Spiel 2018 verslag Ronald deel 4

Naar deel 3.


Zaterdag is traditioneel de drukste dag bij Spiel. Dat was inderdaad ook merkbaar, vooral in de 3 bekendste hallen. Na enige omzwervingen vonden we een plekje bij White Goblin Games bij het spel Montana. Daar was net een uitbreiding voor uitgebracht, maar we speelden het standaard basisspel. Na een snelle uitleg konden we aan de slag. Na verloop van tijd bleek echter uit de iconen dat we toch nog ergens iets niet goed deden. Na wat overleg met de uitleggers, bleken we de iconen inderdaad goed geïnterpreteerd te hebben en konden we het spel verder juist spelen.

Montana

In je beurt kun je kiezen uit één van drie acties: draai de spinner en ontvang werkers, zet werkers in in de stad en ontvang grondstoffen of geld, of gebruik je inkomsten om nederzettingen te bouwen. Wie als eerste zijn nederzettingen heeft gebouwd, wint. Door vier nederzettingen op een rij te bouwen, mag je een vijfde plaatsen. Dat is een goede mogelijkheid om het bouwen te versnellen. Per beurt mag je maximaal drie nederzettingen bouwen. Het is handig om dat te doen, want dat scheelt natuurlijk acties. Als je nieuwe werkers inhuurt, mag je een graan betalen om ook de werkers van het volgende veld te krijgen. Zo gaat het lekker snel. En dat het snel kan gaan, kwamen we achter. Ineens had Leonie alle nederzettingen gebouwd. Een beetje een abrupt einde van een spel dat best leuk verliep. Nu je dat weet, zul je er een volgende keer rekening mee houden, maar het was wel even schrikken. Misschien dat de uitbreiding daar verandering in brengt.

Planet

Planet

Daarna maakte ik weer een rondje over de beurs en kon aanschuiven bij Planet. Het opvallendste aan dit spel is een 3D planeet. Op deze planeet kunnen magnetische tegels worden geplaatst. Zo worden diverse grondgebieden gevormd. Vanaf ronde 3 zijn er telkens dieren op zoek naar een planeet die het beste aan de eisen voldoet. Bijvoorbeeld de grootste woestijn niet grenzend aan een bos, de meeste verschillende berggebieden enz. Is er een planeet die daar aan voldoet, dan krijgt de speler het dier. Zijn er meerdere planeten die er aan voldoen, dan kijkt het dier de volgende ronde nogmaals. Elke ronde kiest iedereen een nieuwe tegel voor zijn planeet, net zolang totdat deze vol is. Dan worden de punten geteld. Elke speler heeft aan het begin van het spel een geheime opdracht gekregen. Daarop staat welk grondgebied voor hem punten oplevert. Hoe meer van die grondsoort, hoe meer punten. Dieren die bij deze grondsoort horen, leveren echter maar één punt op. Dieren van andere grondsoorten leveren twee punten op. Planet bleek een verrassend leuk spel. De planeet was niet alleen een gadget, maar voegde daadwerkelijk wat toe aan het spel.

Galeria

Tijdens de lunch was het in de Galeria erg druk. Dit is een langwerpige hal, waar vooral kinderactiviteiten zijn en de nodige eetgelegenheden. Vooral deze laatste zorgen nog wel eens voor opstoppingen.

Bouwen met Kappla

Bouwen met Kappla

Er wordt door de kinderen altijd naar hartelust gebouwd met houten plankjes.

Nadat we wat gegeten hadden ging ik met Corrie en Nisha struinen door hal 6. Hier vind je naast spellen ook andere zaken.

In deze hal vind je ook enkele stands met tweedehands bordspellen. Vroeger was dat bijna een hele hal. Door de handel via internet is de vraag veel lager en vind je niet veel stands meer met oude spellen. Vaak kun je ze elders op de beurs zelfs goedkoper als nieuw exemplaar vinden.

Tweedehands spellen

Ineens raakten we Nisha kwijt. Later bleek dat ze een verkeerde persoon had gevolgd. Helaas was de telefoon leeg, dus konden we haar niet bereiken. Corrie en ik waren onderweg naar Dice Settlers. Daar zouden ook Seb, Leonie en Eline naartoe komen. We verwachtten dat Nisha daar ook naartoe zou komen, maar zij had voor de vaste ontmoetingsplek gekozen, waar we elkaar altijd treffen. Ondertussen bleek Eline een heftige bloedneus te hebben, die niet meer wilde stoppen. Ze werd door de EHBO afgevoerd onder begeleiding van Leonie. Seb werd van het kastje naar de muur gestuurd, maar wist ze uiteindelijk te vinden. Gelukkig is alles goed gekomen. De bloedneus is gestopt en Nisha heeft Sandra en Enrico gevonden, die weer contact met ons konden opnemen. Omdat Corrie en ik wel konden aanschuiven bij Dice Settlers heeft het allemaal wel een behoorlijke tijd geduurd, voordat we weer bij elkaar waren.

