Spiel 2014 verslag Ronald deel 1

Door: Ronald

Zie ook deel 2 en foto impressie

De kids waren dit jaar weer mee naar Spiel. Dat betekent: je aandacht verdelen. Af en toe met de kids op stap, dan weer inspringen bij Play This One of naar de uitreiking van de IGA. Dit verslag zal dan ook een beetje van de hak op de tak springen. Woensdagavond kwamen we al aan bij het appartement in Oberhausen, zodat we donderdag mooi op tijd bij de beurs waren. De rij bij de kassa's was erg kort, dus al snel hadden we kaartjes. Daarna naar de stand van Play This One om zo een vaste plek met de kids af te spreken. Nu was het tijd om enkele voorbestelde spellen op te halen.

Een overzicht van hal 3

De stand van Play This One

Nisha had al snel haar weg weer gevonden en ging bij de stand van Haba meedoen met een grote uitvoering van het spel Feuerdrachen. Dit spel heeft dit jaar de Deutscher Spielepreis als beste kinderspel gewonnen en haalde een nominatie bij Spiel des Jahres. Doel van het spel is zoveel mogelijk diamanten te verzamelen. Daartoe loop je met 2 pionnen rondjes op het spelbord, rondom een vulkaan. Je gooit telkens twee dobbelstenen. De ene dobbelsteen bepaalt het aantal diamanten dat in de vulkaan wordt gegooid, de andere dobbelsteen bepaalt hoeveel velden je mag bewegen. Je mag zelf kiezen met welke pion je dat doet. Je mag vervolgens alle diamanten hebben, die op het vakje liggen waar je pion eindigt. Na enkele beurten barst de vulkaan uit. Hij wordt opgetild en alle diamanten vallen er uit. Zo komen er nieuwe diamanten op het spelbord te liggen. Nisha had het snel door en won daarmee een spelletje van Haba.

Feuerdrachen bij Haba

Om 13.00u was het tijd voor de uitreiking van de International Gamers Awards. Omdat er best veel juryleden aanwezig waren, moest de stand van BoardgameGeek helemaal verbouwd worden. Ferdinand zou dit keer het woord voeren en hij had dan ook gezorgd voor een geluidsinstallatie. Na een lang ziekbed was hij eindelijk weer op zijn geliefde spellenbeurs. De banner van de IGA was dit jaar helaas niet aanwezig. De winnaar van de multiplayer award was Russian Railroads. De twee speler award werd gewonnen door Limes van de Nederlander Martyn F. Ferdinand had zich niet helemaal goed voorbereid en dacht dat Martyn een Fransman was. Slordig. Ook kregen de winnaars geen gelegenheid om wat te zeggen. Het blijft helaas een beetje rommelen met de uitreiking.

Verbouwen van de BGG stand

Ferdinand feliciteert de auteurs en de uitgever van Russian Railroads

Bij Play This One was het ondertussen lekker druk. De aandacht ging (uiteraard) vooral naar het nieuwe spel Roborama. Dit is een spel voor 2 tot 4 spelers. Iedere speler heeft 4 robots, die naar de overzijde van het spelbord moeten worden gedirigeerd. Daartoe heeft elke speler 6 programmakaartjes. Een kaartje kan worden gebruikt om een robot in een rechte lijn te verplaatsen. Daarbij mag een eigen robot wel oversprongen worden en een robot van een tegenstander niet. Het kaartje wordt vervolgens inactief en kan weer geactiveerd worden als een van de andere robots eindigt op een vakje met hetzelfde symbool als het inactieve kaartje. Het spel kent ook nog een gevorderde variant, waarbij elk kaartje eenmaal tijdens het spel een speciale actie mag uitvoeren. Tot slot is er nog een expert variant, waarbij een Chaosbot door alle spelers wordt bestuurd. Het spel ziet er prima verzorgd uit en er werd dan ook enthousiast mee gespeeld. Verder kon je natuurlijk nog UGO! en Bloqs spelen. Vooral bij UGO! Heb ik nog regelmatig geholpen met uitleggen en ook moest ik nog enkele exemplaren signeren.

Martyn F met Limes

Roborama

Milo kwam mij halen om het spel Haru Ichiban te spelen. Het zag er inderdaad prachtig uit. Helemaal uit hout gesneden. Het spelbord stelt een vijver voor, met daarin een aantal lelies. De spelers proberen met hun bloemen bepaalde vormen te maken en zo punten te scoren. Wie als eerste 5 punten heeft, wint het spel. Elke speler krijgt 3 bloemen uit zijn voorraad. Elke bloem heeft een bepaalde waarde. De spelers kiezen tegelijkertijd een van hun bloemen uit. De speler die de laagste waarde speelt, legt zijn bloem op de enige zwarte lelie. De speler die de hoogste waarde speelt, mag vervolgens kiezen op welke lelie hij zijn bloem legt. De andere speler mag vervolgens nog een rij lelies verschuiven, waarna de tegenstander mag kiezen welke vrije lelie zwart wordt. De spelers vullen hun hand weer aan tot 3 bloemen. Wanneer de spelers dezelfde waarde uitspelen, moeten zij hun bloem plaatsen op de lelie waar hun kikker staat, waarna de kikker naar een andere lelie wordt verplaatst. Zodra een speler een figuur heeft gevormd, scoort hij punten en worden alle bloemen verwijderd. Er is geen scorespoor om de punten bij te houden. Een alleraardigst twee speler spel, dat er ook nog eens prachtig uit ziet.

Haru Ichiban

Haru Ichiban

Tijdens mijn rondje over de beurs viel mijn oog op het spel Trickerion. Dit spel bleek nog niet te koop te zijn, maar er werd aandacht gevraagd voor een aanstaande Kickstarter campagne. In het spel zijn de spelers illusionisten, die zo geweldig mogelijke shows willen opvoeren. Het is een worker placement spel met simultane actie selectie. Het zag er prachtig uit en leek zeer goed uitgewerkt te zijn. Ik heb het niet gespeeld, maar de uitleg heeft zeer zeker mijn aandacht getrokken. Het zal niet een kort spel zijn, gezien de grote hoeveelheid acties en keuzes. Een spel om in de gaten te houden.

Trickerion

Speel met je voeten

Dit jaar was tevens hal 4 opgenomen. Deze hal was echter een beetje een trieste bedoening. Veel lege plekken en erg rustig. Ik denk niet dat de daar geplaatste uitgevers blij zijn geworden met hun locatie. Toch waren er nog wel enkele interessante spellen te vinden. Ook zat er iemand met een spel, dat met je voeten gespeeld moet worden. Heel enthousiast liet hij zien, wat je met de speelstukken moest doen. Ik heb het echter niemand zien proberen. Het was ook niet aanlokkelijk om met je zweetvoeten aan de speelstukken te zitten. Ik weet niet hoe lang de man zijn enthousiasme heeft weten te bewaren.

Verder naar deel 2.