede omdat je nu 2 scoreborden in elkaars verlengde legt. Bereik je op een kleur 18 punten, wordt het scoreblokje op het 2e scorebord op het startvak gelegd, het overschot gaat verloren. Als solitairspel is dit een echte uitdaging! De tweede variant is het spel voor teams waarbij met diezelfde verlengde scoreborden wordt gewerkt, maar dan wordt gespeeld in 2 teams van elk 2 spelers. Als de spelers om en om gaan zitten zou je het spel dan volgens mij zelfs met 6 spelers kunnen doen.

Het spel eindigt zodra er op het actieve speelbord geen enkel speelstuk meer bijgeplaatst kan worden. Elke speler kijkt hoeveel punten hij heeft gescoord op de kleur waarin hij het minste punten heeft. De speler die hier het hoogste aantal heeft gehaald wint het spel. Bij gelijke scores wordt naar de punten van de daaropvolgende kleuren gekeken.

Waardering

De Duitse titel zegt het al: Einfach Genial. Een spel met zeer eenvoudige spelregels, maar toch een flinke uitdaging. Speltechnisch vind ik het een zeer goed spel. De meeste abstracte spellen zijn eigenlijk alleen geschikt voor 2 spelers, maar dit is een van de weinige die ik ken die ook leuk is om te spelen met 3 en 4 spelers. Goed

Opmerking Jeroen

Het materiaal is keurig verzorgd: degelijk karton voor de bordjes, houten blokjes om de punten bij te houden. De symbolen op de speelstukken liggen in een verzonken deel van de speelstukken, zodat de verf er niet snel af zal slijten. Als liefhebber van een leuk thema in een spel is dat eigenlijk het enige wat ik mis, maar dat is in elk geval beter dan wanneer er een zeer gekunsteld thema aan geplakt zou zijn.

Enkele pluspunten: eenvoudige regels, degelijk materiaal, toegankelijk. Minpunten zijn: geen thema.

Opmerking Ronald

Genius is inderdaad een prima abstract spel en goed speelbaar met meerdere spelers. Soms kan het in het spel echter voorkomen dat je een bepaalde kleur maar niet in handen krijgt, zelfs na diverse malen wisselen. Als je dan eindelijk de kleur te pakken krijgt, zijn er bijna geen scoringsmogelijkheden meer. Hoe goed je dan ook je best doet, het zal je niet lukken om te winnen. Misschien is het een idee om bij iedereen aan het eind van het spel de slechtste kleur te laten vallen en dan de score te berekenen. De manier van score is trouwens bekend van het spel Eufraat & Tigris van dezelfde auteur.

Dit spel is diverse malen uitgegeven, waarbij de doos steeds een make-over kreeg. De inhoud is hetzelfde, maar de kleur van de doos laat het spel er wel wat aantrekkelijker uit zien.

Strategie

Het gaat er niet zozeer om dat je met 1 kleur heel veel punten scoort, maar je moet de punten juist zo evenwichtig mogelijk verdelen. Toch kan het zeer goed lonend zijn om bepaalde kleuren snel richting 18 punten te bewegen, omdat je op die manier extra beurten krijgt. Tijdens het spelen zijn de stukken met 2 keer dezelfde kleur vaak heel praktisch om snel veel punten in een bepaalde kleur te pakken, of je deze stenen trekt is een kwestie van geluk. Een tactiek kan zijn de kleuren waarin je zelf voorloopt op je tegenspelers zo snel mogelijk te blokkeren op het bord, zeker als je die kleur zelf al op 18 hebt gekregen.

Links

Met dank aan 999 Games voor het beschikbaar stellen van een recensie-exemplaar.