Spiel 2020 verslag Ronald

Geschreven door Ronald Hoekstra


In verband met het coronavirus werd Spiel, net als veel andere beurzen, afgelast. Niet lang na de afgelasting kwam de mededeling dat er een digitale beurs zou worden georganiseerd. De plannen waren er al langer en kwamen nu in een stroomversnelling. Langzaam, maar zeker, kwam er informatie vrij, maar het bleef nog lang onduidelijk hoe het er echt uit zou gaan zien.

Persconferentie

Error

Maandag 19 oktober 2020 was er dan de persconferentie. Deze werd live uitgezonden, maar kon later nog als video worden bekeken. Op 22 oktober 2020 om 10:00u begon de echte beurs. Dat ging niet geheel vlekkeloos, want vele bezoekers kregen foutmeldingen. Het leek wel of je in de rij voor de echte beurs stond. Na ruim een uur waren de kinderziektes opgelost en vanaf dat moment werkte de toegang prima. Maar toen begon het grote zoeken.

Theme worlds

Expert Games

De toegang was verdeeld in themawerelden en door op een wereld te klikken, kwam je uit bij diverse uitgevers. Door op een uitgever te klikken, kreeg je alle producten van die uitgever te zien. Dus niet alleen de spellen uit de themawereld. Bij de uitgever kon je ook meteen zien welke spellen werden gedemonstreerd en of je kon spelen en/of meekijken.


Door te klikken op het juiste spel kreeg je 2 knoppen te zien: open gaming table en communication channel. Door op de eerste te klikken werd je meestal naar Tabletopia en soms naar BoardGameArena geleid.


Door op de tweede te klikken werd je naar de bijbehorende Discord server geleid. Daar kon je dan deelnemen aan een voicechat die gekoppeld was aan het spel. Alle spelers, de spelleider en de toeschouwers konden daarin elkaar horen.

Bij Tabletopia moest je eenmalig een toegang aanmaken en daarna kon je aan het systeem wennen. Je kunt daarin de speeltafel draaien, kantelen, in- en uitzoomen. De speelstukken kun je oppakken, draaien, kantelen enz. Het meeste stuur je met de muis, maar sommige toetsen zijn wel handig. Z om in te zoomen naar je muiswijzer, F om een kaart te flippen, Q en E om een kaart te draaien en spatiebalk om het voorwerp dat je hebt beter te bekijken. Met de rechtermuis kun je tot 9 cameraposities definiëren, zodat je met de cijfertoetsen snel naar bijvoorbeeld je eigen speelbord, dat van de andere spelers en naar het grote overzicht kunt springen. Dat went best snel. Als je eenmaal in een spel zat, dan ging het prima. Goede uitleg, hulpvaardige spelleiders, leuke speelpartners.


Naarmate je bij meer uitgevers was geweest, had je ook meer Discord servers aan staan en de hoeveelheid berichtjes en kanalen nam aardig toe en daarmee ook de hoeveelheid meldingen. Gelukkig bleek je de geluidjes tijdelijk of definitief uit te kunnen zetten. Veel spelleiders waren namelijk op zoek naar spelers en probeerden deze via berichtjes te bereiken. Op de website van Spiel was het niet echt handig om vrije tafels met uitleggers te vinden. Er waren wel filters mogelijk in het overzicht, maar echt duidelijk werd het er voor mij niet van. Je moest echt naar een uitgever gaan om te kijken welke speeltafels er waren en hoe laat er weer gespeeld kon worden. Dit moet handiger kunnen: gewoon een grote tabel met titel, aantal benodigde spelers, aantal beschikbare plaatsen, starttijd, taal, link naar Tabletopia en link naar het Discordkanaal. Als dit overzicht er al was, dan heb ik het niet kunnen vinden.


Als je een spel interessant vond, kon je het markeren met een sterretje en als je de uitgever wilde laten weten dat je het spel leuk vond, kon je een hartje aanklikken. Het was leuk geweest als je de spellen op hartjes zou kunnen sorteren, maar ook die optie heb ik niet gevonden.