Dice Settlers

Dice Settlers wordt gespeeld met een heleboel dobbelstenen. Je begint met een klein aantal, maar in de loop van het spel verzamel je er meer en ook dobbelstenen met andere symbolen. De dobbelstenen gaan in een zak en elke beurt mag je er een aantal uithalen. Deze worden gegooid en vervolgens mag iedereen een actie uitvoeren met zijn eigen dobbelstenen. Daarna mag iedereen nog een actie uitvoeren, waarna de volgende ronde begint. Je kunt dus maar twee acties per ronde uitvoeren, maar de kracht van de acties is afhankelijk van het aantal dobbelstenen dat je er voor gebruikt. Verder heb je met bepaalde symbolen de mogelijkheid nogmaals te gooien of de dobbelsteen op een waarde naar keuze te zetten. Het spelbord bestaat uit zeshoekige tegels met verschillende landschappen. Met de actie ontdekken kun je een nieuwe tegel aanleggen, met de actie kampvuur kun je nieuwe tenten (blokjes) op een tegel zetten of tenten uit de algemene voorraad naar je spelbordje halen. Als je voldoende meerderheid op een tegel hebt, kun je de tenten vervangen door een huis. Daarmee heb je definitief de meerderheid op een tegel. De tegels bieden trouwens de mogelijkheid tot bepaalde acties. Soms voor iedereen, soms tegen een bepaalde prijs en soms alleen voor de speler die de meerderheid heeft. Verder zijn er technologie kaarten. Deze kun je met behulp van lampjes verkrijgen, maar vaak moeten er ook grondstoffen worden betaald. De technologie geeft een voordeeltje tijdens het spel of veel punten aan het eind van het spel. Met het handelssymbool kun je setjes grondstoffen in leveren voor punten. En, zoals verwacht, wint de speler die aan het einde de meeste punten heeft. Het duurde even voordat het spel op gang kwam. Bij een van de spelers viel het niet echt op zijn plaats, waardoor het spel een beetje moeizaam verliep. Het lijkt erop dat er een interessant degelijk spel in zit, maar ik werd er nog niet wild enthousiast van. Nog maar eens proberen.


Inmiddels hadden we Nisha weer teruggevonden en ik loodste Corrie en Nisha naar Planet. Ik verwachtte dat vooral Nisha het een leuk spel zou vinden en dat was ook zo. We kregen een uitleg, maar de eisen die bij sommige dierenkaartjes van toepassing waren, werden heel anders uitgelegd dan door de uitlegger in de ochtend. Ik zocht de spelregels erbij en het bleek dat het in de ochtend correct was uitgelegd. De andere uitlegger had het dus de hele dag al verkeerd uitgelegd. Oeps. Het werd een spannend spelletje, maar voor Corrie ging het, zo aan het eind van de dag, een beetje te snel.


De dag was alweer bijna ten einde. Leonie wilde met Eline graag naar huis. Ook voor Nisha was dat wel verstandig. Dus gingen Corrie en Nisha mee. Spiel zat er voor hen alweer op. Samen met Seb bleef ik nog een nachtje. We aten met z'mn tweeën wat en gingen toen naar het hotel. Daar hadden we nog tijd voor een spelletje Ganymede.

Ganymede

In Ganymede proberen de spelers meerdere ruimteschepen te vullen op Ganymedes. Iedere speler heeft zijn eigen bordje met daarop de Aarde, Mars en Ganymedes. Op Ganymedes liggen twee schepen te wachten. In de ene moeten 3 dezelfde kolonisten, in de andere 4 verschillende. Maar eerste moeten kolonisten op Aarde worden verzameld, dan naar Mars worden gestuurd en vervolgens naar Ganymedes. Als een schip compleet is, gaat het op reis de ruimte in en komt er een nieuw schip. Zodra iemand 4 schepen heeft verzonden, eindigt het spel. Elke beurt mag je één actie doen: Kolonisten naar Aarde halen, kolonisten verschepen naar de volgende planeet, of een basisactie (zoals ontwikkelen van het technologie spoor, kolonisten ombouwen, één kolonist naar keuze halen of verplaatsen, een ruimteschip reserveren). Tot zover een recht-toe recht-aan spel. Maar er is meer. Elke keer als kolonisten naar Aarde haalt, is het symbool op het tegeltje van belang. Heb je al meer van deze symbolen, dan wordt de actie ook vaker uitgevoerd. Hetzelfde geldt voor de transportkaarten. Heb je meer van hetzelfde symbool, dan mag je de bonusactie op deze transportkaarten vaker gebruiken. Zo probeer je voordeeltjes te behalen. Een beetje Splendor, maar dan anders. Ik dook mijn bed in, maar Seb schoof in het hotel nog aan bij wat andere spelers. Geen idee hoe laat het is geworden.


Naar deel 5.