Mijn eerste poging was Under Falling Skies. Een solospel van CGE. Het spel werd gespeeld via een Tabletopia-achtige interface, maar in een ander systeem. Je moest doorgeven aan de spelleider welke zet je wilde doen en hij voerde het dan uit. In UFS bescherm je de Aarde tegen aanvallende aliens. Een groot moederschip komt langzaam dichterbij en vanuit het moederschip vallen kleine ruimteschepen de Aarde aan. Dit gebeurt in 5 kolommen. Je hebt dan ook 5 dobbelstenen ter beschikking, voor elke kolom 1. Je werpt de 3 zwarte en 2 witte dobbelstenen en met deze waardes moet je het doen. Maar als je een witte dobbelsteen gebruikt, moet je alle nog niet gebruikte dobbelstenen opnieuw werpen. Op de Aarde heb je verschillende gebouwen ter beschikking en een graafmachine, waarmee je dieper kunt graven en meer en betere gebouwen kunt activeren. In het basisspel heb je gebouwen om energie te produceren, gebouwen om onderzoek te doen en gevechtsvliegtuigen. De waarde van de dobbelsteen bepaalt hoe goed het gebouw werkt, maar ook hoe snel de ruimteschepen dichterbij komen. Voor sommige gebouwen heb je 2 aangrenzende dobbelstenen nodig. Op het spelbord staan explosies afgebeeld met een getal. Als je gevechtsvliegtuigen activeert dan worden de locaties met explosies aangevallen en de daar aanwezige ruimteschepen neergeschoten, mits de waarde van de dobbelsteen ten minste net zo hoog is als de waarde op het explosieveld. Energie heb je nodig om de andere gebouwen te kunnen activeren. En met onderzoek kun je naar boven op het onderzoeksspoor. Als je daarvan de top bereikt, heb je het spel gewonnen. Elke keer als een vijandelijk ruimteschip de Aarde bereikt, loop je schade op. Als je 7 schade hebt opgelopen, heb je verloren. Je hebt ook verloren als het moederschip op 4 vakjes van de Aarde is gekomen. Omdat je in elke kolom maar 1 dobbelsteen mag plaatsen, is het best listig plannen. Je hebt bijvoorbeeld een 3 en een 4. Je wilt het liefste 4 energie, maar dan komt het ruimteschip 4 dichterbij. Beter zou je dan 3 energie nemen, zodat het ruimteschip maar 3 dichterbij komt en precies op een explosie komt te staan. Dan gebruik je je 4 om gevechtsvliegtuigen te lanceren. Maar laten het nou allebei witte dobbelstenen zijn en zodra je een van beide inzet, moet je de andere opnieuw werpen. En zo zijn er tal van interessante keuzemomenten. Je kunt de moeilijkheidsgraad van het spel verhogen en in latere scenario’s heb je ook nog de mogelijkheid om robotdobbelstenen te maken, die een aantal maal een actie voor je uitvoeren. Ik moet zeggen dat het spel me prima is bevallen.

Later op de dag heb ik nog een poging gewaagd en kwam daarbij bij het spel Paleo uit. Dat bleek een coöperatief spel over de steentijd te zijn. Samen met 2 Duitse speelsters ging ik de uitdaging aan. De uitleg was best redelijk, maar af en toe doken er nog wat vragen op. Gelukkig pikten mijn medespeelsters het spel snel op. Elke speler heeft een familie met enkele stamleden. Deze stamleden hebben iets waar ze goed in zijn: jagen, gereedschappen, rondkijken en ze hebben een aantal levenspunten. Als het aantal levenspunten op 0 komt, sterft het stamlid. Als er in totaal 5 stamleden zijn gestorven, hebben de spelers het spel verloren. Voor die tijd moeten ze er in slagen een muurschildering te maken van een mammoet bestaande uit 5 delen. De stapel speelkaarten wordt onder de spelers verdeeld en op het stambord gelegd. Daarvan worden 3 kaarten gesloten neergelegd. De achterzijde van het de kaart geeft een aanwijzing wat de kaart kan zijn. Zo kun je de bossen in gaan, naar het water, de bergen in gaan of een gevaar tegemoet zien. Simultaan kiezen de spelers (dat mag in overleg) een van de drie kaarten en draaien deze om. In het bos kun je bijvoorbeeld hout vinden, wat nodig is om de benodigde huisvesting te maken. Je kunt ook een beer tegenkomen, wat voedsel oplevert. Vaak heb je op een kaart een keuze in acties. Voor sommige acties hoef je alleen maar kaarten in te leveren, voor andere heb je voldoende speren nodig of moet je grondstoffen inleveren. Soms heb je ook de mogelijkheid om anderen te helpen. In dat geval helpen jouw stamleden de andere speler om zo bijvoorbeeld genoeg speren te hebben om een beer te verslaan. Is de beer verslagen, dan gaat de kaart uit het spel. Is de beer niet verslagen, dan krijg je mogelijk een verwonding en komt de kaart op de aflegstapel. De volgende ronde komt de kaart dus weer langs. Kaarten die je inzet om een andere kaart uit te voeren gaan ook naar de aflegstapel. Als daar een gevarenkaart tussen zit, dan krijg je een verwonding. Tevens komt de kaart de volgende ronde weer terug. Het is dus zaak om de gevarenkaarten ook zien weg te werken. Als elke speler door zijn kaarten heen is (of eerder wil stoppen), dan begint de nacht. Alle stamleden moeten eten en er moet huisvesting zijn. Daarna wordt de aflegstapel geschud en opnieuw verdeeld. De stapel wordt steeds dunner, dus de dagen worden steeds korter. We speelden op het eenvoudigste niveau, maar het was nog wel even goed samenwerken. Uiteindelijk zijn we welk geslaagd zonder ook maar 1 stamlid te verliezen. Het spel was een aangename verrassing. Als het goed is, gaat 999Games deze ook uitgeven.

De volgende dag speelde ik Arkwright the Card Game. De zeer duidelijke uitleg duurde bijna een uur. Daarna hebben we 1/3 van het spel gespeeld. Het spel speelt namelijk over 3 tijdperken, waarvan we er 1 gespeeld hebben. Er zijn 4 soorten goederen, waarvan je er bij aanvang 2 produceert. Elk tijdperk heeft 4 rondes, voor elk van de goederen 1 ronde. En in deze rond mag je 1 actie doen. In het hele spel doe je dus maar 12 acties. Zo kun je nieuwe fabrieken bouwen, arbeiders aan je fabriek toevoegen, arbeiders vervangen door machines, reclame maken voor je product of de kwaliteit verhogen of je kunt aandelen in je bedrijf kopen. Om deze aandelen gaat het. Aan het eind van het spel worden de aandelen vermenigvuldigd met de waarde om je eindscore te bepalen. Als je tijdens het spel leningen hebt genomen, moet je deze terugbetalen met aandelen. Als je tijdens het spel goederen naar overzee hebt verscheept, daalt de waarde van je aandelen. Nadat je je actie hebt gedaan en een bonuskaart/actie hebt genomen, moet je nog de waarde en kwaliteit van het product bepalen. Daarna is de volgende speler aan de beurt. Als alle spelers zijn geweest, ga je het product produceren en verkopen. Afhankelijk van de waarde en kwaliteit moet je eerst een deel op de thuismarkt verkopen. Verkoop je er minstens 2, dan verdien je een extra aandeel. Overgebleven producten kun je verschepen voor veel geld of opslaan in je pakhuizen. Maar natuurlijk zijn er ook kosten voor je arbeiders (duur) en machines (goedkoop) en je fabriek zelf. Toen we het spel eenmaal door hadden, speelde het best vlot, maar we hebben nog lang niet alle facetten ontdekt. Ook dit spel was een leuke verrassing.

Op de laatste dag van Spiel.digital heb ik nog 2 spellen gespeeld. Marco Polo II en Renature. Marco Polo II speelde ik met de karavaan uitbreiding. Het spelsysteem is herkenbaar van Marco Polo (I), maar met genoeg veranderingen om het interessant te maken. Nu gaat het om de terugreis van Peking uit. Er is een extra grondstof (jade) die je natuurlijk voor van alles en nog wat nodig hebt. De karavaan uitbreiding geeft elke speler een karavaan. Als je in een stad een huisje hebt gebouwd, dan kun je een karavaan starten. Kies een tegel uit waarop die stad staat (waar je speelfiguur is) en plaats de karavaan in de tweede stad die op die tegel staat. Je mag maximaal 2 goederen in de karavaan plaatsen. Als bonus bij enkele acties mag je de karavaan verplaatsen (zonder kosten). Als de karavaan bij je speelfiguur aan komt, dan krijg je een beloning. De goederen in de karavaan kunnen worden verdubbeld of worden omgezet in betere goederen. Dit blijkt met eenvoudige middelen een verrassend leuke uitbreiding. Marco Polo II werd via BoardGameArena gespeeld. De spelleider had de mogelijkheid zijn muisaanwijzer te laten zien, waardoor het uitleggen van het spel eenvoudiger werd. Hopelijk blijft deze optie bestaan, zodat je in BGA zelf ook spellen aan anderen kunt uitleggen.

Tot slot van de dag Renature. Het spelbord bestaat uit verschillende gebieden, die omsloten zijn met waterwegen. Om beurten spelen de spelers een dominosteen uit met daarop 2 dieren. Deze worden op de waterwegen gelegd en moeten uiteraard goed aansluiten. Daarna mag je 1 gras/struik/boom planten in een aangrenzend gebied en dat levert wat punten op. Je hebt eigen beplanting en neutrale beplanting ter beschikking. De grootste bonus is echter te verdienen als het gebied is omsloten. Dan kijk je wie de meeste waarde aan beplanting in dat gebied heeft. Bij gelijke standen komen deze te vervallen (!). De winnaar en de nummer twee verdienen punten. Degene die het gebied heeft omsloten, wint het fiche. Een van de dieren is een “joker” en deze kan aan alle andere dieren worden aangesloten. Je hebt echter de mogelijkheid om het joker-dier te veranderen door het inzetten van 2 van de 6 van je wolkjes. Deze wolkjes kun je ook gebruiken om beplanting terug te halen. Als alle dominostenen zijn geplaatst is het tijd voor de eindtelling. Alle nog niet omsloten gebieden worden nog gewaardeerd. Heb je nog niet gebruikte beplanting, dan krijg je strafpunten en voor overgebleven wolkjes krijg je nog wat bonuspunten. Dan wint te speler met de meeste punten. Het spel lijkt heel lieflijk, maar er zijn aardig wat mogelijkheden om je tegenstander dwars te zitten en veel punten door de neus te boren. Dit kan door gebieden vroegtijd te omsluiten of door te zorgen dat er geen mogelijkheid is om meer beplanting te plaatsen. Ook het spelen met neutrale beplanting om zo de meerderheden te beïnvloeden is natuurlijk een interessante strategie. Ook dit spel is me positief bevallen.

En toen zat het er al weer op. Sommige uitgevers gaan zondag nog tot diep in de nacht door, maar andere hielden het aan het eind van de middag voor gezien. Ik heb geen beeld hoe druk het nu uiteindelijk is geweest. Van de spelleiders hoorde ik wel dat ze veel minder uitleg hebben gegeven dan dat ze normaal deden bij Spiel. Ik hoop dat de uitgevers toch nog het nodige hebben kunnen verkopen. Al met al gemengde gevoelens. Fijn dat er een vervanging van Spiel was, maar het haalt het voor mij niet bij de echte ervaring. Het platform zag er mooi uit, maar de ervaring had beter gekund. Alle begin is moeilijk. Bedankt aan de organisatie voor deze poging.